Més d’un centenar de professionals han participat avui a la Jornada de Pneumologia dels Hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt

Taula de presentació de la jornada

Més d’un centenar de professionals sanitaris de diverses especialitats han participat avui a la VII Jornada de Pneumologia dels Hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, que per primera vegada s’ha fet combinant els sistemes presencial i telemàtic.  La jornada, que desperta un gran interès entre els professionals, enguany ha girat al voltant de les infeccions respiratòries, especialment els efectes crònics de la COVID-19.

La jornada coincideix amb el primer aniversari de la posada en marxa de la Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies  (UCRI) del Trueta, una àrea de monitoratge i tractament de pacients amb insuficiència respiratòria, assistits sobretot amb ventilació mecànica no invasiva i que es va posar en marxa durant la primera onada de la pandèmia. La unitat es va crear davant la necessitat d’atendre els pacients COVID amb un pneumònia greu, i fins ara s’han tractat més de 400 malalts, tant pacients COVID com amb d’altres infeccions respiratòries.

La primera part de la jornada ha estat dedicada a les infeccions respiratòries no COVID, amb la participació de destacats ponents com Antoni Torres, pneumòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona o Rafel Cantón, microbiòleg de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid.  La segona s’ha centrat específicament a analitzar els efectes de la COVID-19. El cap de la Unitat de Suport a la Recerca de l’Institut Català de la Salut a Girona, Rafel Ramos, ha presentat una comparativa entre l’impacte de les diferents onades, destacant que els afectats greument pel virus són cada vegada més joves i amb menys comorbiditats. Amb tot, el nombre d’hospitalitzacions ha disminuït clarament en les dues darreres onades, fet que s’atribueix a l’efecte protector de les vacunacions. En aquest sentit, Ramos ha subratllat que en la darrera onada el 70% dels ingressos responien a pacients que no estaven vacunats, o que no encara havien rebut la pauta completa, percentatge que s’enfila fins al 84% en els casos més greus. I ha conclòs que el 100% dels casos de defunció que s’han donat en aquesta cinquena onada a la Regió Sanitària de Girona han estat de pacients no vacunats.

De la seva banda, Sònia Uriona, metgessa de Medicina Preventiva dels Hospitals Trueta i Vall d’Hebron ha comentat l’eficàcia de la vacuna en front de les actuals variants, mentre que Saioa Eizaguirre, pneumòloga del Trueta i Santa Caterina, ha destacat les principals seqüeles respiratòries. Més tard, Francisco Mera, metge de família de l’EAP Sant Feliu de Llobregat, ha parlat de les possibilitats terapèutiques de la síndrome post-COVID i finalment, el fisioterapeuta Gerard Muñoz ha presentat el programa de fisioteràpia  que el servei de pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina han posat en marxa per als pacients que han patit una pneumònia greu per COVID-19.                                         

Com en les anteriors edicions, la Jornada de Pneumologia ha servit, a més de l’actualització dels coneixements, per debatre elements de millora en la continuïtat assistencial entre diferents àmbits (atenció primària, hospitals comarcals i hospital de referència) i per consensuar canals de comunicació i protocols d’actuació. En aquesta ocasió, Ramon Orriols, Cap de Servei de Pneumologia dels Hospital Trueta i Santa Caterina, ha senyalat que en la gestió de la pandèmia COVID-19 que encara continua, aquesta comunicació entre professionals és més important que mai.

HOSPITAL
Divendres, 19 Novembre 2021