L’Alzheimer representa el 54,8% dels casos de demències a la Regió Sanitària de Girona

La sala d'actes de l'Hospital Santa Caterina plena, de gom a gom, en el moment de l'acte inaugural

Amb motiu de la celebració del dia mundial de la malaltia, més de 140 professionals tracten avui a l’Hospital Santa Caterina els avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament.

Avui, 21 de setembre, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’ICS Girona s’han sumat a la commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer, una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Alzheimer’s Disease International (ADI) del 1994 per conscienciar sobre aquesta malaltia i altres formes de demència. Entre altres actes que es duen a terme a la demarcació de Girona, avui té lloc al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt una jornada organitzada pel Servei de Neurologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, i concretament per la Unitat de Trastorns Cognitius, per avançar en el coneixement dels reptes als quals s'enfronten les persones que pateixen Alzheimer i els seus cuidadors.

Durant l’acte inaugural, el cap de Servei de Neurologia, Lluís Ramió, ha destacat la importància dels equips multidisciplinars  i la coordinació entre els nivells assistencials de salut per poder donar “la millor resposta” al pacient i cuidador. Al seu torn, i en el mateix sentit, la gerenta de l’IAS i de l’ICS-Girona, Àngels Morales, ha posat de relleu aquest treball col·laboratiu que situa el pacient en el centre del sistema de salut. Morales ha subratllat el valor i trajectòria del Registre de Demències de Girona en l’aportació dades vàlides i fiables de diagnòstics de demència de la regió sanitària. Així mateix ha parlat del Servei de Neurologia com un dels exponents de l’aliança estratègica de l’IAS-ICS Girona. “Aquesta visió de treball conjunt és un dels fonaments sobre els quals s’ha d’acabar construint el futur Campus de Salut de Girona”, ha assegurat. Per la seva banda, el gerent del CatSalut, Miquel Carreras, ha posat l’accent en la trajectòria reconeguda de la Unitat de Trastorns Cognitius en l’atenció i la recerca de l’Alzheimer. També ha emfatitzat en el pes de les persones cuidadores i l’obligació de l’Administració a oferir-les “el màxim suport”.   

A la Regió Sanitària de Girona, segons les dades recollides pel Registre de Demències de Girona (ReDeGi), gestionat per l’IAS, la malaltia d'Alzheimer representa el 54.8% dels casos, i és la causa més freqüent de demència. Cal remarcar que el 76.3% dels casos registrats presenta almenys un factor de risc cardiovascular (hipertensió arteria, diabetis, dislipèmia o ictus). La prevenció i el tractament d'aquests factors de risc, juntament amb la intervenció sobre l'estil de vida poden modificar de forma substancial la incidència de demència, segons informa el coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius, el neuròleg Antoni Turon.

La jornada, que fa dies va tancar les inscripcions, amb més de 140 professionals de tots els nivells assistencials interessats en el programa, tracta l'abordatge en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la malaltia, tenint present les intervencions no farmacològiques i de suport, així com la coordinació amb l'atenció primària de salut. Turon apunta a “resultats esperançadors” d’algunes investigacions i assaigs clínics fets des de l’any 2021 a l’actualitat. Segons l’expert, les teràpies anti-amiloide (una de les característiques distintives de la malaltia d'Alzheimer és l'acumulació de plaques beta-amiloide al cervell) han demostrat efectivitat en la reducció de l'amiloide cerebral i un “molt” lleu alentiment en la progressió de la davallada cognitiva i funcional. Altres tractaments, com les teràpies dirigides a la proteïna Tau o medicaments antiinflamatoris, també s'estan investigant de forma activa.

Durant la jornada, en què també han intervingut pacients i cuidadors, s’ha fet especial incidència en el coneixement dels factors de risc per implementar intervencions d'estil de vida (la dieta, l'exercici i l'estimulació cognitiva), amb l’objectiu de reduir el risc de patir la malaltia d'Alzheimer i, potencialment, frenar-ne la progressió. En opinió de Turon, el futur, “no gaire llunyà”, consistirà “segurament” en enfocaments de medicina de precisió, adaptant els tractaments de forma individualitzada segons la genètica i altres factors, així com teràpies combinades, dirigides simultàniament a diferents aspectes de la malaltia. En tots aquests avenços i investigacions en curs “hi ha pistes prometedores en el tractament de l'Alzheimer, però encara no s'han trobat teràpies efectives que puguin frenar o aturar significativament la progressió de la malaltia”, afirma el doctor. “Calen més assaigs clínics per avaluar la seguretat i l'eficàcia dels tractaments”, manté.

Identificació dels factors de risc i estil de vida: clau en prevenció

En aquests moments cal recalcar la importància de la identificació dels factors de risc i la modificació de l'estil de vida per a la prevenció de la demència. Així mateix, esdevenen clau les mesures no farmacològiques, com l’estiulació cognitiva i el suport al curador per abordar la malaltia. Aquestes, segons el neuròleg, són “de llarg” a dia d’avui  mesures més efectives en la millora de la qualitat de vida dels pacients i dels cuidadors que els tractaments farmacològics, i no tenen efectes adversos. Així mateix, l’expert posa l’accent en la rellevància de la coordinació entre els diferents àmbits de salut (atenció primària i hospitalària) i els serveis socials per fer front a la demanda dels pacients i famílies durant en el curs de la malaltia.

Aquest any, l'ADI ha establert el lema “Never too late. Never too early”, que vol dir “Mai massa tard. Mai massa aviat” per a la campanya del Dia Mundial. En les mobilitzacions d'aquesta data es busca incentivar la investigació sobre l'Alzheimer, oferir suport a les persones que en pateixen i als que en tenen cura, incloent-hi suport psicològic i formació sobre la malaltia, conèixer les necessitats dels malalts i realitzar campanyes de prevenció per detectar que es pateix aquesta malaltia.

Concretament, a Catalunya, segons el Registre de morbiditat i utilització de recursos sanitaris de Catalunya (MUSSCAT), un 1,3% de la població pateix algun tipus de demència; 41.600 persones amb una mitjana d’edat propera als 82 anys tenen Alzheimer, el 71,7% de les quals són dones i el 28,3% són homes.

Descàrrega de fotografies. Autor. IAS-ICS Girona.

 

 

SOCIOSANITARI
Dijous, 21 Setembre 2023