El Departament de Salut va iniciar el cribratge de mama al territori l’any 1999, primer com a prova pilot a Salt, i l’any 2001 es va estendre a tota la població de dones amb 50-69 anys de la demarcació
Des de l’inici del programa, s’han fet 608.392 cribratges. El nombre de dones cribrades des de la primera ronda a l’última ha crescut en un 160,33%.
La participació global de les dones al programa se situa al voltant del 70%, amb algunes oscil·lacions segons comarca
Entre la primera ronda i l’última, el percentatge de proves complementàries ha disminuït considerablement, passant del 16,25% a l’actual percentatge (6,82%).
A la Regió Sanitària de Girona, el càncer de mama representa el 28 % de tots els tumors en la dona
El Programa de detecció precoç de càncer de mama de la Regió Sanitària de Girona arriba als 25 anys. Durant aquest temps, gràcies a aquest programa, s’han detectat prop de 3.000 càncers. L’Oficina Tècnica del Programa, coordinada per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), presenta els resultats de l’última ronda del programa (2022-2024) en la jornada que es convoca cada dos anys amb aquest motiu. La jornada, que serà commemorativa d’aquests 25 anys, tindrà lloc demà divendres, 22 de novembre, a l’Hospital Santa Caterina (Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt). Diferents experts parlaran del passat, present i futur en la detecció precoç dels càncers de mama, així com també de l’evolució tecnològica i noves perspectives.
La Regió Sanitària Girona va iniciar la implantació del PDPCM l’any 1999 com a prova pilot a Salt i l’any 2001 es va estendre a tota la població de dones amb 50-69 anys de la demarcació. La participació en el programa se situa actualment al voltant el 68,37%, amb algunes oscil·lacions segons comarca (entre el 62,20% i el 82,98%).
El nombre de dones cribrades ha crescut en un 160,33%, passant de 27.144 en la primera ronda (2001-2002) a 70.665 en l’última (2022-2024). Des que el programa es va posar en marxa s’han fet 608.392 cribratges sobre un total de 889.903 dones convidades a fer-ho, un 68,37%. Cal tenir en compte que una dona pot haver estat convidada en més d’una ronda i que, per tant, pot haver participat en més d’un cribratge. La taxa de detecció de càncer en el conjunt de les rondes ha estat de 4,90 per cada mil dones cribrades, xifra que equival a 2.980 tumors detectats.
Segons la tendència de les dades analitzades, la participació de la dona en el cribratge augmenta amb l’edat, especialment a partir del grup de 65 a 69 anys.
Principals indicadors de l’última ronda (2022-2024)
En el dos últims anys han estat convidades a participar 106.400 dones, de les quals han participat el 66,41% (70.665). Les comarques amb més participació han estat el Baix Empordà (82,98%) i el Ripollès (74,70%) mentre que el Gironès-Pla de l’Estany (60,87%) i l’Alt Empordà (61,32%) són les que n’han tingut menys.
Del conjunt de dones que s’han fet la mamografia, un 6,82%% (4.816 dones) ha requerit alguna prova complementària. D’aquestes proves, un 81,15% (4.702) han estat exploracions no invasives, com les ecografies o una nova mamografia, i un 18,85% (1.092) ha estat proves invasives: les puncions amb agulla fina (15,57%), anomenades PAAF, core-biòpsies (81,41%) o biòpsies quirúrgiques (3,02%). Un 0,43% de les dones cribrades han estat citades per realitzar controls avançats (una nova mamografia abans dels dos anys).
Menys proves complementàries
Cal destacar que entre la primera ronda i l’última, el percentatge de proves complementàries ha disminuït considerablement, passant del 16,25% a l’actual percentatge (6,82%). Aquest fet és considerat molt positiu ja que deixa palès la millora de la qualitat del cribratge, tant en termes de la qualitat de la mamografia digital d’alta resolució, gràcies a l’avenç de les noves tecnologies, com de l’especialització i expertesa en patologia mamària dels professionals sanitaris de les diferents disciplines que intervenen en el procés de detecció i diagnòstic (radiologia, ginecologia, oncologia i cirurgia).
357 tumors diagnosticats precoçment a la darrera ronda
La taxa de detecció de càncer en aquesta dotzena ronda ha estat de 5,05 per cada mil dones cribrades. Representa un total de 357 càncer detectats. Amb tot, la cobertura del Programa a la Regió Sanitària de Girona arriba al 79,67%.
La mamografia, la prova més efectiva
La prova més efectiva per a la detecció precoç del càncer de mama és la mamografia, una prova radiològica que permet detectar tumors tan petits que fins i tot no són palpables i no donen cap molèstia. El programa de detecció precoç consisteix en realitzar una mamografia cada dos anys en dones entre 50 i 69 anys. Aquest període d’edat és en el que el cribratge ha mostrat la seva eficàcia de manera clara. Com més aviat es detecta el càncer de mama es disposa de més opcions terapèutiques, especialment de les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia). El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat entre un 25% i un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 90%.
