El conseller de Salut anuncia que el Govern autoritzarà dimecres 25,3 milions d’euros per a l’inici del projecte arquitectònic assistencial del Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

El conseller de Salut anuncia avui als jardins del Parc Hospitalari que el Govern autoritzarà dimecres 25,3 milions d’euros per a l’inici del projecte arquitectònic assistencial del Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

El conseller de Salut anuncia que el Govern autoritzarà dimecres 25,3 milions d’euros per a l’inici del projecte arquitectònic assistencial del Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

Manel Balcells ha afirmat que “aquest procés ja no té marxa enrere; el Campus comença a caminar de forma inexorable, de forma inapel·lable”

El nou equipament augmentarà un 95% l’espai assistencial dels actuals hospitals Trueta i Santa Caterina

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat aquest matí que el Govern aprovarà el proper 24 d’abril que el Servei Català de la Salut pugui iniciar els tràmits per a la contractació del projecte hospitalari del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, amb un valor estimat de 25,35 milions d’euros (IVA exclòs). Aquests diners es destinaran a la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut, i a la posterior redacció dels projectes bàsic i executiu de la proposta arquitectònica assistencial que resulti guanyadora del concurs d’idees, així com la direcció de l’obra. Per tant, els 25,35 milions d’euros inclouen la redacció del projecte i direcció d’obra. Posteriorment, es farà la licitació de l’obra i dels equipaments. El primer pas serà convocar el concurs d’idees, que està previst que surti a licitació abans de l’estiu. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha manifestat que “estem molt contents perquè avui és un d’aquells dies que marquen una inflexió en una història i en un projecte; un projecte de transformació no només de la demarcació sinó també del Sistema Nacional de Salut de Catalunya” i ha afegit que “és una transformació del model assistencial que dona capitalitat a Girona amb tota la demarcació”.

Balcells ha afirmat que “aquest procés ja no té marxa enrere; el Campus comença a caminar de forma inexorable, de forma inapel·lable”, i ha afegit que “no podem estar més que contents perquè això tira endavant, això ho veurem: ja té un calendari i ja té un pressupost per al concurs d’idees, projecte bàsic i projecte executiu i dimecres es donarà l’autorització perquè tot això comenci”. El nou equipament hospitalari disposarà finalment d’una superfície d’obra nova de 175.000 m2, que es completaran amb els 43.000 m2 existents al Parc Hospitalari Martí i Julià.

El Servei Català de la Salut s’encarregarà de promoure la primera fase del procés de contractació, consistent en l’elecció del projecte guanyador. Per al concurs de projecte es constituirà un jurat que seleccionarà entre 5 i 6 propostes guanyadores que optaran a l’adjudicació del contracte. En una segona fase, licitada per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, s’adjudicaran el contracte de redacció del projecte i direcció d’obres mitjançant procediment negociat amb les propostes guanyadores de la primera fase. Aquesta concreció econòmica engloba “tot el necessari per tenir el projecte definitiu per al nou Trueta, que forma part de tot el Campus de Salut, és a dir, que va acompanyat de la recerca, del coneixement, de la Universitat de Girona, amb les noves facultats de les ciències de la vida al costat del nou hospital”, ha dit Balcells. 

El Campus de Salut comprendrà els terrenys cedits pels ajuntaments de Girona i Salt i el Parc Hospitalari Martí i Julià, des d’on avui el conseller ha fet l’anunci del concurs de projecte, acompanyat de la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, entre altres representants municipals, de la Universitat i directius de les institucions sanitàries i de recerca que conviuran al Campus de Salut.

La delegada ha afirmat que “avui el Nou Trueta, el Campus de Salut, ja és una realitat imparable” i ha qualificat l’anunci com a “molt important per les comarques gironines perquè fem el primer pas per la inversió més important que tindrà la nostra demarcació en els propers 50 anys”. Cañigueral ha manifestat que “segurament aquest pas que fem avui s’hauria d’haver fet fa 10 anys enrere” i ha afegit que “aquest Govern ha fet que passéssim dels discursos i les paraules, a fets concrets, a fer un pas ferm endavant”.

El concurs d’idees que es convocarà properament per a la redacció del projecte arquitectònic prendrà com a base el Pla funcional assistencial elaborat per la Regió Sanitària de Girona en un procés que ha comptat amb la participació de ciutadania i de professionals dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt i que ha durat un any i mig. El document inclou tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea assistencial del futur Campus de Salut com ara els criteris d’ordenació funcional i el disseny dels espais (accessos, circuits, especificacions d’àrees...).

Quan el futur Campus sigui una realitat, permetrà augmentar un 95% l’espai assistencial en comparació amb la superfície que ocupen actualment els hospitals Trueta i Santa Caterina. El metratge final és notablement superior al previst inicialment, de tal manera que la superfície del nou hospital serà de 175.000 m2 de nova construcció, a més dels 43.000 ja existents al Parc Hospitalari Martí i Julià. Al futur Campus de Salut hi confluiran assistència, recerca i coneixement, ja que preveu la convivència de les facultats de les ciències de la salut a l’entorn sanitari. També està previst que s’impulsi la creació de teixit empresarial sanitari i d’innovació a l’entorn del Campus per tal de dinamitzar la zona i impulsar la demarcació a nivell econòmic. En aquest sentit la delegada del Govern ha indicat que amb el futur Campus “garantim que anem de la mà l’assistència, la recerca, el coneixement, perquè a part de donar una millor assistència als gironins i gironines, aquest projecte ha de ser un revulsiu per a l’economia”. Cañigueral ha afirmat que “volem que l’economia gironina estigui més vesada que mai en la recerca, en la innovació i en la transferència del coneixement de l’àmbit de la salut”.

L’actual Hospital Universitari Dr. Josep Trueta data de l’any 1956 i actualment atén una població de prop de 800.000 persones. Per fer front al creixement de població, a l’evolució de la cartera de serveis i al seu paper de referència territorial, és indispensable disposar d’una nova infraestructura hospitalària.

 

HOSPITAL
Dissabte, 20 Abril 2024