Les obres d’ampliació del Servei d’Urgències de l’Hospital Santa Caterina avancen a bon ritme

Treballadors abocant el formigó

Es preveu que l’obra estigui acaba aquest estiu i que el servei estigui equipat i en funcionament al llarg de la tardor

L’objectiu del projecte és augmentar la capacitat de resposta davant de futures crisis sanitàries o d’altres situacions que exigeixin adaptacions polivalents sense haver d’interferir en l’activitat de l’hospital i del propi servei

Les obres d’ampliació del Servei d’Urgències de l’Hospital Santa Caterina de Salt avancen a bon ritme. Segons el programa previst, l’obra estarà acabada aquest estiu, amb l’objectiu d’equipar el servei i posar-lo en funcionament a la tardor. En aquests moments, els treballs de construcció, que van començar ara farà un mes, es troben en la fase més crítica del projecte, que és el subministrament i muntatge dels ascensors que comunicaran l’actual servei d’urgències amb el nou espai, ubicat a la planta soterrani de l’hospital.

El projecte d’ampliació del servei té com a objectiu principal augmentar la capacitat de resposta hospitalària i del propi servei, en previsió de futures crisis sanitàries o d’altres situacions que exigeixin adaptacions polivalents sense haver d’interferir en l’activitat de l’hospital i del propi servei, tant en l’àmbit de l’atenció especialitzada com en de l’atenció a la salut mental, per poder donar així la resposta assistencial adequada a la població de referència del centre. L’Hospital Santa Caterina atén la població del Gironès sud i la Selva interior (170.000 habitants), com a hospital comarcal, però és de referència per al conjunt de la Regió Sanitària de Girona (730.000 habitants) en l’àmbit de la salut mental i l’atenció al pacient crític.

Des del punt de vista assistencial, el disseny del projecte es fonamenta en la polivalència i versatilitat. En cas de situació pandèmica, el nou equipament permetrà posar a disposició de la Regió Sanitària de Girona de 16 llits per a pacients crítics o semicrítics, amb garanties d’aïllament, sense afectació a la resta de l’activitat assistencial i funcionament del centre. Els nous espais comptaran amb  una zona d’observació per a quatre pacients, un box doble, nou boxos tancats i un box d’aturades en cas d’emergència, tres consultes, tres sales d’espera, dos controls diferenciats i de l’espai corresponent a les àrees de suport (magatzem, office, residus, neteja..). En cas d’una futura normalitat, aquest espai permetrà donar la resposta adient a l’increment de les urgències que ha tingut l’Hospital Santa Caterina en els últims anys, facilitant aquesta atenció amb dos circuits independents de pacients amb simptomatologia diversa (respiratòria, psiquiàtrica, etc.).

Des del punt de vista arquitectònic, l’ampliació del Servei d’Urgències s’edifica sobre l’àrea de soterrani de l’hospital amb una superfície aproximada 550 m2. . El disseny projecta una ampliació totalment integrada dins l’edifici existent i perfectament comunicada amb l’actual Servei d’Urgències i els serveis de suport necessaris per al desenvolupament de l’activitat. La nova estructura està concebuda perquè tot el servei pugui treballar com a sola unitat o bé com a dues unitats totalment independents donat el cas. El projecte inclou les instal·lacions de tractament d’aire específiques pensades en clau de seguretat.

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) va adjudicar l’obra el passat 19 de febrer a l’UTE SEROM-SOGESA  per un import de 1.968.081,67 euros, amb l’IVA inclòs.

Assegurar la qualitat i la resposta a l’atenció urgent

La crisi sanitària del passat mes de març va obligar a l’hospital a transformar el funcionament del Servei d’Urgències i del propi centre per assegurar, d’una banda, els circuits independents d’atenció als pacients urgents amb sospita de Covid-19 i de “no Covid”, i d’altra banda, per assumir el volum de pacients crítics amb diferents graus de gravetat procedents de tota la Regió Sanitària de Girona. De fet, la reorganització de diferents serveis per garantir aquesta atenció encara és vigent a dia d’avui. Des de l’inici de la crisi sanitària, les UCI del Santa Caterina han atès 244 pacients amb Covid, un 20% dels quals provenen d’altres àrees de la Regió Sanitària de Girona. L’estada mitjana dels pacients a l’UCI del centre, que es va posar en funcionament el gener de 2019, és de 18 dies. L’estada mitjana a les UCI 2 (temporals) és de 6 dies. El Servei d’Urgències va atendre al 2020 un total de 2.091 urgències de pacients amb Covid o sospita de Covid i un total  de 41.505 urgències, de les quals, 4.174 van ser urgències psiquiàtriques, tot i el context de pandèmia.

Descàrrega de fotografies. Autor. IAS

Diferents visions dels treballs de construcció aquesta setmana. Foto 1 - Foto 2 - Foto 3

 

 

HOSPITAL
Dijous, 6 Maig 2021