El Programa de detecció precoç del càncer de mama del CatSalut a la Regió Sanitària de Girona està coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a través de l’Oficina Tècnica ubicada a l’Hospital Santa Caterina (Salt). L’oficina convida a les dones diana a fer-se una mamografia mitjançant una carta que s’envia al domicili amb una proposta de data i hora per fer la prova al centre sanitari que se li indiqui, normalment l’hospital de l’àrea (hospital Santa Caterina, Olot, Figueres, Blanes, Campdevànol, Calella i Palamós). A partir d’aquest moment s’entra en el programa i, sistemàticament cada dos anys, es rep la invitació per repetir la mamografia. Si es detecta alguna anomalia es passa directament a un circuit assistencial específic per confirmar o descartar el diagnòstic de càncer. Si és necessari, es procedeix a practicar les proves complementàries (mamografia ampliada, ecografia, puncions, etc.) per ajudar a un millor diagnòstic. Si el resultat és negatiu es continuarà amb el programa, però si és positiu se seguirà en aquesta via assistencial per iniciar el tractament necessari.
La importància del diagnòstic precoç
L'objectiu principal del cribratge és detectar el càncer en les fases inicials, però en altres casos es detecten alteracions en les cèl·lules (lesions precursores) que no són cancerígenes però que si no es tracten, amb el temps podrien ser càncer. La detecció i tractament d'aquestes lesions, poden evitar aquesta progressió.
Quan abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es pot fer un tractament quirúrgic conservador (tumorectomia), i segons el tipus histològic, amb un tractament amb quimioteràpia o radioteràpia, el càncer es pot curar.
El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent entre les dones
A Catalunya, es van diagnosticar 5.337 càncers de mama durant el 2023, que suposen el 28,7% del total dels tumors diagnosticats en dones l’any passat. La seva taxa bruta d’incidència és de 131,9 casos per cada 100.000 dones. Segons les dades de la Unitat d’Epidemiologia i Registre de càncer de Girona-Pla director d’Oncologia, a la província de Girona se’n van diagnosticar 545 l’any 2023. El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent entre les dones. El risc de patir-lo augmenta amb l’edat. A la Regió Sanitària de Girona, el càncer de mama representa el 28 % de tots els tumors en la dona.
Pel que fa a la mortalitat, l'any 2023 van morir a Catalunya per càncer de mama 1.067 dones, un 15,6 % de totes les morts per càncer en les dones; representa una taxa bruta de mortalitat de 26,4 per 100.000 dones o una taxa ajustada per edat (a la població europea) de 23,7 per 100.000.
La supervivència ha anat incrementant considerablement en aquests últims anys gràcies als nous fàrmacs i tractaments. En l’actualitat, la supervivència a 5 anys se situa al voltant del 90%. La projecció de mortalitat per a l’any 2024 a la nostra Regió és de poc més d’un centenar de casos i representa una taxa bruta de 27 casos per 100.000.
El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha destacat que “el Programa de detecció precoç del càncer de mama és essencial perquè permet detectar la malaltia en una etapa molt inicial, quan encara no es pot notar ni produeix molèsties, i quan la possibilitat de curació és més alta. Els 25 anys del Programa a la Regió Sanitària de Girona mostren el seu èxit com una inversió en salut per a la millora de la qualitat de vida de les dones amb càncer de mama”.
Per la seva banda, Pedro Suárez-Pumariega, ginecòleg i coordinador de la Unitat de Mama de l’Hospital Santa Caterina ha explicat que “gràcies al Programa de detecció precoç de càncer de mama, la mortalitat en dones que pateixen aquesta malaltia ha disminuït en un 29%. És un programa que s’ha adaptat als avenços tecnològic i el diagnòstic precoç fa que els tractaments que han de rebre les dones que pateixen aquesta malaltia, siguin cada vegada menors”. Ha afegit que “és essencial l’acompanyament que reben les dones en tot el procés per superar la malaltia”.
Carme Alemany, testimoni del Programa de detecció precoç de càncer de mama, ha relatat la seva experiència i ha posat de manifest la importància de fer-se les mamografies regularment a partir dels 50 anys. A la Carme li van detectar fa 16 anys un càncer de mama a través del programa de cribratge. “Encoratjo a totes les dones a fer-se una mamografia quan reben la carta del departament de Salut, ja que jo, gràcies a això, vaig tenir la sort que em detectessin molt precoçment un tumor maligne. Em vaig sentir molt acompanyada durant tot el procés de la malaltia”.
Fotos: IAS
Pacient realitzant-se una mamografia I
Pacient realitzant-se una mamografia II
Professionals de la unitat de mama