Un centenar de professionals comparteixen coneixements sobre l’abordatge terapèutic de les Síndromes de Sensibilitat Central

Han tractat la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple, tres de les malalties més paradigmàtiques agrupades sota aquest paraigua de síndromes

Un centenar de professionals sanitaris, referents de l’atenció a les Síndromes de Sensibilitat Central (SCC) de la Regió Sanitària Girona, s’han reunit aquest matí a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat en la trobada que realitzen cada dos anys per compartir coneixements sobre l’abordatge terapèutic de les SCC. Sota la denominació de Síndrome de Sensibilització Central s’agrupen un conjunt de malalties que podrien tenir un origen fisiopatològic comú. Així, la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple són tres de les malalties més paradigmàtiques del SSC. 

L’atenció a les SCC es coordina des d’una Unitat d’Expertesa que, en el cas de la Regió Sanitària Girona, està situada al Centre d’Especialitats Güell i és constituïda per un equip multidisciplinari en el qual hi intervenen reumatòlegs, internistes, rehabilitadors, psicòlegs, treballadors socials, infermers i metges de família, amb un tècnic del CatSalut. La UE dóna suport al diagnòstic de la malaltia i coordina els diferents proveïdors de la Regió Sanitària per tal que facilitin la feina als professionals referents de les SCC en les diferents fases del tractament terapèutic. La UE també s’encarrega de formar els professionals que intervenen en l’acte assistencial. Actualment a tota la Regió Sanitària hi ha 108 professionals que actuen com a referents de les SCC: 45 d’infermeria, 33 de medicina, 12 de fisioteràpia, 17 de psicologia i un de treball social sanitari.

El protocol terapèutic parteix del diagnòstic de la malaltia i després es fa una intervenció grupal integral, multidisdiciplinària, durant la qual es forma el pacient sobre la patologia i se li donen eines per tal que pugui afrontar la malaltia amb la millor qualitat de vida possible. En aquestes sessions hi participen professionals de la medicina de família, infermeria, psicologia i fisioteràpia.

Aquest any passat es van realitzar un total de 37 teràpies grupals, amb uns 360 participants, majoritàriament dones, amb una mitjana d’edat de 54 anys.

Les enquestes de satisfacció realitzades als pacients mostren un alt grau de satisfacció pel que fa al Programa. En aquest sentit, valoren globalment la formació amb un 4,7 sobre 5.

 

 

HOSPITAL
Divendres, 1 Febrer 2019