La Unitat d’Esclerosi Múltiple ha atès 266 pacients nous amb sospita de la malaltia durant el primer any de funcionament al Parc Hospitalari Martí i Julià

Demà dimarts 4 de juliol se celebra una jornada de balanç d’aquest any i prèvia a la jornada solidària Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple

Des de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial Girona (UNIEMTG) es fa una important tasca de recerca envers aquesta patologia. Avui en dia, hi ha actius 21 assajos clínics amb més de 100 pacients en total que hi participen, tres dels quals iniciats aquest últim any amb vuit pacients ja inclosos. La UNIEMTG és líder mundial en un assaig iniciat fa quatre anys de formes progressives de la malaltia amb 25 pacients inclosos.

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es va traslladar al Parc Hospitalari Martí i Julià, a l’edifici La República, el 4 de juliol de 2016. Coincidint amb aquest primer aniversari, demà se celebrarà a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina de Salt una jornada en què es farà balanç d’aquest primer any i es presentaran els avenços més destacats que s’han donat en l’abordatge de la patologia. També es comptarà amb la participació de l’associació de familiars i pacients Fundació Esclerosi Múltiple, que avançaran la campanya Mulla’t per l’esclerosi múltiple, que s’organitza pel diumenge que ve, 9 de juliol. Finalment, diversos afectats per la malaltia ens explicaran com viuen el seu dia a dia en primera persona. Coincidint amb l’aniversari d’aquest primer any de trasllat, també s’inaugurarà demà una exposició divulgativa de la malaltia, que estarà exposada a l’Hospital Santa Caterina de Salt fins el 17 de juny. Aquí podeu veure el programa de la jornada

Durant el primer any d’activitat de la UNIEMTG al Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt), s’han atès un total de 266 pacients nous sospitosos de patir la malaltia, 45 dels quals han estat finalment confirmats amb aquest diagnòstic. En la resta de casos, o bé s’ha descartat la malaltia, o bé es tracta de pacients afectats d’altres malalties neuroimmunològiques o pendents de l’evolució del seu cas particular. En 91 casos ha estat necessari practicar una punció lumbar per a l’estudi del líquid cefaloraquidi, que és una tècnica important a realitzar per descartar altres malalties i d’ajuda en la confirmació del diagnòstic. A més, s’atenen pacients derivats d’altres centres sanitaris de la Regió Sanitària de Girona i, durant aquest darrer any, s’han atès 13 pacients gironins derivats d’altres centres hospitalaris de fora de la Regió Sanitària de Girona per iniciar seguiment a la UNIEMTG. Aquest fet evidencia la consolidació de la referència de la Unitat a la demarcació.

En aquests 12 mesos a Salt, a la UNIEMTG s’han fet també 2.823 visites successives dels neuròlegs del servei i 105 d’infermeria, a més de 609 sessions de tractament a l’hospital de dia, i s’han atès 1.003 consultes telefòniques dels pacients. La proximitat al pacient és justament una de les característiques de la UNIEMTG: no només se’l diagnostica i se’l tracta, sinó que se l’acompanya al llarg de tot el procés de la seva malaltia. També s’han realitzat en aquest primer any 136 visites específiques de psicologia de pacients atesos a la Unitat.

La UNIEMTG està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, d’investigació bàsica i personal de suport, que ofereixen un tractament integral de les persones afectades i les seves famílies, juntament amb l’equip rehabilitador de l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit de l’Hospital de Santa Caterina i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicades en el mateix edifici i que treballen en estreta relació amb la Unitat. El trasllat de la UNIEMTG ha permès també donar un impuls a la recerca que es du a terme al Parc Hospitalari Martí i Julià.

L’esclerosi múltiple avui

L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics. Aquesta malaltia afecta tant la mielina que envolta les neurones, i que facilita la conducció dels impulsos nerviosos, com les neurones mateixes. Això fa que la informació que es genera al cervell i que va cap als nervis s'interrompi i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia. És una malaltia neurodegenerativa de mecanisme autoimmunitari i causa desconeguda, en la qual tant els factors ambientals com els genètics, no ben coneguts encara avui dia, hi tenen el seu paper.

L’esclerosi múltiple és actualment la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves. Afecta tres vegades més dones que homes. Es diagnostica entre els 20 i 40 anys d’edat, quan les persones comencen el seu projecte vital tant des del punt de vista personal, laboral i familiar, com des del social.

La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats. Es calcula que hi ha 2,5 milions de pacients arreu del món, 47.000 persones a l’Estat espanyol i 7.000 a Catalunya. A la demarcació de Girona hi ha prop de 900 persones afectades, més del 90% de les quals reben tractament i seguiment a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona.

SOCIOSANITARI
Dilluns, 3 Juliol 2017