El 70% de les persones ateses a la Unitat de Salut Internacional de l’Hospital Santa Caterina viatgen per oci

Fa un parell d’anys que la radiografia del tipus de pacients atesos a la Unitat de Salut Internacional (USI) de l’Hospital Santa Caterina de Salt es manté estable, segons informa el cap de la unitat, el doctor Ramon Dalmau. Un 70% de les persones ateses són viatgers d’oci, mentre que un 20% són persones immigrants que retornen al país d’origen de visita familiar, i el 10% restant són cooperants i professionals que es desplacen a un altre país temporalment per motius de feina.

Viatges estrella

Els destins estrella de les persones que viatgen per plaer ateses aquest any fins el mes d’abril són en primera opció Indonèsia, Tailàndia, Cambotja, Laos i Vietnam, seguits del Perú, Colòmbia, Brasil i el nord d’Argentina. La població immigrant i els cooperants es desplacen cap a països d’Amèrica Central i de Sud Amèrica d’una banda, i de l’altra, a l’Àfrica subsahariana, territoris on és obligatori estar vacunat en aquests moments contra la febre groga, entre d’altres, per poder accedir-hi, motiu que genera la demanda a la unitat.

Alertes actives

Els brots de malalties que cal tenir presents en aquests moments a l’hora d’emprendre un viatge són pel virus del dengue, molt especialment a Colòmbia i Brasil, en el cas d’Amèrica Central i Sud Amèrica, i també al Senegal; pel risc de contraure meningitis, a Ghana, Benin, Senegal, Togo, Colòmbia, Brasil i la Índia; xarampió a Veneçuela; poliomielitis a Nigèria, Somàlia, Sudan del Sud, Nepal i Pakistan; còlera a Kènia, Malawi, Burundi, República Democràtica del Congo i Zàmbia; i febre groga al Brasil, Argentina i Bolívia. Es disposa de vacunes per actuar contra aquestes malalties amb excepció del dengue. En aquest cas no hi ha vacuna ni tractament, però sí actuacions preventives com ara la utilització d’un repel·lent de mosquits adequat i altres mesures que tenen a veure amb el tipus de roba i calçat, i la cura en els aliments i el beure, entre d’altres consells que s’ofereixen al viatger a la consulta de la unitat. El cap de la USI del Santa Caterina també alerta sobre la importància de tenir al dia l’administració de vacunes no obligatòries per sí recomanades contra la hepatitis, el tifus, el tètanus i la ràbia. D’altra banda, destaca que el perill de contraure la malaltia pel virus del Zika queda limitat en l’actualitat a la zona de la Polinèsia Francesa.

Visita a la tornada del viatge

La Unitat de Salut Internacional de l’Hospital Santa Caterina ofereix a l’usuari un consell “dirigit” segons el tipus de viatge planificat abans d’emprendre’l, però també recomana acudir a la consulta a la tornada, especialment a aquelles persones que han realitzat un viatge de llarga durada o fora del circuit turístic. I en tots els casos quan es donen els següents signes d’alerta: febre, diarrees persistents, dolors abdominals o lesions a la pell, fins a un mes després d’haver tornat.

Pics d’activitat, juny, juliol i agost

De juny a desembre és el període de més activitat de la unitat, tot i que els pics més alts es produeixen els mesos de juny, juliol i agost. L’any 2017, la USI va atendre un total de 6.707 persones i va realitzar 7.317 visites. Durant el període de gener a abril d’aquest any s’han atès 1.621 pacients, un 5% més que l’any passat durant el mateix període (1.541, l’any 2017) i 1.799 visites, un nombre lleugerament superior a l’any anterior pels mateixos mesos (1.758 visites l’any 2017). El doctor Dalmau posa de relleu l’estabilitat de l’activitat després d’uns anys de creixement important degut a la recuperació del “gran” viatge d’oci, després de la crisi econòmica.

La consulta de l’Hospital Santa Caterina és la unitat de referència de la Regió Sanitària de Girona per a l’administració de la vacuna contra la febre groga, però també atén persones de la demarcació de Barcelona, que representen de l’ordre del 15% del conjunt d’usuaris. La unitat atén habitualment en horari de 8 a 15 hores però la franja d’atenció s’amplia fins a les set de la tarda en els mesos de més activitat, de juny a agost. La visita a la unitat se sol·licita per Internet a www.ias.cat.

Foto: El doctor Ramon Dalmau fent una visita a la unitat 

Consells pràctics, abans i durant el viatge

  • En cas de patir alguna malaltia que requereixi d’un tractament específic s’ha de demanar al metge un informe detallat d’aquesta, així com la prescripció de la medicació necessària per a tot el viatge, amb les dosis i pautes que s’han de seguir.
  • Les persones que segueixen un tractament mèdic, s’han de proveir de la quantitat de medicació suficient per cobrir la durada del viatge o assegurar-se’n que la podran adquirir al país de destí.
  • Si es viatja a països tropicals, cal escollir roba i calçat adequats. La roba ha de ser preferentment de fibres naturals (cotó, lli...) lleugeres i de colors clars. El calçat, millor ample i ventilat, per evitar les infeccions per fongs.
  • És aconsellable portar una farmaciola amb contingut variable en funció del tipus de viatge, durada i destí. Com a orientació, cal que inclogui la medicació habitual (si és necessari), filtres solars, analgèsics i antiestamínics, antidiarreics, medicaments contra el mareig, material de cures locals (gases, tisores...), antisèptics- desinfectants i sobretot repel·lent de mosquits.

            Normes bàsiques d’higiene

  • Els aliments. S’aconsella no menjar fruita sense pelar, ni verdura crua, amb atenció especial a les amanides. La carn i el peix no s’han de consumir crus ni poc fets. Cal també anar amb compte amb la rebosteria i els gelats, que es contaminen fàcilment.
  • L’aigua. Mirar de beure aigua envasada i que l’ampolla s’obri a la vista del consumidor. Cal tenir cura amb els glaçons perquè poden estar preparats amb aigua contaminada. En cas de desconèixer la qualitat de l’aigua de la que es disposa, es pot tractar pel seu consum fent-la bullir durant 10 minuts, o bé afegint dues gotes de lleixiu d’ús alimentari per litre d’aigua, i esperar 30 minuts abans de consumir-la. 
  • El sol. S’aconsella emprar barret i ulleres de sol, així com utilitzar protectors solars.

 

HOSPITAL
Dijous, 10 Maig 2018