Registre de Demències de Girona

El Registre de Demències de Girona (ReDeGi) és un dispositiu de vigilància epidemiològica adaptat a les demències. El ReDeGi registre tots els casos incidents a l’atenció especialitzada de la Regió Sanitària de Girona (RSG).

Els objectius principals són: proporcionar dades vàlides i fiables de la incidència dels diagnòstics de demència d’utilitat per a la gestió dels recursos sanitaris i sociosanitaris i, a l’hora, disposar d’informació que permeti desenvolupar recerca clínica i epidemiològica de qualitat en l’àmbit de les demències. A més, de la voluntat que el ReDeGi serveixi per promoure vincles de col·laboració entre els professionals que atenen les demències a la RSG com amb altres grups i dispositius a nivell nacional i internacional. 

El Registre va ser impulsat pel Dr. López Pousa, com a cap de la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències de l’IAS, l’any 2005. A partir del 2007, amb el suport de la Delegació Territorial de Salut de Girona, el ReDeGi va iniciar-se als 7 centres d’atenció especialitzada de la RSG (Hospital Santa Caterina, l’Hospital Universitari Josep Trueta, a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, a la Fundació Salut Empordà, a l’Hospital Comarcal de la Garrotxa i d’Olot, a l’Hospital de Campdevànol i als Serveis Integrats de Salut del Baix Empordà). Des de llavors, el ReDeGi és, en gran mesura, la suma i la col·laboració dels professionals de neurologia, geriatria, psiquiatria i medicina interna dels diferents centres, que en definitiva, són els responsables dels diagnòstics i qui recull la informació dels casos que després es registraran.

 

Què aporta el ReDeGi

Sota la coordinació del Dr. Garre Olmo es realitza l’anàlisi i interpretació de les dades i, s’elabora la difusió interna i externa dels resultats obtinguts. Des dels seus inicis, el ReDeGi ha publicat diversos articles en revistes d’impacte tant nacionals com internacionals (que podreu consultar més avall), ha presentat múltiples comunicacions en congressos i, més recentment, han començat a establir diferents convenis de col·laboració internacionals.

Actualment, des del ReDeGi es treballa per ampliar les dades del Registre vinculant la base de dades amb les dades d’altres dispositius, com ja succeeix amb la Unitat de Farmàcia de la RSG, i poder posar a disposició d’investigadors i estudiants interessats, informació rellevant que permeti ampliar el coneixement de les demències i la seva atenció.

Equip

  • Coordinació: Dr. Josep Garre Olmo
  • Tècnics: Dr. Oriol Turró Garriga

On som

Parc Hospitalari Martí i Julià
Edifici Mancomunitat 1, 1r pis

C. Dr. Castany s/n
17190 Salt (Girona)

Telèfon: 972 182 600 – Extensió: 1831
Correu electrònic: redegi@ias.cat

IASGirona