Amb motiu de l’efemeride aquest matí s’ha dut a terme un acte commemoratiu protagonitzat per professionals d’ahir i avui que ha emplenat l’auditori del centre
El 18 de setembre de 2004, l’Hospital Santa Caterina obria les portes de les noves instal·lacions al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Amb motiu de l’efemèride, aquest matí, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha dut a terme un acte commemoratiu, en què a través de diferents taules participades per professionals, d’ahir i avui, s’ha recordat la història d’aquests 20 anys, projectes i objectius assolits.
Durant l’acte de benvinguda, el president de l’IAS, Martí Masferrer, ha fet un recorregut per les diferents etapes històriques de l’hospital, posant de relleu els moments de canvi i progressió. Masferrer ha destacat l’obertura del Santa Caterina com factor determinant en la culminació del procés de desinstitucionalització en l’àmbit de l’atenció a la salut mental i ha subratllat el futur projecte del Campus de Salut: “Serà un nou Trueta, però també un nou Santa Caterina, i una nova progressió del concepte sociosanitari i d’atenció a la salut mental del Parc Hospitalari. Sumar-hi l’activitat docent, de recerca i d’innovació, així com la connectivitat i interrelació amb la resta d’hospitals comarcals ha de constituir la creació d’un dels focus d’atenció i servei més importants del sud d’Europa”, ha dit. El president de l’IAS ha assegurat que “res d’això hauria estat possible sense uns professionals amb vocació de servei d’excel·lència i capacitat de compromís i sacrifici. Tampoc sense el progrés clínic, farmacològic, terapèutic, i tecnològic, i sense una societat prou sensible i un compromís polític d’avantguarda”, ha clos.
Tot seguit ha intervingut l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, que ha comparat la capacitat de transformació del territori que significarà el futur Campus Salut com ho va ser la del nou Santa Caterina i la configuració del Parc Hospitalari en el seu moment. Tot seguit ha parlat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que ha fet referència a la vinculació històrica de la institució amb l’hospital.
“Diàlegs per a una història”
L’acte commemoratiu, titulat “Diàlegs per a una història”, ha constat de quatre taules. Durant la primera, batejada amb el nom “Ja tenim data. Obrim el nou Santa Caterina”, la directora mèdica del 2001 al 2006, Palmira Borràs, ha recordat el repte del trasllat i la preparació de l’obertura del nou hospital com a “una gran lliçó de tota una organització que va treballar per a un mateix objectiu”. La directora ha explicat com el nou Santa Caterina naixia per evolucionar i treballar en xarxa amb la resta del territori i per integrar la salut mental. Al seu torn, el director d’Atenció a l’Usuari i adjunt a la gerència en aquell moment, Albert Nogué, ha parlat dels canvis “profunds” que es van produir també en la relació dels professionals amb els pacients. Per la seva banda, la infermera Lourdes Herrero, coordinadora de l’Hospital de Dia del centre des del 1990, ha subratllat la “qualitat humana” dels professionals i com aquesta va ajudar a fer el canvi. Així mateix, el director de Serveis Generals en aquell moment, Josep Sánchez, ha mencionat l’esforç organitzatiu en la implantació de la xarxa de comunicacions.
Una data oficial per al tancament de la llarga estada psiquiàtrica
El trasllat de l’Hospital Santa Caterina de Girona al Parc Hospitalari Martí i Julià l’any 2004 va posar fi al tancament de la llarga estada psiquiàtrica i sentencia un procés de reforma psiquiàtrica que s’havia estat treballant durant la dècada anterior. La Regió Sanitària de Girona es converteix en capdavantera a Catalunya a fer-ho.
