La Unitat d’Esclerosi Múltiple ha diagnosticat 105 pacients nous en els seus primers tres anys de funcionament al Parc Hospitalari Martí i Julià

El director mèdic del Santa Caterina obre la tercera jornada de la Unitat d'Esclerosi dirigida a pacients i familiars

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es va traslladar al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, a l’edifici La República, el 4 de juliol de 2016. Durant els tres primers anys d’activitat de la UNIEMTG al Parc s’han diagnosticat 105 pacients nous i actualment s’està fent un seguiment a unes 900 persones afectades per aquesta malaltia, de les quals 190 han participat en algun estudi clínic, tant per formes en brots com per formes progressives de la malaltia. En aquest moment, la UNIEMTG participa a un total de 31 estudis clínics, i hi ha 70 pacients implicats.

Des que la UNIEMTG va iniciar la seva activitat al Parc, s’han realitzat 14.869 visites i 3.511 actuacions a la sala de tractaments i extraccions. Cal destacar que al 2018 va augmentar considerablement la prescripció i l’ús de tractaments endovenosos per formes en brot i progressives de la malaltia, que abans no existien, fet que va comportar que es doblés el volum d’activitat de la sala. En aquests tres anys, s’han realitzat 261 puncions lumbars per l’estudi de les persones amb sospita d’esclerosi múltiple o d’altres malalties similars. Actualment, hi ha un total de 419 pacients que estan rebent algun tipus de tractament amb medicació ambulatòria de dispensació hospitalària.

La UNIEMTG està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, d’investigació bàsica i personal de suport, que ofereixen un tractament integral de les persones afectades i les seves famílies, juntament amb l’equip rehabilitador de l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit de l’Hospital de Santa Caterina i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicades en el mateix edifici i que treballen en estreta relació amb la Unitat. El trasllat de la UNIEMTG ha permès també donar un impuls a la recerca que es du a terme al Parc Hospitalari Martí i Julià.

Des de la UNIEMTG s’atén de manera  integral al pacient des del moment del diagnòstic, incloent l’acompanyament en aquest moment inicial de la malaltia, el seguiment, el tractament farmacològic i el no farmacològic. També es vetlla per garantir els coneixements dels pacients envers la seva malaltia, i és per això que es realitzen sessions formatives i informatives periòdiques tant a pacients com familiars. Justament coincidint amb aquest tercer aniversari, ahir es va celebrar a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina de Salt una jornada en què es va parlar de l’esclerosi múltiple en els menors d’edat, de com afecta aquesta malaltia a les persones grans, i de com els pacients poden portar una vida saludable. També es va comptar amb la participació de l’associació de familiars i pacients Fundació Esclerosi Múltiple.

A part de la vessant assistencial, des de la Unitat també s’imparteix docència a diferents perfils de professionals sanitaris i es realitza recerca tant clínica com bàsica. En aquest sentit, es participa en assajos clínics en fase II, III, IV relacionats amb els diferents fàrmacs per l’esclerosi múltiple, i es lideren diferents projectes de recerca amb finançament públic i privat. També es col·labora amb grups de recerca tan nacionals com internacionals, en grups d’investigadors de l’IdIBGi i de la UdG. Les principals línies de recerca de la UNIEMTG es centren el la descoberta de nous biomarcadors moleculars i d’imatge de diagnòstic, pronòstic i resposta als tractaments, en el deteriorament cognitiu i la rehabilitació cognitiva, en l’apoderament de les persones i familiars afectades de la malaltia i en l’ús de les noves tecnologies en la malaltia tant per la recollida d’informació directament de les persones i familiars afectats, com per compartir la informació entre diferents agents de la salut, com per l’anàlisi massiva de dades o “big data”.

L’esclerosi múltiple avui

L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics. Aquesta malaltia afecta tant la mielina que envolta les neurones, i que facilita la conducció dels impulsos nerviosos, com les neurones mateixes. Això fa que la informació que es genera al cervell i que va cap als nervis s'interrompi i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia. És una malaltia neurodegenerativa de mecanisme autoimmunitari i causa desconeguda, en la qual tant els factors ambientals com els genètics, no ben coneguts encara avui dia, hi tenen el seu paper.

L’esclerosi múltiple és actualment la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves. Afecta tres vegades més dones que homes. Es diagnostica entre els 20 i 40 anys d’edat, quan les persones comencen el seu projecte vital tant des del punt de vista personal, laboral i familiar, com des del social.

La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats. Es calcula que hi ha 2,5 milions de pacients arreu del món, 47.000 persones a l’Estat espanyol i 7.000 a Catalunya. Es calcula que un 10% dels casos d’esclerosi múltiple es diagnostiquen en menors d’edat. A la demarcació de Girona hi ha poc més d’un miler de persones afectades, el 85% de les quals reben tractament i seguiment a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona, fet que posa de relleu el paper de referència de la unitat al territori.

 

SOCIOSANITARI
Dijous, 4 Juliol 2019