Un centenar de professionals dels diferents nivells assistencials i centres residencials s’ha reunit avui en una jornada monogràfica a l’Hospital Santa Caterina
Amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat als serveis d’atenció intermèdia de l’Institut d’Assistència Sanitària, i en aquest sentit, també la qualitat de l’atenció de pacients i cuidadors, avui s’ha celebrat a l’Hospital Santa Caterina una jornada monogràfica, a la qual hi han assistit un centenar de professionals dels diferents nivells assistencials que intervenen en el procés d’atenció: personal sanitari de les diferents especialitats mèdiques i branques de la salut, tant de l’atenció primària, com hospitalària, dels serveis socials i residencials, entre altres.
L’atenció intermèdia, anteriorment coneguda com a atenció sociosanitària, ofereix a Catalunya un conjunt de recursos de salut temporals destinats a recuperar o millorar l’autonomia de persones que han vist reduïdes les seves capacitats arran d’una malaltia o accident. Aquest nivell assistencial s’ubica entre l’atenció primària i l’hospitalària, coordinant-se amb ambdues per garantir una transició fluida en el procés de la cura. L’atenció intermèdia es basa en les cures i la rehabilitació personalitzades i integrals, a casa o en un entorn hospitalari adaptat, per prevenir ingressos urgents a l’hospital si és possible, facilitar l’alta precoç i permetre una recuperació més ràpida després de la malaltia. També s’hi inclouen les cures pal·liatives al final de la vida. Els seus principals objectius són la recuperació funcional, la millora de l’autonomia i la reducció del risc de reingressos hospitalaris. Aquest servei és especialment rellevant per a persones grans en situació de fragilitat, pacients amb malalties cròniques o aquells que necessiten una adaptació progressiva entre l’hospital i el domicili.
Concretament, l’Institut d’Assistència Sanitària treballa aquest nivell d’atenció, a través de diferents serveis i unitats ubicats al Centre d’Atenció Intermèdia “La República” (abans sociosanitari) i l’Hospital Santa Caterina, del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Aquestes unitats especialitzades són ateses per equips multidisciplinars de professionals que atenen el pacient segons la necessitat en cada moment en la seva evolució clínica, amb un abordatge integral, de salut i social, de la seva persona. Precisament, aquest equip plural ha estat un dels destacats en la qualitat de l’atenció que ha mencionat la cap clínic de “La República”, Remei Girona, durant l’acte de benvinguda de la jornada. Per la seva banda, la directora de centre, Sara Rodríguez, ha posat l’èmfasi en l’objectiu del model i la trajectòria de l’IAS en aquest àmbit. “L’objectiu és sempre adequar cada recurs al moment clínic i evolutiu de cada persona per garantir-li el suport més adequat en cada fase orientat a la seva recuperació i retorn a la comunitat”, ha afirmat.
En l’àmbit d’internament, s’inclouen dins aquest nivell assistencial, la Unitat de Convalescència, que proporciona un espai de recuperació després de patir un procés quirúrgic, mèdic o traumatològic, on el pacient pot reprendre les funcions físiques i autonomia abans de retornar al seu domicili; la Unitat de Llarga Estada pensada per a pacients que requereixen cures prolongades, com ara el tractament d’úlceres o una rehabilitació complexa després de patir un ictus, a tall d’exemple; la Unitat de Subaguts, que atén pacients amb malalties cròniques que pateixen episodis aguts o descompensacions; i la Unitat de Cures Pal·liatives, on l’equip de professionals treballa per al control de símptomes dels pacients que es troben en una fase avançada de la malaltia.
El fet que el centre d’atenció intermèdia “La República” estigui situat al mateix recinte que l’Hospital Santa Caterina i compti amb serveis específics d’atenció a la salut mental, permet atendre casos d’elevada complexitat gràcies a la proximitat de serveis especialitzats i la possibilitat de realitzar proves complementàries sense necessitat de desplaçar els pacients.
L’estada mitjana a l’any 2023 va ser de 79 dies a la Unitat de Llarga Estada, 30 dies a la Unitat de Convalescència, 12 dies a la Unitat de Pal·liatius i 8 dies a la de Subaguts.
La doctora Sara Rodríguez ha subratllat durant la seva intervenció els serveis de suport a la recuperació i l’atenció ambulatòria especialitzada: l’hospital de dia de malalties neurodegeneratives i dany adquirit, l’hospital de dia de trastorns cognitius, el programa d’atenció atenció al domicili a persones grans i en fase pal·liativa, els equips d’avaluació integral ambulatòria i els equips de suport hospitalari experts en geriatria. Concretament, l’any 2023, l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives va atendre 267 pacients, en què el diagnòstic més prevalent va ser l’esclerosi múltiple. Per la seva banda, l’Hospital de Dia de Trastorns Cognitius, dirigit a pacients amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, principalment, va atendre 476 persones.
Abordatge multidisciplinar
L’atenció intermèdia destaca per l’abordatge mutlidisciplinar del pacient, amb equips experts de diferents especialitats mèdiques, infermeria, treball social, teràpia ocupacional, fisioteràpia, logopèdia, nutrició, geriatria, psicologia, entre altres, que intervenen en el pla individual de recuperació de la persona.
La jornada d'avui ha començat amb la presentació de "Què és l’atenció intermèdia? Una pinzellada històrica", en què responsables infermeres de l’atenció intermèdia han contextualitzat l’evolució d’aquest model assistencial, destacant la trajectòria del centre “La República” com a pioner en aquest àmbit. A continuació, la sessió "La derivació i la pràctica professional als diferents serveis de l’Atenció Intermèdia" ha aprofundit en les diverses unitats que integren aquest model, amb la participació de professionals de l’àmbit de la medicina interna i cures pal·liatives. També s'ha inclòs una sessió específica sobre la preparació i seguiment dels pacients en diversos àmbits de l’atenció intermèdia. Experts en treball social, rehabilitació, atenció psicològica, logopèdia, nutrició i acollida a les famílies han compartit experiències, mostrant com cadascuna d'aquestes disciplines contribueix a una atenció integral i personalitzada, destacant especialment la importància de l’atenció emocional i de l’acompanyament familiar en el procés de cura.
La jornada ha finalitzat amb una sessió de rol playing, una dinàmica pensada per il·lustrar com s’organitza un dels pilars de l’atenció integrada: el pla individual d’atenció interdisciplinària (PIAI). A través d’un cas real, anonimitzat, que per la seva complexitat i durada va requerir la col·laboració de tot l’equip, els assistents han pogut conèixer de prop el procés d’atenció coordinada i el treball en equip que caracteritzen aquest model assistencial.
Fotografies de la Jornada: Font IAS
Imatge de recurs atenció intermèdia I
Imatge de recurs atenció intermèdia II
Imatge de recurs atenció intermèdia III
Taula 1. Pinzellada històrica a càrrec d'Imma Espejo i Rosa Durà
Taula 2. Els diferents serveis de l'Atenció Intermèdia.
Intervenció Dra.Montse Custal, metgessa del Servei Medicina Interna. Unitat Subaguts
Intervenció Dra.Rosa Roca, cap del Servei de Cures Pal·liatives
Intervenció Dra. Kenia Molina, Unitat Llarga Estada
Intervenció Dr. Jesús Vilaplana, Unitat de Convalescència
Intervenció Dra. Muntsa Marquez, Hospital de Dia d'atenció al pacient crònic
Taula sobre aspectes rellevants abans i durant l'ingrés en els diferents àmbits