El sociosanitari La República de Salt inicia el retorn dels pacients a les residències d’origen

Infermera amb una pacient al centre sociosanitari La República
  • El centre del Parc Hospitalari Martí i Julià ha fet les funcions d’hospital d’aguts durant el període àlgid de la pandèmia de la Covid19
  • Els professionals del centre han fet més de 2.500 seguiments familiars dels pacients hospitalitzats
  • L’hospital de dia de neurodegeratives ha començat aquesta setmana l’activitat presencial que combina amb l’activitat grupal i individual per videoconferència

La propera setmana el Centre Sociosanitari La República del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt començarà a fer el retorn dels pacients que encara acull de la residència Sant Roc de Canet de Mar. El retorn dels residents al seu centre d’origen es durà a terme de forma progressiva, de manera que primer es traslladaran les persones que han donat negatiu en una doble prova PCR de diagnòstic per coronavirus feta al mateix sociosanitari, i després la resta d’usuaris, un total de 27.

De centre sociosanitari a hospital d’aguts

Per donar resposta a l’emergència sanitària de la Covid19, el centre sociosanitari del parc hospitalari es va convertir durant el període àlgid de la pandèmia en un hospital d’aguts, de manera que els pacients propis del centre, persones amb necessitats de convalescència i llarga estada, van ser traslladats a les clíniques Bofill de Girona i Salus Infirmorum de Banyoles principalment, amb l’objectiu de donar cabuda al centre a pacients amb Covid19 de l’Hospital Santa Caterina. Es van habilitar tres unitats d’hospitalització, amb una capacitat de 120 places. Una de les unitats es va destinar a pacients negatius en Covid19, una altra per a pacients positius en Covid19, i la tercera, per a pacients positius en Covid19 amb necessitats de cures pal·liatives. Aquesta reestructuració del centre també va permetre a la Regió Sanitària de Girona poder donar resposta a les necessitats de les residències de gent gran amb residents amb Covid19 que van poder ser derivats al centre de Salt, especialment procedents de centres de la Selva interior i marítima i de la zona del Ripollès i de la Garrotxa.   

En aquest moment de descalada, dels 26 pacients propis del centre sociosanitari que s’havien derivat a altres clíniques, 20 ja han tornat, 4 ho faran en breu i 2 persones han estat derivades directament a una residència de gent gran atès que no necessiten cap tractament especialitzat. De les dues unitats reservades a pacients amb Covid19, es manté una amb 26 malalts.

La directora del sociosanitari La República, Teresa Vilalta, ha volgut posar de manifest el seu agraïment als professionals del centre i als estudiants d’infermeria de les universitats de Girona i Vic pel seu suport en els moments “més difícils” d’increment d’activitat, així com l’ajuda dels professionals de l’atenció primària i de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària.

Més de 2.500 seguiments familiars dels pacients hospitalitzats

L’atenció i seguiment a les famílies han estat un dels objectius prioritaris per a l’equip de professionals del centre. “Havíem d’humanitzar l’emergència sanitària com fos”, assegura la treballadora social del centre, Eva Vidal. En dos mesos s’han dut a terme més de 2.500 seguiments familiars dels pacients hospitalitzats. “Hem fet servir el telèfon i la vídeo trucada a través de les tabletes i ho hem fet els set dies la setmana. Ens hi hem posat tots per donar a l’abast de les necessitats emocionals de tots els pacients i sobretot d’aquells més fràgils”, afegeix Imma Espejo, adjunta d’Infermeria del sociosanitari. Espejo també destaca la capacitat d’adaptació de les famílies a la nova situació.

220 pacients amb un trastorn cognitiu en seguiment durant el confinament

El centre sociosanitari disposa d’un hospital de dia de trastorns cognitius que començarà l’activitat presencial la setmana vinent. Atén pacients amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, persones amb un deteriorament cognitiu lleu o deteriorament cognitiu associat a patologies neurològiques, afàsies progressives primàries, traumatismes cranioencefàlics, persones que han tingut un ictus o que pateixen un deteriorament cognitiu associat a altres patologies. Durant gairebé dos mesos i mig de confinament, els professionals del dispositiu han atès 220 pacients amb els què han fet prop de 800 intervencions. El tipus d’intervenció són el seguiment a través dels programes de rehabilitació cognitiva, ja sigui amb material en llapis i paper, o a través de l’ús de plataformes de neurorehabilitació implantades al centre (NeuronUp i GNPT), intervencions d’estimulació cognitiva, intervencions en les alteracions emocionals o conductuals, suport emocional i assessoraments, tant a pacients i com als seus familiars.

La rehabilitació grupal per videoconferència, un èxit

Per la seva banda, l’hospital de dia de malalties neurodegeneratives i dany adquirit, cerebral i medul·lar, especialitzat en la neurorehabilitació de les persones afectades per aquestes malalties, ja ha iniciat l’activitat presencial. Els professionals combinen l’atenció presencial amb la rehabilitació grupal i individual per videoconfèrencia que s’ha posat en marxa fa quinze dies per poder oferir als pacients el tractament o teràpia adaptada a la clínica i necessitats de cada persona sense haver de desplaçar-se La rehabilitació online se suma al seguiment telefònic i per videoconferència que s’ha fet als pacients en connexió amb les diferents especialitats que treballen de manera coordinada les persones ateses. En total s’hauran fet més de 800 seguiments en dos mesos i mig i s’han atès més de 200 pacients.

La directora del centre, Teresa Vilalta, afirma que “l’objectiu ha estat atendre a tots els pacients en funció de les seves necessitats i donar resposta a una situació sense precedents”. Vilalta extreu de l’experiència viscuda dos aspectes positius: “El treball en equip dels professionals i la implantació definitiva de les noves tecnologies en la consulta, amb bons resultats”. Podeu veure vídeo.

“Havíem d’humanitzar l’emergència sanitària com fos”, expliquen Imma Espejo i Eva Vidal, adjunta d'Infermeria i treballadora social del centre

 

Descàrrega de fotoografies. Autor IAS

Una de les infermeres del centre amb uns dels pacients ingressats

Una de les unitats d'hospitalització del centre (vertical) - horitzontal

Teresa Vilalta, directora del Centre Sociosanitari La República

D'esquerra a dreta, la treballadora social Eva Vidal i l'adjunt d'Infermeria, Imma Espejo
 

 

 

SOCIOSANITARI
Dimarts, 26 Maig 2020