Girona acull el 31è congrés nacional d’arteriosclerosi

  • La trobada reunirà més de mig miler de professionals al Palau de Congressos de la ciutat
  • La importància de promoure la dieta mediterrània per prevenir les malalties cardiovasculars, un dels eixos principals del fòrum anual de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi (SEA)
  • Els nous enfocaments en el tractament del risc vascular o la modulació dels factors de risc genètic seran algunes de les principals novetats

La Societat Espanyola d'Arteriosclerosi (SEA) ha triat Girona per celebrar la 31a edició del seu congrés anual, presidit enguany per la doctora Cristina Soler, internista de l’Hospital Santa Caterina. Des de demà i fins el divendres, uns 500 professionals de la medicina i experts en el tractament de les dislipèmies i el risc cardiovascular analitzaran les novetats en la prevenció, diagnòstic i abordatge de l'arteriosclerosi, una patologia d'alta prevalença. Es calcula que gairebé la meitat de les morts que es produeixen cada any a Espanya estan relacionades amb l'arteriosclerosi, amb l'agreujant que és una malaltia infradiagnosticada perquè no produeix simptomatologia.

Tres dècades d'evolució en el coneixement i tractament de l'arteriosclerosi
Els presidents del comitè organitzador i científic del congrés, Cristina Soler i Xavier Pintó, destaquen que el llarg recorregut d'aquesta trobada professional ha anat en paral·lel als avenços en el camp de l'arteriosclerosi, "tant des del punt de vista de l'origen i dels mecanismes implicats en la seva aparició, com de les tècniques diagnòstiques i de tractament ", apunta el Dr. Pintó, president de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi.

Per la seva banda, la Dra. Soler posa de relleu que l'arteriosclerosi i els seus factors de risc ja comencen a ser reconeguts entre la ciutadania, en què ha calat missatges, presents fins i tot en anuncis". "El fet que el colesterol i altres factors de risc cardiovascular, com l'obesitat, siguin ara notícia facilita el treball posterior dels professionals de la salut quan insistim en el seu control i en la millora d'hàbits", afegeix Soler.

La dieta mediterrània i la seva demostrada eficàcia
L’alimentació, un dels hàbits més relacionats amb la prevenció de l'arteriosclerosi serà un dels temes tractats en els diferents continguts científics de la trobada. Se’n parlarà a la conferència inaugural "La Dieta Mediterrània en l'era de l'alimentació disruptiva", que impartirà el Dr. Francisco Pérez, catedràtic de la Universitat de Còrdova (dimecres 30, 18h). Existeix un estudi, el Predimed, que ha demostrat la capacitat de la dieta mediterrània per prevenir la malaltia cardiovascular, la diabetis i el càncer. Tot i això, l’escàs control sobre les quantitats i els tipus d'aliments és l'origen dels defectes metabòlics que han derivat en alts nivells d'obesitat, colesterol i problemes d'hipertensió arterial, entre d'altres. Els experts insisteixen en la necessitat d'educar des d'edats primerenques en hàbits higiènic dietètics, com ara en una alimentació equilibrada i l’exercici físic. “Aquests hàbits saludables són una de les maneres més cost-efectives d'evitar malalties cardiovasculars", diu Cristina Soler.

Tractaments innovadors i individualitzats
El congrés també tractarà la genètica. "Si bé són els gens els que determinen en bona mesura el futur de les nostres artèries, en la majoria de les persones aquesta predisposició es pot modular a través de l'adopció d'hàbits saludables", explica Xavier Pintó, president també del comitè científic. "Estem avançant ràpid en el coneixement dels polimorfismes genètics que influeixen en el risc cardiovascular, i en funció d'aquests es podran adaptar els estils de vida i els tractaments farmacològics de forma individualitzada", diu Pintó.

Pel que fa a les novetats terapèutiques, Cristina Soler destaca el debat sobre teràpies futures en el camp del metabolisme lipídic, a càrrec dels experts Borge Nordestgaard i Lluís Masana, així com la sessió "Microbioma i risc vascular", on s'analitzarà la possibilitat d'arribar a modificar el microbioma (els microorganismes que viuen en el cos humà) en aquells casos en què la seva composició pot estar relacionada amb un risc elevat de desenvolupar malaltia cardiovascular.

El sommelier del restaurant Can Roca, Josep Roca, farà la conferència de cloenda amb el títol "De bar de barri a fàbrica de somnis”.

21a jornada de Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosi
En el marc del congrés també se celebrarà el dimecres 30 de maig la 21a jornada de Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosi (XULA). La jornada girarà al voltant del maneig clínic i terapèutic de les hipertrigliceridèmies i de l’esteatosi hepàtica no alcohòlica, l’acompliment terapèutic en el marc de les dislipèmies en un moment on entren en joc nous fàrmacs. També hi haurà discussió de diversos casos clínics, i per finalitzar, un clàssic, “l’Update” en arteriosclerosi que cada any proporciona la síntesi de tot allò nou que ha succeït en aquest camp.

2 de juny, marxa popular cardiovascular
Una marxa popular cardiovasaludable que tindrà lloc el dissabte 2 de juny posarà punt i final al congrés de la SEA. La marxa, organitzada juntament amb el Col·legi de Metges de Girona (COMG) i l'associacio gironina Gicor, és gratuïta i oberta a tota la ciutadania. Tindrà dos recorreguts, de 6 km i 12 km, per les deveses de Salt. Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a: comg@comg.cat, seagirona18@gruporic.com o a través del web www.gicor.org. També es poden fer directament a la seu del COMG (C/ Albereda, 3-5. Girona). La sortida serà a les 9.30 hores, al carrer del Pobre Saharaui, darrere el pavelló de l'escola Maristes de Girona. Cal ser-hi mitja hora abans per la validació de les inscripcions i l'entrega d'avituallament.

Tots els participants rebran una samarreta tècnica, gentilesa del COMG, que es podrà recollir a la seu col·legial el dimecres 30 i el dijous 31 de 8.30 a 20.00 i el divendres 1 de juny de 8.30 a 15.00.

Disposeu de la informació íntegra del congrés a www.seagirona2018.cat.

 

HOSPITAL
Dimarts, 29 Maig 2018