Neix Hospigos, un projecte pioner per facilitar les visites de gossos a pacients en situació de final de vida o amb pronòstic incert

En Rafel amb la seva gossa Perla, el seu fill i la seva néta.

Un protocol detallat permet garantir que les visites a l’habitació del pacient es facin amb total seguretat

La iniciativa ha estat possible gràcies a un conveni entre l’Institut d’Assistència Sanitària i el Col·legi de Veterinaris de Girona 

L’Hospital Santa Caterina ha posat en marxa un projecte pioner a la demarcació de Girona que permet, per primera vegada, l’accés de gossos per visitar pacients que no es poden moure de l’habitació  i que estan ingressats en situació de final de vida o amb pronòstic incert.

Aquesta iniciativa, desenvolupada en col·laboració amb el Col·legi de Veterinaris de Girona, té com a objectiu millorar el benestar emocional de les persones hospitalitzades mitjançant el contacte amb els seus animals de companyia. Compta també amb la col·laboració de Purina.

El programa, anomenat HOSPIGOS, promou la humanització de l’atenció sanitària incorporant el vincle afectiu amb els animals de companyia, especialment en pacients que es troben al final del seu procés vital o amb un pronòstic incert. L’Institut d’Assistència Sanitària continua amb aquest projecte la seva aposta decidida per una assistència centrada en la persona i les seves necessitats emocionals. 

Aquest projecte és una aposta més per una atenció centrada en la persona, i això vol dir tenir en compte també el seu entorn afectiu. Obrir la porta als animals de companyia forma part d’una estratègia més àmplia d’humanització de l’assistència sanitària.

Un protocol estricte per garantir el benestar de tothom

El conveni estableix un protocol detallat per garantir que aquestes visites es facin amb total seguretat, tant per als pacients com per als animals i el personal sanitari. Serà l’equip mèdic de l’IAS qui valorarà cas per cas la idoneïtat de la visita, en funció de l’estat clínic del pacient, prioritzant aquelles situacions de final de vida o pacients amb llarga estada hospitalària i amb pronòstic reservat on el retrobament amb el gos pot tenir un impacte emocional positiu.
Paral·lelament, el Col·legi de Veterinaris de Girona designarà professionals col·legiats que hauran de verificar que l’animal es troba en condicions de salut adequades per accedir al recinte. Els gossos han d’estar correctament vacunats, desparasitats i en bon estat general, d’acord amb els criteris establerts a la Guia veterinària per a la visita de gossos en entorns sanitaris.

Si es compleixen tots els requisits, es lliura un Passaport HOSPIGOS, document identificatiu per a l’accés, i l’acompanyant del gos —designat pel pacient— haurà de signar un compromís de bones pràctiques i de responsabilitat. 
Ramon Cedó, president del Col·legi de Veterinaris de Girona, ha destacat que “aquest projecte reflecteix perfectament el compromís del col·lectiu veterinari amb el benestar de dels animals i de les persones. Sabem que el vincle entre un pacient i el seu animal pot tenir un impacte molt positiu. Estem orgullosos de poder contribuir-hi amb la nostra expertesa, assegurant que l’accés dels gossos es faci amb totes les garanties de salut i seguretat”.

Un projecte que neix durant la pandèmia

La idea del projecte de l’HospiGos va començar a gestar-se durant la pandèmia, amb un pacient ingressat que tenia una gosseta que es deia Estrella i que trobava molt a faltar quan estava ingressat. Una infermera, fins i tot, li va imprimir una foto de l’Estrella i la tenia al seu costat. Avui, l’Estrella és el símbol de la marca del passaport de l’HospiGos. 
El primer pacient que ha pogut retrobar-se amb el seu gos és en Rafel. Fa més de tres mesos que està ingressat a l’Hospital Santa Caterina amb pronòstic incert. Avui ha rebut la visita de la seva gossa Perla. Emocionat, en Rafel explica que “estic molt agraït del personal sanitari i de poder veure avui el meu gos. El trobava molt a faltar i poder estar amb ella una estona ha significat molt per mi”.

Teresa Lapiedra i Roser Grau, infermera i psicòloga de l’Hospital Santa Caterina expliquen que “la presència dels animals de companyia pot transformar l’estat emocional dels pacients. Una simple visita del seu gos pot reduir l’ansietat, millorar l’estat d’ànim i fins i tot afavorir la recuperació. Amb l’HospiGos, retrobar-se amb el seu animal els dona una motivació estra per tirar endavant. És com si, per un moment, tornessin a casa. En el cas de pacients de final de vida, HospiGos els dona l’oportunitat d’acomiadar-se dels seus animals”.

Una col·laboració voluntària amb impacte emocional

Els serveis prestats pels professionals veterinaris tindran caràcter voluntari i no remunerat, tot i que el cost del material utilitzat en les valoracions anirà a càrrec del pacient o de l’acompanyant. El Col·legi de Veterinaris crearà un registre de professionals i centres que vulguin participar en la iniciativa.

Amb aquest conveni, s’obre la porta a noves formes de col·laboració entre el món sanitari i el veterinari, posant al centre l’atenció integral a la persona i reconeixent el paper fonamental dels animals de companyia en la vida emocional dels pacients.

El conveni té una durada inicial de quatre anys, amb possibilitat de pròrroga per quatre anys més, i estableix mecanismes per a la seva revisió i actualització. També incorpora mesures de protecció de dades i canals ètics per comunicar possibles irregularitats, en línia amb la normativa vigent.

Aquesta iniciativa, única a la demarcació de Girona, representa un pas important cap a una atenció sanitària més humana, empàtica i adaptada a la realitat dels pacients. 

 

Descarrega les fotografies

En Rafel amb la seva gossa Perla, el seu fill i la seva néta.

Fotografia de la signatura del conveni amb el Col·legi de Veterinaris

Arribada del gos a l'hospital
 

HOSPITAL
Dilluns, 19 Maig 2025