L’Hospital Santa Caterina participa en un estudi que determina que el tractament amb estatines redueix la mortalitat per Covid-19

Els professionals del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Santa Caterina que participen en l’estudi. D’esquerra a dreta, els doctors Cristina Soler, Albert Gómez i Sara García.

El fàrmac el pren una de cada quatre persones per ajudar a reduir el colesterol i prevenir malalties cardiovasculars

El coronavirus ha infectat més de 40 milions de persones al món i ha provocat més d’un milió de morts en menys d’un any. A hores d’ara encara no és clar el motiu pel qual algunes persones passen la malaltia de forma asimptomàtica mentre que d’altres acaben morint o patint-ne conseqüències molt greus. Malgrat que l’edat, les malalties i els tractaments previs dels pacients poden definir el pronòstic en alguns casos, tampoc no es pot explicar amb exactitud com evolucionarà la malaltia. Un dels tractaments que han estat objecte de debat sobre el seu paper en l’evolució de la Covid-19 ha estat el de les estatines. Aquest fàrmac, que ajuda a reduir el colesterol a la sang i s’utilitza per prevenir malalties cardiovasculars, el pren una de cada quatre persones adultes i és el medicament més utilitzat per la població general.

Ara, un estudi multicèntric català liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i en el que hi participen professionals de l’Hospital Santa Caterina, ha posat de manifest que les persones que segueixen un tractament amb estatines tenen un risc de morir per COVID-19 entre un 22% i un 25% inferior. Els resultats de la recerca, coordinada pel Dr Lluís Masana,  s’han publicat a l’European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.

L’estudi, que es va dur a terme a través de la Xarxa de les Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya (XULA), va recollir informació de 2.159 pacients infectats per SARS-COv-2 de dinou hospitals de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia, des del març fins al maig. Els investigadors van valorar unes cent variables clíniques per pacient com ara edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, tractaments utilitzats per a la Covid, etc.

Es van comparar les dades de mortalitat d’aquells pacients que seguien un tractament amb estatines amb les de qui no en prenien i també es va valorar quin efecte tenia retirar les estatines o no fer-ho en el moment de l’ingrés. El percentatge de pacients que van morir en el grup que no rebia tractament amb estatines va ser del 25,4% i d’un 19,8% entre els qui prenien el fàrmac, és a dir, un 22% menys. A més, si el tractament amb aquest medicament es mantenia durant el període d’hospitalització, el percentatge de mortalitat es reduïa fins al 25%; és a dir que s’evitava una de cada quatre morts.

Tot i que aquesta recerca no ha estat dissenyada per demostrar que administrar estatines als pacients reduiria el risc de mort, obre les portes a iniciar un estudi per comprovar-ho.

Descàrrga de fotografia. Autor. IAS.
Els professionals del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Santa Caterina que participen en l’estudi. D’esquerra a dreta, els doctors Cristina Soler, Albert Gómez i Sara García.

HOSPITAL
Dilluns, 9 Novembre 2020