Augmenta la conscienciació ciutadana sobre la prevenció necessària a l’hora de viatjar

La Unitat de Salut Internacional de l’Hospital Santa Caterina incrementa les consultes post-viatge en un 200%

La Unitat d’atenció al viatger amplia personal d’infermeria i obre a les tardes

Amb l’arribada de l’activitat forta de la campanya d’estiu, la Unitat de Salut Internacional (USI) de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), localitzada a l’Hospital Santa Caterina, recorda la importància de la prevenció, tant en el moment previ al viatge, com a la tornada del destí, tenint en compte quin hagi estat aquest. La visita s’aconsella especialment a tota aquella persona que ha realitzat un viatge de llarga estada o als motxillers que exploren el territori estranger fora del circuit turístic. És important també seguir els consells que facilita la unitat durant el viatge.

Aquest any, els brots de malalties més freqüents són dels virus Dengue (Amèrica Central, Bolívia, Colòmbia, Brasil i Laos), el Zika (Brasil, Colòmbia, Amèrica Central, Polinèsia, Índia, Filipines i Carib), el Xarampió (Guinea Conakry i la República Democràtica del Congo) i, per últim, el Poliu (Níger, Nigèria, Sudan i la República Centreafricana)

Més activitat, més professionals

En relació amb l’activitat de la Unitat es registra un increment de les visites entre períodes 2015-2016 de l’11% (6.111 visites al 2015 i 6.783 al 2016). Si comparem l’activitat del mes de juny de l’any passat i d’aquest, l’augment se situa en el 13% (780 visites el juny de 2016 i 880 visites el juny de 2017). L’augment de l’activitat també ha comportat incrementar la dotació de personal de la unitat amb una infermera més, fet que ha permès visitar també de tardes. Un altre aspecte a destacar d’aquest 2017 és que s’han rebut més viatgers de la demarcació de Barcelona, fet que no passava des del 2009, com també un creixement del 200% en les visites post viatge, durant els sis primers mesos de l’any (30 visites de gener a juny de 2016 i 90 visites de gener a juny de 2017).

Referent als destins més freqüents i preferits, aquest any són: Tailàndia, Indonèsia, Kènia, Tanzània i Namíbia, Perú i Colòmbia. Es recupera l’estàndard de viatge d’oci amb categoria de “gran” viatge.

Segons el perfil d’usuaris, el viatger d’oci representa ara el 75% de les visites. Aquest fet es deu bàsicament a la recuperació econòmica i a la conscienciació de la necessitat de visitar-se a la unitat mèdica prèviament i un cop tornat del viatge. Per la seva banda, les visites dels viatgers per feina es mantenen estables en un 2%, amb destí a l’oest de l’Àfrica i Amèrica Central, i la població immigrant representa el 18% de l’activitat, corresponent el 5% restant als cooperants.

HOSPITAL
Divendres, 14 Juliol 2017