El Servei de Pneumologia del Trueta i Santa Caterina demostra l’eficàcia de la fisioteràpia respiratòria en pacients amb bronquièctasi

Una revista científica europea ha publicat l’article del Servei de Pneumologia, que determina com a través d’uns exercicis de respiració s’aconsegueixen reduir la mucositat dels pulmons i les aguditzacions de la malaltia


Un equip del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ha demostrat l’eficàcia d’un tractament amb fisioteràpia respiratòria per tractar pacients afectats de bronquièctasi. El procediment utilitzat i els seus bons resultats acaben de ser publicats a la prestigiosa revista European Respiratory Journal, de la Societat Europea de Pneumologia, que també en ressalta els resultats en un editorial.

L’estudi descriu com durant un any s’han tractat en paral·lel un grup de pacients amb una tècnica de fisioteràpia respiratòria i un altre grup amb un placebo. Tots ells estaven afectats per aquesta malaltia crònica, que presenta dificultat per eliminar el moc que afavoreix la infecció crònica i que és difícil de controlar només amb els antibiòtics.

És la primera vegada que es fa un estudi tan prolongat en tota la comunitat científica, ja que mai s’havien fet tests superiors als 3 mesos de durada, i també és el primer que es compara amb un placebo. El resultat ha evidenciat que els exercicis ─instruïts per un fisioterapeuta respiratori i reforçats pel pacient al seu domicili─ permeten una major expectoració i la reducció de la mucositat adherida als pulmons, cosa que evita aguditzacions de la malaltia i permet una millor qualitat de vida.

L’estudi s’ha fet amb 44 pacients, la meitat dels quals ha rebut el tractament convencional combinat amb exercicis de placebo basats en moviments de braços. L’altre grup ha seguit una tècnica de drenatge de secrecions instruïda pel  fisioterapeuta. Per fer-la el pacient s’ha d’estirar de costat al llit i ha de fer exhalacions llargues, com si intentés entelar un vidre. Aquests exercicis es repeteixen d’un costat i de l’altre cada dia, matí i vespre, durant uns quinze minuts. La millora és evident des del mateix moment que s’inicien. El pacient expectora mucositat amb més facilitat, i això li  facilita la neteja dels pulmons.

L’estudi s’ha dut a terme des del Servei de Pneumologia del Trueta en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

 

HOSPITAL
Dimecres, 14 Març 2018