Beca de l’associació EM España per a un estudi d'esclerosi múltiple d'investigadors dels hospitals Trueta i Santa Caterina i Idibgi

El grup d'investigadors en els jardins del Parc Hospitalari Martí i Julià

El projecte de recerca vol identificar biomarcadors en sang que ajudin a predir quina serà la progressió del deteriorament cognitiu de pacients amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

Una detecció primerenca d’aquest deteriorament en les fases inicials de l’Esclerosi Múltiple permetria aplicar tractaments més específics que millorin la qualitat de vida dels pacients.

L’associació Esclerosis Múltiple España (EME) ha atorgat un ajut per finançar una recerca sobre Esclerosi Múltiple que duran a terme professionals dels hospitals Trueta i Santa Caterina, investigadors de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). El projecte està enfocat en trobar nous biomarcadors en sang que ajudin a predir quina serà la progressió del deteriorament cognitiu en  pacients amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

Un dels principals reptes en el tractament de l'Esclerosi Múltiple és la detecció precoç del deteriorament cognitiu, ja que aquest es vincula amb la discapacitat física i la progressió de la malaltia. La detecció se sol produir en una fase avançada de la malaltia, fet que dificulta l'aplicació de tractaments efectius. El projecte de recerca, que ha rebut un impuls de l’associació EME amb una beca de 25.000 euros, busca canviar aquesta situació i permetre una detecció del deteriorament cognitiu en les primeres fases de la malaltia, la qual cosa milloraria l'atenció i el tractament dels pacients afectats.

Per aconseguir-ho, l'equip investigador, liderat pel Dr. Lluís Ramió i Torrentà, cap del grup de recerca en Neurodegeneració i Neuroinflamació de l’IDIBGI, i cap del Servei de Neurologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina, i per la Dra. Ana Quiroga, investigadora del mateix grup, realitzarà un seguiment a llarg termini de pacients amb Esclerosi Múltiple durant un període de 10 anys. A través de l'anàlisi de mostres de sang, l'equip vol identificar els biomarcadors que permetin detectar el deteriorament cognitiu en les etapes més inicials de la malaltia.

“El nostre treball busca millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple. Una detecció primerenca permetrà aplicar tractaments més específics i, així, avançar cap a una atenció més personalitzada i efectiva per a les persones que afronten els desafiaments del deteriorament cognitiu a l'esclerosi múltiple”, explica el Dr. Ramió.

L’IDIBGI és un institut d’investigació biomèdica que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, dedicat a la recerca translacional, clínica i epidemiològica orientada a millorar la salut i la cura de les persones. L’Institut està format per 22 grups de recerca que investiguen en sis àrees de la salut: cardiovascular i respiratòria, oncohematologia, metabolisme i inflamació, neurociències, salut mental i imatge mèdica. Gestiona la recerca que porten a terme els professionals sanitaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona, i de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).

HOSPITAL
Dimecres, 9 Agost 2023