380 nens de 25 municipis gironins participen en el programa Nen@s en moviment en els primers 4 anys de funcionament

Quasi el 60 % dels participants tenia obesitat abans de fer la teràpia grupal, xifra que es redueix al 46,6 % en l’anàlisi feta al cap d’un any de la intervenció

Aquestes dades s’han presentat avui, durant una Jornada que ha comptat amb la participació d’un centenar de professionals implicats en el projecte

Prop d’un centenar de professionals de la salut, tècnics de lleure i professors participen avui en la II Jornada Nen@s en Moviment, un programa implantat a 25 municipis de les comarques gironines que té com a objectiu l’abordatge de l’obesitat infantil i la promoció dels hàbits saludables. La jornada ha estat  organitzada per l’Institut Català de la Salut a Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona. Durant la inauguració, la coordinadora del programa, la infermera Anna Reñé, ha presentat els resultats obtinguts des que es va posar en marxa l’any 2014.

En aquests quatre anys, el programa s’ha implantat a 25 municipis de la Regió Sanitària Girona, fet que ha comportat formar 70 professionals sanitaris de pediatria i d’infermeria. En aquest temps s’han realitzat fins a 46 grups psicoeducatius (grups de teràpia grupal) en què han participat 380 infants i les seves famílies.

Per avaluar el programa s’han analitzat i comparat les dades registrades ─a l’inici de la intervenció i al cap d’un any d’acabar la teràpia─ d’un total de 193 infants (102 nens i 91 nenes) amb edats compreses entre els 7 i els 12 anys, que cursaven educació primària (de tercer a sisè) o primer d’ESO. Els resultats evidencien una reducció de l’índex de massa corporal (IMC), un increment de l’activitat física i una millora en la seva autoestima.

Així, a l’inici del programa, les dades recollides evidenciaven que un 5,8 % dels nens tenien un IMC considerat normal (normopès), un 34,4 % tenien sobrepès i un 59,8% presentaven obesitat. Les dades recollides al cap d’un any de finalitzar el programa revelaven que un 13 % dels participants estava dins del pes normal, un 40 % tenia sobrepès i un 46,6 %, obesitat.

Quant a la valoració de la qualitat de la dieta mediterrània, s’observa que la intervenció incideix favorablement en els infants i les famílies similarment. Així, abans de la intervenció, la puntuació mitjana obtinguda en el test kidmed era de 6,36 en els infants i de 6,42 en les famílies. Al cap d’un any de participació en el programa, els resultats van ser clarament millors: de 7,95 en els nens i de 8,02 en les famílies, que van assolir, per tant, una dieta mediterrània òptima. Aquestes dades posen en relleu la importància del treball amb les famílies per aconseguir un canvi d’hàbits.

Pel que fa a l’activitat física, l’anàlisi dels resultats palesa que, al cap d’un any d’haver participat en el programa, els nens han augmentat l’activitat física una hora a la setmana, de mitjana. Quant als pares, no hi ha un canvi significatiu en la reducció del sedentarisme al cap d’un any de finalitzar el programa, malgrat que sí que va augmentar quan es va acabar la intervenció i al cap de 3 mesos.

L’anàlisi també ha tingut en compte si hi ha hagut canvis en els nivells d’autoestima dels infants, després de la seva participació en el programa. El test  ja revela que l’autoestima augmenta un cop acabada la intervenció, i que es manté al cap d’un any.

El programa Nen@s en moviment

Un dels principals problemes relacionats amb l’obesitat infantil és la repercussió que aquesta té en la qualitat de vida del menor. L’excés de pes tendeix a perpetuar-se fins a la vida adulta i això comporta un factor de risc de malalties que hi estan associades. Per aquest motiu, les estratègies d’intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com dels del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d’estil de vida.

El programa Nen@s en moviment engloba un conjunt d’actuacions dirigides especialment als alumnes de 3è, 4rt i 5è d’educació primària amb sobrepès o obesitat, que té per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, incrementar el temps que dediquen a l’activitat física i mantenir o augmentar l’autoestima per normalitzar-ne l’índex de massa corporal.

Una de les seves característiques és que en el tractament de l’obesitat infantil s’hi impliquen pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut. El programa s’aproxima a l’espai natural de l’infant, al seu dia a dia, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals  l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions, que es fan a les escoles, es duu a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen amb temes relacionats amb la salut ─com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física─, amb l’objectiu que els participants hi puguin expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura 11 setmanes amb sessions setmanals d’una hora i mitja i, en alguns municipis, els ajuntaments hi col·laboren atorgant una beca esportiva a tots els infants que hi participen.

El programa Nen@s en moviment ha estat guardonat aquest mes amb el Premi Estratègia NAOS, en l’àmbit sanitari del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, en el marc dels XI Premis Estratègia NAOS, edició 2017, i també va ser guardonat el novembre de 2016  amb el Premi a l’Àmbit Sanitari, atorgat pel Pla integral de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (PASS).

 

PRIMARIA
Dimecres, 18 Abril 2018