El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de Girona ha diagnosticat 321 càncers en dos anys

L’Oficina Tècnica del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama (PDPCM) de la Regió Sanitària de Girona, coordinada per l’Institut d’Assistència Sanitària, presenta avui els resultats de l’última ronda (2014-2015) del Programa en una jornada que se celebrarà aquest matí a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Concretament, i segons ha avançat l’Oficina Tècnica, el nombre de dones que participen en el programa ha augmentat un 144,8% des que el programa es va posar en funcionament, passant de 26.639 dones cribrades en la primera ronda (2001-2002) a 65.222 dones cribrades en l’última ronda analitzada (2014-2015). En el seu conjunt, han participat al programa un total de 317.929 dones i s’han diagnosticat 1.477 càncers (4,65 per cada mil dones cribrades).
Durant els últims dos anys (2014-2015) han estat citades a participar un total de 91.365 dones, de les quals han participat el 71,39% (65.222 dones). Del conjunt de dones que s’han fet la mamografia, gairebé un 8,96% ha requerit una prova complementària (un 7,24% són proves no invasives, un 0,33% són puncions, un 1,31% core-biòpsies i un 0,08, biòpsies quirúrgiques). Cal destacar que entre la primera ronda i l’última, el percentatge de proves complementàries ha disminuït considerablement, passant del 19,79% a l’actual percentatge. Aquest fet és considerat molt positiu ja que deixa palès la millora del cribratge. La taxa de detecció de càncer en aquesta setena ronda ha estat de 4,92 per cada mil dones cribades. Representa un total de 321 càncer detectats. Amb tot, la cobertura del Programa a la Regió Sanitària de Girona arriba al 81,86%.

EL PDPCM és un programa del Departament de Salut que té com a objectiu principal detectar el càncer de mama en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo. El Programa convida totes les dones entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. La prova consta de dues projeccions i doble lectura, amb uns controls de qualitat tant des de la vessant dels mamògrafs com dels lectors. En el cas específic en què no hi ha acord, es recorre a una lectura de consens per ajudar al diagnòstic i, si és necessari, es procedeix a practicar  proves complementàries (mamografia ampliada, ecografia, puncions, etc.) per facilitar un millor diagnòstic. En el moment que els resultats no indiquen cap anomalia, s’informa a la usuària i se la cita de nou al cap de dos anys de la pràctica de mamografia.

V Jornada del PDPCM a l’Hospital d’Olot

L’Hospital d’Olot acull la trobada bianual del Programa que té per objectiu donar a conèixer als professionals sanitaris el grau de resposta al Programa per part de la població diana i avaluar-ne els resultats. La jornada, inaugurada pel gerent de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Josep M. Padrosa Macias, comptarà amb la participació del coordinador de l’Oficina de Cribratge de Catalunya del Pla Director d’Oncologia, Josep A. Espinàs, que presentarà els resultats 2015 del Programa de detecció precoç del càncer de mama de Catalunya; tot seguit es presentaran els de la Regió Sanitària de Girona, a càrrec de la tècnica d’avaluació de l’Oficina tècnica del Programa, Gemma Renart. També intervindran Belén Ejarque, de PDPCM de Parc de Salut Mar i l’oncòloga Gemma Viñas de l’ICO Girona, que parlaran sobre la qualitat de la mamografia i el carcinoma.

La cloenda de la jornada anirà a càrrec del gerent del CatSalut a Girona,  Miquel Carreras, i de la directora mèdica de la Fundació Hospital d’Olot, directora mèdica i Comarcal de la Garrotxa, Josefina Felisart.

La importància del diagnòstic precoç

L'objectiu principal del cribratge és detectar el càncer en les fases inicials, però en altres casos es detecten alteracions en les cèl•lules (lesions precursores) que no són cancerígenes però que si no es tracten, amb el temps podrien ser càncer. La detecció i tractament d'aquestes lesions, poden evitar aquesta progressió.

Concretament, com abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es pot fer un tractament quirúrgic conservador (tumorectomia), i segons el tipus histològic, amb un tractament amb quimioteràpia o radioteràpia, el càncer es pot curar. Es calcula que ens darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%.

Descàrrega de foto V Jornada del PDPCM a l’Hospital d’Olot

 

HOSPITAL
Dijous, 17 Novembre 2016