Així, la taula titulada “La integració de l’atenció a la salut física i mental” s’ha dedicat a com es van integrar les urgències psiquiàtriques i les urgències generals en un sol servei al nou hospital, les dificultats inicials i les millores que va suposar aquesta integració per a les persones amb una malaltia mental. N’han parlat Cristina Milla, infermera del Servei d’Urgències del Santa Caterina des del 1990, i Jordi Font, infermer de Salut Mental des del 1998 i actual supervisor d’Urgències Psiquiàtriques i psiquiatria d’Aguts. En opinió del cap de Servei de Psiquiatria d’Aguts, Domènec Serrano, “els nous equipaments van significar un canvi substancial per als pacients i per als professionals”. Per la seva banda, la infermera Margarita de Castro, adjunta a la direcció de Salut Mental, ha parlat de com el nou hospital i l’abolició del concepte “manicomi” van contribuir a la lluita contra l’estigma de les persones amb una malaltia mental. “És una de les grans victòries”, ha assegurat. Al seu torn, Joan Colomer, responsable de la Unitat de desintoxicació i toxicomanies de l’Hospital Santa Caterina (1987-2007) i cap de Servei de Medicina interna fins al 2017, i el director de Salut Mental de l’IAS, Claudi Camps, han dialogat sobre com aquesta unitat es va reconvertir en un servei integrat a la Xarxa de Salut Mental per atendre un nou perfil de pacient, com a exemple d’altres serveis.
Amb el títol “La transformació i el creixement de l’hospital”, els integrants d’aquesta taula, moderada per l’adjunta a la direcció infermera de l’Hospital Santa Caterina, Àngela Vilà, han evidenciat el creixement de l’hospital, tant des del punt de vista de l’activitat com de la seva complexitat, equipaments, tecnologia i sistemes d’informació. L’anestesista del Santa Caterina des de l’any 1993 i cap de servei fins el 2024, Benet Casagran, ha explicat com van impactar a l’àrea quirúrgica les noves instal·lacions i com van ajudar a la seva evolució les innovacions en el camp de la imatge. En el mateix sentit s’ha expressat el cirurgià del Santa Caterina des del 1990, Joan Martí. El doctor Martí ha volgut destacar l’equip humà que ha sabut entomar aquest creixement positiu “de tots els serveis”. Durant aquesta taula també s’ha volgut recordar com les noves instal·lacions van ser una oportunitat per avançar en el projecte del “part respectat” del Servei de Ginecologia i Obstetrícia. “Hi havia motivació per fer créixer el servei i la direcció ens va deixar autonomia per desplegar el projecte”, ha explicat la llevadora Alícia Ferrer, supervisora del Bloc Obstètric en aquell moment. “El nou equipament ens va permetre impulsar el part a l’aigua entre moltes altres iniciatives”. La taula ha clos amb la intervenció del doctor Jordi Lluansí, otorrinolaringòleg de l’Hospital Santa Caterina des del 1992 i cap de servei de l’especialitat de l’IAS i de l’ICS des del 2013. “Un cop superat el procés del canvi, la integració del servei amb el Trueta ha permès un creixement molt significatiu de l’especialitat, tant en activitat, com des del punt de vista d’enriquiment professional per als equips dels dos hospitals. També ha estat molt beneficiós per a la qualitat assistencial que reben els pacients”, ha explicat Lluansí.
La darrera taula, moderada per la gerenta de l’IAS i de l’ICS Girona, Àngels Morales, s’ha dedicat a l’aliança estratègica d’ambdues institucions i al projecte del Campus Salut. Tant el doctor Miquel Carreras, director mèdic del Santa Caterina des del 2016 i posteriorment gerent de la Regió Sanitària de Girona, i el seu relleu, el doctor Jaume Heredia, han ressaltat “la visió transformadora del Campus Salut”.
Descarrega de fotografies. Autor: IAS
Imatge de tots els professionals que s'han pogut sumar a la fotografia amb dron
Taula sobre"Ja tenim data. Obrim el nou Santa Caterina"
Taula sobre "La integració de l'atenció a la salut física i mental"
Taula sobre "La transformació i el creixement de l'hospital"