L’Hospital Santa Caterina elabora un protocol que permet l’estada del nadó amb la mare quan aquesta està ingressada a la Unitat de Cures Intensives després del part

La Laura amb la seva filla Leia

L’objectiu és afavorir i facilitar la creació del vincle mare-nounat en tot moment, sense cap separació, un fet positiu tant pel nadó com per la mare

És un pas més per a la humanització de l’atenció sanitària i una mostra del compromís de l’Institut d’Assistència Sanitària

L’Hospital Santa Caterina, en la línia del procés d’humanització de l’atenció sanitària, ha elaborat un protocol que permet l’estada del nadó amb la mare quan aquesta està ingressada a la Unitat de Cures Intensives (UCI) després del part. L’objectiu és el d’afavorir i facilitar la creació del vincle mare-nounat en tot moment, inclús en les situacions crítiques on sigui necessària l’atenció especialitzada del nounat o l’ingrés de la mare a l'UCI. Això no solament és positiu per al nadó, sinó que a més redueix l’estrès i l’ansietat de la mare, la qual cosa afavoreix la seva recuperació. D’aquesta manera, les mares que acaben de donar a llum i que, per complicacions al part, han d’ingressar a l’UCI, poden mantenir el contacte amb el seu fill o filla sempre que no hi hagi cap impediment de tipus clínic.

El protocol ha estat elaborat per la unitat materno infantil i la Unitat de Cures Intensives i suposa un treball i una coordinació multidisciplinar format per llevadores, infermeres, auxiliars d’infermeria, ginecòlegs, metges intensivistes i pediatres. El protocol fixa la guia d’actuació a seguir en aquests casos: es fan els controls i seguiments pertinents del nadó i cada dia la llevadora visita a la mare i li dona suport en la lactància. Un acompanyant o la parella podrà entrar també amb el nadó (sempre la mateixa persona) i serà el responsable de les cures del nadó i podrà romandre a la UCI o bé a l’habitació assignada.   

La supervisora d’Infermeria Materno Infantil i Ginecologia Susagna Ribas, explica que el part constitueix un punt d’inflexió a partir del qual aquesta relació s’hauria d’enfortir. Qualsevol situació inesperada que obligui a la separació d’aquest binomi, com pot ser una complicació materna o neonatal, pot repercutir negativament en la consolidació d’aquest vincle. El contacte entre la mare i el nounat el màxim de temps possible així com l’establiment de la lactància materna des de les primeres hores de vida és molt important”. Amb aquest protocol es dona la importància de no separar mare nadó sense oblidar mai els controls que ha de fer el nadó”. 

Una de les primeres pacients ha estat la Laura Vergara. Va venir a l’Hospital amb un problema de  preeclàmpsia molt greu. Li van induir el part i va acabar donant a llum per cesària. Va estar 24 hores ingressada a la Unitat de Cures Intensives i en cap moment es va haver de separar de la seva filla Leia. “Estic molt contenta perquè vaig poder estar en tot moment amb la meva filla.  Això em preocupava molt, que em separessin d’ella. Vaig poder fer el pell amb pell i estar en total contacte amb ella. Estic molt contenta que s’hagi implantat aquest protocol.”

 

Un hospital més humà

Aquest és un pas més del compromís de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) d’humanitzar l’atenció sanitària i que l’experiència de la dona en el procés d’embaràs-part-postpart sigui el més natural i amable possible.  

La Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Santa Caterina, que es va posar en funcionament el febrer de l’any 2019, ja es  va concebre i dissenyar per ser “una UCI amb H” (H d’humanització), és a dir, un espai centrat amb l’atenció humanitzada del pacient, de cuidar la família i els professionals sanitaris.

L’arquitectura de l’espai, juntament amb la tecnologia emprada i el protocol de funcionament vers el pacient i els familiars, ha permès potenciar la qualitat i benestar assistencial de manera molt significativa.

La separació entre el box i el passadís és de vidre, de manera que des de l’àrea de control es pot observar el pacient però alhora permet preservar la seva intimitat. Els boxos reben la llum natural i disposen de finestres que permeten regular la claror. Al mateix temps, ressalta la col·locació dels llits, situats en l’espai de forma que els pacients poden veure l’exterior, fet que alimenta la consciencia del cicle del dia i la nit i ajuda a mantenir el ritme circadià, a més d’aportar distracció i relaxació al pacient ingressat. Cal afegir al confort de l’equipament, l’aïllament acústic i el control del soroll amb sensors acústics en la zona de control dirigits a potenciar el descans i reduir l’estrès, tant dels pacients com del personal sanitari. Tot plegat es complementa amb una decoració basada en materials i colors relaxants per crear un ambient acollidor que propicia la recuperació i forma part del procés de la cura.

En aquest marc d’UCI amb H, l’equip de professionals ha impulsat iniciatives que innoven en la manera de treballar en l’atenció al malalt crític. Entre aquestes es posa de relleu la utilització de la musicoteràpia com a part del procés de recuperació del pacient

Pel que fa a l’atenció obstètrica de les dones, el seguiment de l’embaràs, part i postpart, es posen de relleu iniciatives amb diferents mesures d’humanització que s’afegeixen al protocol que s’ha posat en marxa recentment: la cessària amb provincle, les reanimacions de les cessàries a sala de parts per mantenir el binomi mare-nadó, i no deixar la mare a reanimació de quiròfan, les mediadores per a facilitar la integració de les mares nouvingudes, les llevadores a la planta per a l'acompanyament en l'alletament o la infermera especialitzada en dol perinatal.

Segons assegura la directora de Centre d’Atenció Especialitzada, la Dra. Sara Rodríguez, “el nostre objectiu és el de refermar  la millora de l’experiència del pacient sigui quin sigui el seu procés. Humanitzar l’assistència hospitalària és adaptar-nos a les necessitats dels i les pacients i de la seva família i afavorir l’atenció integral i individualitzada”.

 

Fotografies i vídeos: IAS

Laura Vergara, amb la seva filla Leia

Vídeo. La Laura explica la seva experiència i imatges a l'habitació 

 

HOSPITAL
Dimecres, 19 Febrer 2025