Els programes de cribratge de càncer han permès detectar la malaltia precoçment a 1.685 gironins, 169 dels quals al 2016

Des que es van posar en marxa a la Regió Sanitària de Girona els programes de cribratge de càncer han permès detectar precoçment la malaltia a un total de 1.685 gironins: 1.568 càncers de mama i 91 de còlon i recte des de 2001 fins a 2016. Al 2016 van ser 169 els tumors detectats gràcies a aquests programes: 91 càncers de mama i 78 de còlon i recte. Des de 2001, any en que es va iniciar el programa de detecció precoç de càncer de mama, hi ha hagut 345.405 participants, mentre que el càncer de còlon i recte ha comptat amb 142.179 participants des de 2013 quan es va donar el tret de sortida a la seva implantació a la Regió Sanitària. En ambdós casos la població convidada a participar-hi ha de tenir entre 50 i 69 anys, malgrat que en el cas de mama només es convida a les dones. Pel que fa a les proves, en aquests anys s’han realitzat 345.405 mamografies i 2.860 colonoscòpies (27.476 i 2.256 respectivament al 2016).

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones i el seu risc augmenta amb l’edat: la majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys. El cribratge permet detectar amb la mamografia (radiografia de les mames) tumors tan petits que fins i tot no són palpables. Així doncs, el programa detecció precoç consisteix en realitzar una mamografia cada dos anys en dones entre 50 i 69 anys. Aquest període d’edat és en el que el cribratge ha mostrat la seva eficàcia de manera clara. Com més aviat es detecta el càncer de mama es disposa de més opcions terapèutiques, especialment de les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia). El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25 i  un 35%. La prevalença és de 4,65 casos de càncer per cada mil dones cribrades.

L’anàlisi de les dades d’aquest programa a la Regió Sanitària de Girona demostra que compta amb una bona participació tot i que hi ha diferències importants entre comarques: entre el 62% i el 88%. Les comarques amb millors xifres de participació són el Baix Empordà i el Ripollès, mentre que les que presenten menys adhesió són el Gironès i el Pla de l’Estany. La cobertura del Programa a la Regió Sanitària arriba al 81,86%. Cal destacar que entre la primera ronda que es va completar i l’última completada (2014-2015), el percentatge de proves complementàries ha disminuït considerablement, passant del 19,79% a 8,96% fet que demostra la millora del cribratge.

Pel que fa al càncer de còlon i recte, a Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer. La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

El Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte, que es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta, es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l’any 2013 per la comarca del Baix Empordà, on ja s’està fent la tercera ronda. Durant l’any 2015 el programa es va anar implantant progressivament a tota la Regió Sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard a la resta de Regió. Aquest mes de gener van sortir les primeres cartes de la tercera ronda del Baix Empordà i de la segona ronda de Ripollès i Garrotxa. A finals de 2017 s’acabarà la primera ronda de la resta de Regió Sanitària.

L'Institut d'Assistència Sanitària gestiona les Oficines Tècniques de Cribratge d'ambdós programes a la Regió Sanitària de Girona.

HOSPITAL
Dimarts, 16 Maig 2017