El Santa Caterina implanta l’anestèsia epidural autocontrolable per les pacients en el moment del part

L’Hospital Santa Caterina ha implantat una nou sistema d’administració de l’anestèsia epidural durant el part que permet a les pacients un autocontrol de la quantitat de fàrmac que es va alliberant, de manera que les dones aconsegueixen un millor control del dolor durant el procés, alhora que una menor afectació de l’anestèsia a la zona motora en comparació amb el mètode tradicional, a més d’un d’increment del benestar durant tot el part. La doctora Olga Pineda, anestesista de l’Hospital Santa Caterina que ha liderat la implantació de la nova tècnica al centre, destaca també que la innovació permet aconseguir els efectes anestèsics desitjats amb menys dosi de fàrmac.

Diferències entre sistemes

L'anestèsia epidural consisteix en la introducció d’un anestèsic local en l'espai epidural, de manera que les terminacions nervioses queden bloquejades a nivell de la medul·la òssia, concretament a la seva sortida. S'administra per un anestesiòleg a través d'un catèter molt prim, que s'introdueix a la zona lumbar de la columna i, després, a l'àrea que recobreix la medul•la espinal, l'anestesista realitza la punció per introduir l'agulla epidural que permetrà la col·locació del catèter epidural. El catèter epidural, que és flexible i molt fi, se situa a la zona lumbar en l'espai que hi ha entre la segona i la tercera vèrtebra. Després, es treu l'agulla i el catèter epidural queda dins per permetre que l'anestèsia pugui ser bombejada. La diferència entre el nou sistema i el mètode tradicional radica en què abans la bomba d’infusió anava alliberant anestèsic de forma constant amb la possibilitat de dosis extraordinàries a petició de la partera però que havien de ser administrades per l’equip mèdic. L’alliberament constant afectava la zona a tractar però també comportava pèrdua de sensibilitat a altres zones com les cames. Ara, l’alliberament de fàrmac és intermitent, de manera que es dóna una dosi inicial i se’n programen cada hora. Entre l’interval d’hora i hora són les pacients que poden decidir administrar-se més anestèsic en funció del dolor, amb un límit preestablert, i a través d’un petit comandament. El control de tot el procés queda registrat en una màquina. 

L’Hospital Santa Caterina va atendre l’any 2014 un total de 1.150 parts, dels quals, el 85,01% van ser vaginals (978), i d’aquests, 636 van ser parts amb anestèsia epidural i 342 van ser parts naturals (30%). La taxa de cesàries es va situar en el 14,99%, superant l’indicador de qualitat del 19% exigit pel Departament de Salut i el 15%, recomanat per l’OMS.

La implantació del nou sistema respon a la voluntat de l’Hospital Santa Caterina d’obtenir els millors resultats obstètrics possibles, facilitant a les dones la màxima satisfacció durant el procés del part. Fa anys que el centre ha desenvolupat un model d'atenció al procés del part mínimament medicalitzat, amb l'objectiu d'ajudar al procés fisiològic, amb suport de la tecnologia, però sobretot potenciant la participació de la dona i atorgant especial importància al suport emocional, psicològic i personal. Segons informa el cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’hospital, Joan Meléndez, les contraccions del múscul uterí durant el part poden ser intenses i provocar dolor. “La intensitat d'aquest dolor pot estar influenciada per factors personals, familiars o socials, i s’imposa aplicar uns mètodes per a l'alleugerir aquest dolor”, afirma. Per al doctor Meléndez és “inqüestionable la influència de l'actitud dels professionals sanitaris en l'experiència viscuda per les dones durant aquest procés”.

Hi ha dos grups de sistemes que alleugeren el dolor: els farmacològics i no farmacològics. En el primer cas s’ubica l'administració de fàrmacs al canal raquidi, a l'espai intradural o a l’epidural. En el segon cas, es troben mètodes com ara l’ús de pilotes de goma, calor local, o la immersió en l’aigua, per exemple. Concretament el part a l’aigua a l’Hospital Santa Caterina ha estat acreditat aquest any pel Sistema Nacional de Salut com a bona pràctica sanitària.

Foto
La doctora Pineda, anestesista, mostra el nou sistema a la sala de parts 

 

HOSPITAL
Divendres, 24 Juliol 2015