El cribratge cardíac serà l’eix central d’una jornada d’especialistes en medicina esportiva a l’Hospital Santa Caterina

Tot i que la prevalença de la mort sobtada en esportistes és baixa (1/200.000), la gran majoria de morts sobtades en esportistes és causada per una patologia cardíaca de base. Hi ha un consens internacional a nivell mèdic sobre la utilitat de realitzar proves d’screening pre-participació (revisions medicoesporatives) periòdiques als esportistes, independentment de la seva edat i intensitat de l’activitat física practicada, per detectar possibles patologies cardíaques de base, i per tant, prevenir la mort sobtada. La moda del running, el trail-running o les curses d'ultra-distància ha incrementat el nombre de persones que practiquen una activitat física de llarga durada i d’alta intensitat. L’edat mitjana dels practicants d’aquestes modalitats esportives és relativament alta, amb l’augment de risc cardiovascular que aquest factor comporta. Atès aquest increment i amb l’objectiu de millorar les eines de diagnòstic per assegurar el cribratge d’aquells problemes cardíacs que desaconsellen una pràctica esportiva intensa, el Consell Català de l’Esport i la Unitat de Medicina Esportiva de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS Sport), duran a terme una jornada dirigida a especialistes en medicina esportiva i persones vinculades al món de l’esport, el proper divendres 13 de novembre, a l’Hospital Santa Caterina. La Jornada reunirà a més d’un centenar de professionals d’aquesta branca mèdica.

El programa comptarà amb les intervencions de cardiòlegs de primer nivell de tot Catalunya. Josep Brugada, de l’Hospital Clínic de Barcelona, parlarà de l’ecocardiograma com a marcador de malalties que poden causar la mort sobtada en l’esport; Jaime Aboal, de l’Hospital Josep Trueta, centrarà la seva ponència en  l’evidència en el cribratge previ a la competició; Gonzalo Grazioli, del Consell Català de l’Esport, informarà de la història i l’exploració física; la cardiòloga infantil del Trueta, Àngels Puigdevall, focalitzarà la seva intervenció en la cardiologia pediàtrica i l’esport; Xavier Albert, també de l’hospital de referència de Girona, exposarà sobre la prova d'esforç en atletes joves i adults, les arítmies, la resposta hipertensiva i la isquèmia; el cardiòleg del Trueta, Manel Morales, parlarà sobre la imatge cardíaca en l’esport i les malalties més freqüents; i Jordi Gibert, del centre Càrdia, informarà del registre de mort sobtada a l’esport a Catalunya. La jornada serà inaugurada pel cap de la Unitat de Medicina de l‘Esport del Consell Català de l’Esport, Josep Antoni Gutiérrez, i el director de centre de l’IAS, Miquel Carreras.

L'Institut d'Assistència Sanitària disposa d’una unitat especialitzada en medicina esportiva, IAS Sport, dirigida a l’atenció de la salut de l’esportista federat i de totes les persones que practiquen un esport en qualsevol intensitat, disciplina i edat; així mateix, atén totes aquelles persones amb una patologia crònica que es puguin beneficiar de l’activitat física com a part del seu tractament (hipertensió arterial, fibromiàlgia, diabetis, etc.). Ubicada al Santa Caterina, IAS Sport, queda englobada dins l’estructura general de

l’hospital, en relació amb la resta d’unitats i serveis (proves diagnòstiques, exploracions complementàries, tractament, rehabilitació i fisioteràpia, etc. ) i en estreta col•laboració amb el Centre de Medicina de l’Esport del Consell Català de l’Esport, també ubicat a l’hospital des de l’any 2007, gràcies a un conveni entre l’IAS i Consell Català de l’Esport.

Des d’aquest centre es fa el control i seguiment mèdic dels esportistes de les comarques de Girona que pertanyen a programes d’alt rendiment. IAS Sport atén la fisiologia i traumatologia de l’esportista, la salut i l’exercici físic i realitza els plans d’entrenament.

Per Daniel Castillo, metge especialitzat de la unitat, les revisions medicoesportives amb la realització d’una prova d’esforç abans de la participació en una competició “és la pràctica més aconsellable per disminuir riscos i conèixer l’estat de forma física de l’esportista”. Castillo també posa de relleu que les revisions han d’anar a càrrec d’un metge especialista en medicina de l’activitat física i l’esport.
 

Document Adjunt: 

HOSPITAL
Dimecres, 11 Novembre 2015