Salut farà anàlisis de plom en sang en infants entre 0 i 14 anys i dones embarassades de Bonmatí

Les extraccions començaran el 12 de juny i aniran acompanyades d’una entrevista per estudiar les fonts d’exposició i factors relacionats amb l’entorn

El Departament de Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants d’entre 0 i 14 anys i en dones embarassades de Bonmatí per determinar si hi ha presència d’aquest metall pesat. Amb aquesta actuació es vol atendre a la petició de l’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí, que demanava la realització de controls analítics per la preocupació manifestada per la ciutadania per la proximitat d’una indústria al nucli urbà. L’acció s’impulsa conjuntament amb la Subdirecció Regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, l’equip d’atenció primària d’Anglès (Institut d’Assistència Sanitària) i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Les extraccions de sang es faran a partir del dilluns 12 de juny al consultori local de Bonmatí. En el mateix moment també es realitzarà un cribratge mediambiental mitjançant una entrevista (“Full Verd”) a les famílies sobre factors relacionats amb el seu entorn residencial i hàbits. Les famílies podran agafar cita per la prova dels infants a partir del 8 de juny a través del telèfon del CAP d’Anglès o a través del correu electrònic capangles@ias.cat.

L’acció es dirigeix específicament als infants i dones embarassades en tant que són un col·lectiu especialment vulnerable perquè poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults, fet que pot afectar el seu desenvolupament cognitiu. Concretament les proves es dirigeixen als 226 infants censats al municipi, però també a aquells que hi estiguin escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent.

Segons si surten nivells alts, s’estudiarà l’origen de l’exposició, ja que hi poden haver altres factors que poden provocar una presència de plom a la sang. En aquest sentit, la població també s’hi pot veure exposada pel fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics, ceràmiques, , canonades d’aigua potable, etc. És per aquest motiu, que la realització del Full Verd, a més de l’analítica, és important per poder concretar l’origen, en cas que es determinin concentracions de plom fora del normal. Així doncs, si es dona la circumstància que algun dels resultats siguin alts caldrà analitzar-lo de forma particular i realitzar recomanacions personalitzades.

La mesura s’ha exposat aquest dimecres al vespre en una reunió informativa al Pavelló municipal de Bonmatí i oberta a tots els veïns i veïnes del municipi, durant la qual també s’han resolt dubtes i inquietuds. A la sessió hi ha participat representats de la Regió Sanitària Girona, l’Agència de Salut Pública, l’equip d’atenció primària i la PEHSU. 

Seguiment de dades sobre la salut

Des de l’Agència de Salut Pública s’ha fet seguiment en els darrers anys de la qualitat de l’aire de Bonmatí en base a les dades facilitades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les possibles afectacions a la salut dels veïns i veïnes, i fins al moment no s’han detectat diferències significatives amb la resta de Catalunya. Així, entre els anys 2013 i el 2020 es van estudiar diferents factors com ara la prematuritat i el pes en néixer, o indicadors d’insuficiència renal, hipertensió arterial, gota, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu. També es van analitzar els indicadors de rendiment acadèmic i no es van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte la resta de Catalunya.

Durant un període comprès entre els anys 2020-2021-2022-2023 es va posar en marxa un Pla de Vigilància de plom en immissions, pel qual es fa un seguiment de la qualitat de l’aire. Les dades recollides en el marc d’aquests controls sempre s’han ajustat al compliment de la normativa, prenent com a referència les mitjanes anuals, segons marca aquesta mateixa normativa. 

PRIMARIA
Dimecres, 7 Juny 2023