La Unitat s’ha consolidat com a referent per al diagnòstic i tractament de la uveïtis a la demarcació gironina gràcies al seu equip multidisciplinari, format per especialistes en oftalmologia, reumatologia i medicina interna
La Unitat Funcional d’Uveïtis i Inflamació Ocular de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina ha consolidat la seva capacitat assistencial amb més de 700 persones ateses des de la seva posada en marxa, l’abril de 2017. De fet, des de llavors i fins al 16 d’agost, 739 nous usuaris ja havien visitat la Unitat, amb prop de 2.000 assistències entre visites diagnòstiques i visites de seguiment. La Unitat està formada per un equip de professionals d’ambdós centres, especialistes en oftalmologia, reumatologia i medicina interna, ja que l’abordatge multidisciplinari és fonamental per tractar una patologia que suposa la tercera causa de ceguesa a l’Estat espanyol. El seu tractament depèn del tipus d’uveïtis, que pot ser causada per malalties autoimmunitàries, infeccions o traumatismes, tot i que en alguns casos no se’n coneix l’origen concret.
Els professionals atenen la consulta al Centre Sanitari Güell de Girona i al de Santa Caterina, on els pacients són visitats pels diferents especialistes en una mateixa assistència. Precisament aquesta atenció conjunta propicia una valoració integral del pacient que es tradueix en una reducció del temps de diagnòstic i, en conseqüència, en un tractament més precoç.
L’any 2023 la Unitat va fer 418 assistències i va atendre 175 pacients nous, una xifra que supera les 371 consultes realitzades el 2022, de les quals 143 eren primeres visites. Aquest increment d’activitat i de primeres visites ha estat constant des de 2017, fet que s’atribueix a la consolidació i el coneixement de la Unitat com a referent per a l’abordatge de la uveïtis a la Regió Sanitària Girona, cosa que afavoreix el fet que molts oftalmòlegs hi derivin pacients quan detecten un cas d’uveïtis que pot ser greu. En aquest sentit, la previsió és tornar a superar les 400 visites aquest 2024, tenint en compte que fins a mitjan agost ja s’han fet 340 visites a la Unitat Funcional d’Uveïtis, de les quals 118 han estat de pacients que es visitaven per primer cop.
Una patologia que produeix ceguesa
La Unitat atén pacients de totes les edats, i és la franja d’edat situada entre els 45 i els 64 anys la de major incidència (un 25% l’any 2023). Els principals símptomes d'aquesta patologia són la pèrdua de visió, el dolor ocular o l'ull vermell. La Unitat disposa de l’equipament i de les tècniques necessàries per diagnosticar el tipus d’uveïtis —anterior, intermèdia, posterior o panuveïtis— i establir el tractament més adient, generalment mitjançant medicació en forma de col·liris, oral o injectable.
Tot i ser la tercera causa de ceguesa previsible a l’Estat (la seva incidència en els països desenvolupats oscil·la entre els 17 i els 52 nous casos l’any per cada 100.000 habitants), la uveïtis és una malaltia encara força desconeguda per la societat. És causada per la inflamació d'una capa que embolica l'interior del globus ocular i que rep el nom d‘úvea. Aquesta capa ocular està en contacte amb diverses estructures de l'ull, entre les quals hi ha la retina, i es tracta del teixit amb més vasos sanguinis de l'organisme.
La uveïtis està vinculada principalment a malalties autoimmunitàries, que són aquelles en què el sistema immunitari propi reacciona contra l’organisme. En el cas de la Unitat gironina, aquesta va ser la causa de la malaltia en el 47,2% dels casos tractats, segons dades recopilades durant el període 2017-2022. Mitjançant un tractament apropiat es pot mantenir la malaltia controlada, tot i que cal fer-ne seguiment per evitar nous brots. La segona causa més freqüent de la uveïtis són les infeccions, com ara la toxoplasmosi o l’herpes, ja que l'úvea és especialment vulnerable a causa de la seva gran vascularització. Entre l’any 2017 i el 2022, el 27,5% dels casos tractats per la Unitat van ser motivats per infeccions. En aquests casos, el tractament es basa en l’administració d’antibiòtics, antivirals o un altre tipus de medicació que permeti fer remetre la infecció.
L’experiència acumulada per la Unitat durant els darrers set anys ha permès refermar les eines per al diagnòstic i el tractament de la uveïtis a la Regió Sanitària Girona. També ha crescut en personal, ha tingut millores tècniques (Optomap), compleix els estàndards de qualitat publicats i participa en projectes d'investigació multicèntrics internacionals (estudi IBERSOS). Com a darrera novetat, ha ampliat la seva cartera de serveis assistencials amb la incorporació més recent de circuits com ara el cribratge oftalmològic de l’artritis idiopàtica juvenil, el tipus d’artritis més habitual en infants menors de 16 anys, que pot manifestar-se com una uveïtis sense mostrar símptomes.
Fotografies: