El nou CAP d'Hostalric comptarà amb una inversió de 3,4 milions d'euros i serà altament sostenible

El conseller escoltant les explicacions d'un dels arquitectes.

El conseller Balcells ha visitat els terrenys on es construirà el nou centre i ha destacat que serà el primer CAP de Catalunya “absolutament sostenible”

El futur CAP resoldrà les dificultats d’accés de l’actual centre i comptarà amb 12 noves consultes i amb espais més agradables i lluminosos

Professionals del CAP amb les autoritats al costat dels plànols de nou centreEl conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha visitat aquesta tarda el solar on es construirà el nou centre d’atenció primària d’Hostalric, amb un cost previst de 3,4 milions d’euros entre obra i equipament i elements que el convertiran en un edifici bioclimàtic i sostenible energèticament. Durant la visita, l’ha acompanyat el gerent de la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras i Massanet; l’alcalde d’Hostalric, Nil Papiol i Champagne, i professionals del centre. El nou CAP s’ubicarà al carrer Sieria de Sanmartí en una parcel·la cedida per l’Ajuntament i substituirà l’actual edifici del carrer Major que ha quedat obsolet.

El conseller Balcells ha explicat que el nou CAP d’Hostalric “serà el primer de Catalunya construït d’una forma absolutament sostenible”. El conseller ha remarcat que el nou edifici “serà respectuós amb el medi ambient, inclourà sistemes de calefacció i ventilació molt naturals i incorporarà una perspectiva d’integració amb el territori exemplar”. També ha explicat que les obres podrien començar el mes de desembre d’enguany i que els treballs durarien uns divuit mesos.

Per la seva banda, l’alcalde d’Hostalric, Nil Papiol, ha agraït el “compromís” de la Generalitat amb la construcció del nou CAP i ha destacat que es tracta d’un equipament “molt necessari per als veïns del municipi”. “L’anterior equipament ja ha fet la seva vida útil i esperem que sigui una realitat ben aviat”, ha afegit.

El nou CAP pretén organitzar de forma eficient els espais funcionals, optimitzant els costos constructius i fent una aposta per la sostenibilitat mediambiental, per tal de fer front a l’augment de la població però també per a disposar d’un CAP amb més espai i major accessibilitat. L’edifici constarà d’uns 1.119 m2 de superfície construïda i 12 consultes sanitàries (medicina, infermeria, odontologia, pediatria i obstetrícia i ginecologia). A més, també comptarà amb una àrea administrativa amb despatxos i sales de treball polivalent, àrea de personal amb vestidors, sala de personal, una àrea d’activitats comunitàries amb sales per a grups i una zona de magatzem. Es preveu que les obres surtin a licitació a mitjans d’any i que l’execució comenci entre el tercer i quart trimestre de 2023.

Edifici bioclimàtic

L’edifici serà energèticament passiu, és a dir, sense maquinària que generi energia de forma activa, tal com han exposat els arquitectes responsables de la redacció del projecte (L&L Arquitectura, Anna Prats Subiranas i Joan Valls Matheu), que també han assistit a la visita del conseller. Es disposarà d’il·luminació natural a totes les estances, a través de les façanes i dels patis interiors i es preveu també la instal·lació d’una pèrgola fotovoltaica que produeixi electricitat.

El CAP també incorporarà un mecanisme d’aerotèrmia que consistirà en la renovació mecànica de l’aire amb un sistema de captació de l’aire exterior i l’aprofitament de l'energia del terreny per temperar l’aire. L’edifici també comptarà amb sistemes d’aprofitament d’aigua de pluja per regar la vegetació.

L’actual CAP Hostalric està situat en un edifici municipal al centre del municipi i sense capacitat de creixement. L’accessibilitat al CAP, tant pels usuaris com pels professionals, és complicada donada les pròpies característiques del nucli urbà. A més, l’augment poblacional dels darrers anys i la incorporació dels nous perfils d’atenció primària fan necessari disposar d’un equipament més ampli i confortable.

El CAP Hostalric està gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i forma part de l’àrea bàsica de salut de Breda-Hostalric, que dona servei a 13.400 persones. És el centre de referència pels usuaris dels municipis d’Hostalric i Sant Feliu de Buixalleu i pels de Massanes.

Obres al CAP Santa Clara

El conseller també ha visitat avui les obres d’ampliació del CAP Santa Clara de Girona, que han avançat a bon ritme i es preveu que finalitzin a principis d’abril. Els treballs van començar el mes d’agost passat i han consistit en l’adequació i reordenació d’una part dels espais assistencials de la primera planta. Actualment, aquesta zona està ocupada per àrees administratives. Els treballs d’ampliació han tingut un cost de 743.960 euros, entre obra i equipament, i han consistit en l’adequació i reordenació d’una part de la primera planta, on es faran 8 consultes noves. En total el primer pis del CAP passarà tenir 14 consultes. En conjunt, s’aconseguirà un espai més agradable i confortable tant per als usuaris com per als professionals que hi treballen. 

Descàrrega de fotografies. Autor. Departament de Salut

Visita del conseller a l'actual CAP d'Hostalric, amb l'equip directiu del centre.

Arquitectes i professionals d'Infraestructures.cat han explicat al conseller les característiques del projecte. - Foto 2

Representació del futur CAP d'Hostalric - Exterior - Interior

PRIMARIA
Divendres, 24 Març 2023