La transformació del model d'atenció al pacient crític en el Sistema de Salut serà una realitat a tot el territori

Imatge de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Santa Caterina

‘Critic.CAT’ és un nou projecte que representa el consens de país per incloure les unitats de cures intensives al mapa de recursos sanitaris

Cinc eixos de treball vertebraran aquesta iniciativa: model de gestió i protocols, sistema departamental, repositori de dades conjunt, unitat d’anàlisi i centre de gestió de crítics

El Departament de Salut va aprovar, el passat 27 de març, la disposició general que estableix el procediment estratègic per a la transformació del model d’atenció al pacient crític, amb l’objectiu d’optimitzar l’eficiència dels serveis de cures intensives a través de tecnologia per als centres del Sistema de Salut de Catalunya (SISCAT).Aquesta mirada estratègica representa un nou consens de país materialitzat a través del projecte Critic.CAT. Una iniciativa que té l’objectiu de millorar la prestació del servei de cures intensives al conjunt del territori català amb un model assistencial basat en eines digitals. Aquesta millora tecnològica permetrà facilitar la transferència d’informació i coneixement a tots els actors del sistema sanitari implicats amb pacients crítics per recolzar la presa decisions, l’eficiència dels recursos disponibles i l’equitat del sistema públic.​

Desplegament territorial i eixos de treball

La primera fase del projecte iniciarà el desplegament territorial a la Regió Sanitària Girona, on es presentarà el model properament. Aquest desplegament tindrà en compte els resultats de diferents proves pilot en curs dutes a terme a l’Hospital de Berga, l’Hospital de Tremp i l’Hospital Arnau de Vilanova. Girona permetrà analitzar els primers resultats de desplegament per a una implementació progressiva al conjunt del territori català en fases posteriors.

El treball de transformació es vertebra en cinc eixos:

  1. La definició del model de gestió i protocols d’actuació. El procediment per establir mecanismes que facilitin la presa de decisions basades en necessitats del pacient, recursos disponibles, guies i protocols d’actuació.
  2. El sistema departamental de gestió interna i integrada de les unitats de crítics dels centres del SISCAT.
  3. La creació d’un repositori de dades conjunt amb tots els sistemes d’informació i dispositius integrats per a una compartició normalitzada.
  4. La unitat d’anàlisi. Orientada a explotar i analitzar les dades per avaluar i planificar els serveis de crítics.
  5. El centre de gestió de crítics per concentrar la informació per a la presa de decisió en funció del perfil professional.

Governança i agents implicats

El model de governança està estructurat per un Comitè de Direcció, integrat per la Direcció Assistencial i la Direcció de Sistemes d’Informació del Servei Català de la Salut, i la Direcció General de Planificació en Salut i la Direcció en Innovació i Transformació, del Departament de Salut.

També disposarà d’un Comitè Assessor integrat per experts i especialistes, i un Comitè Operatiu. Coordinats per la Fundació TIC Salut Social i compost per àrees i direccions assistencials de les entitats proveïdores de serveis de l’ecosistema de salut català com l’Institut Català de la Salut, La Unió, Consorci Sanitari i Social de Catalunya i el SEM. Aquest Comitè Operatiu també integra tres plans directors: Sèpsia, Malalties Cardiovasculars i Malalties Vasculars Cerebrals.

HOSPITAL
Dimarts, 22 Abril 2025