L’Hospital Santa Caterina inicia el cribratge de prevenció de càncer anal en pacients amb VIH, a través de l’anuscòpia d’alta resolució

L’Hospital Santa Caterina ha implementat una nova tècnica, l’anuscòpia d’alta resolució, que permet la detecció precoç del càncer anal, sobretot a través de les seves lesions precursores en els pacients considerats de risc, fonamentalment en homes homosexuals i particularment en aquells amb infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). El càncer d'anus és una malaltia infreqüent en la població general però presenta una incidència més elevada i progressiva en aquests grups de risc.

El carcinoma anal és un tumor que es pot prevenir, d'etiologia coneguda, com és el virus del papiloma humà, i constitueix un problema de salut pública d'importància creixent en aquests col•lectius. Es desenvolupa a partir de lesions precursores identificables i tractables, que progressen lentament al llarg de períodes prolongats abans de fer-se malignes, la qual cosa suposa una oportunitat per a la intervenció clínica preventiva. En pacients homosexuals i VIH positius s’ha vist com aquesta progressió és molt més ràpida i tenen més risc de desenvolupar un càncer anal que la població general. D’aquí la importància de la prova de cribratge a través de l’anuscòpia d’alta resolució.

L’anuscòpia d'alta resolució es considera actualment la tècnica d’elecció en el diagnòstic de la neoplàsia intraepitelial anal i és fonamental en el cribratge del càncer d'anus i les seves lesions precursores. “És una prova poc invasiva i ràpida”, afirma la doctora Íngrid Vilaró, metgessa del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Santa Caterina. Requereix la utilització d'un colposcopi amb llum, equipat amb una lent magnificadora d'imatges que permet l'estudi de l'epiteli de transició del canal anal. Igual que a la colposcòpia cervical, en aquesta exploració s'utilitza una gasa amarada en una solució d'àcid acètic al 3% i una tinció amb lugol.

A Catalunya, es detecten anualment entre un 10 i un 23% de lesions premalignes entre el col•lectiu de persones homonexuals diagnosticades amb VIH positiu. D’aquestes, s’estima que entre el 2 o 3% podrien desenvolupar un càncer anal.

L’any 2017, el Servei de Medicina Interna va atendre 260 persones amb VIH positiu, dels quals un 25% són homosexuals, que són els pacients als quals se’ls aconsella fer el cribratge a través de la nova tècnica. La prova, que s’acaba d’implantar ara farà tres setmanes, ja s’ha realitzat a set pacients. A tres d’aquests malalts no se’ls ha detectat cap lesió premaligna i quatre estan pendents del resultat de la biòpsia.

L’Hospital Santa Caterina tracta cada any entre set i vuit casos nous de persones amb VIH. En els darrers anys s’ha detectat un increment de malalts homosexuals, essent aquests el perfil més habitual, encara que també existeix un elevat nombre de persones amb contagi del VIH per via heterosexual procedents de l’Àfrica subsahariana. Segons ha explicat el cap del Servei de Medicina Interna de l’hospital, el Dr. Albert Gómez, els pacients amb VIH constitueixen una població cada vegada més envellida, amb una mitjana de 50 anys en més d’un 30% dels pacients atesos al Santa Caterina, segons les últimes dades analitzades del conjunt de malalts tractats l’any. La gran majoria estan ben controlats de manera que hi ha menor risc de transmissió i el tractament que se’ls aplica és senzill i amb pocs efectes secundaris. Aquesta condició ha fet perdre la por a la infecció entre el col•lectiu homosexual però els professionals alerten de l’increment de malalties de transmissió sexual com ara sífilis o la gonorrea, però sobretot la infecció pel virus del papiloma humà, precursor de les lesions que s'analitzen amb aquesta nova tècnica, i per tant, continuen aconsellant la utilització del preservatiu per evitar el contagi. Actualment la prova per detectar la infecció per VIH es pot fer al centre d’atenció primària i a les farmàcies de forma anònima.

Peu de foto
La doctora Íngrid Vilaró preparant un pacient que es farà la prova de cribratge

 

HOSPITAL
Divendres, 23 Febrer 2018