L’estudi destaca els beneficis del model comunitari d’habitatge com a alternativa eficient a l’internament hospitalari prolongat
S’ha publicat a la Revista de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria i ha estat realitzat per un equip multidisciplinari d’especialistes del Servei de Rehabilitació Comunitària i del Centre de Salut Mental d’Adults de la Selva Interior
El programa de pisos amb suport de la Selva Interior facilita la vida autònoma i comunitària de persones amb trastorn mental sever, amb evidències científiques d’una millora significativa en qualitat de vida, autonomia
El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de la Selva Interior ha desenvolupat un estudi pioner sobre l’impacte del seu programa de llars amb suport per a persones amb trastorns mentals servers. Els resultats evidencien que aquest tipus de recurs facilita una transició exitosa cap a la vida autònoma en la comunitat i millora substancialment la qualitat de vida dels usuaris.
L’estudi, publicat a la Revista de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria, ha estat realitzat per un equip multidisciplinari d’especialistes del SRC i del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA), i analitza l’experiència de 26 persones, comparant un grup que ha participat en el programa de pisos amb suport amb un grup control.
Seguint els principis de la rehabilitació psicosocial i el model de recuperació, el programa promou l'autonomia dels usuaris a través d’un habitatge segur, suport emocional i l’adquisició d’habilitats per a la vida diària. Inicialment, els usuaris accedeixen a pisos amb suport (pisos-escola gestionats pel mateix equip sanitari), on reben acompanyament terapèutic, educatiu i social. Un cop assolits certs nivells d’autonomia, es facilita el pas a pisos comunitaris compartits, amb un suport menys intensiu però igualment coordinat.
Patrícia Segura, treballadora social del CSMA i SRC Selva Interior, destaca que “el pis amb suport és molt més que un lloc on viure; és un espai on la persona pot establir vincles emocionals i relacionals positius, treballar dificultats i fortaleses, descobrir nous propòsits i interessos, i tornar a sentir-se part activa de la comunitat. Veiem transformacions molt significatives quan es dona aquest entorn segur i acompanyat”.
Una reducció destacada dels ingressos hospitalaris
Abans d’accedir al programa, les persones participants van requerir un total de 25 ingressos hospitalaris. Durant la seva estada als pisos amb suport, el nombre d’ingressos es va reduir a tan sols 3, el que significa un 88% menys. Aquesta disminució es va mantenir després del pas als pisos comunitaris, amb només 8 ingressos, 5 dels quals corresponents a un únic usuari.
Aquestes dades confirmen que l'accés a un habitatge estable, amb suport terapèutic i educatiu integrat, redueix dràsticament les descompensacions greus i la necessitat d'hospitalització.
Dades rellevants de l’estudi
L’estudi mostra resultats significatius en diversos àmbits:
• Reducció d’ingressos hospitalaris: els participants del programa van disminuir els seus ingressos de 25 abans del programa a només 3 durant la seva estada, mantenint-se baixos fins i tot després del pas als pisos comunitaris, el que significa una reducció del 88%.
• Millora de la qualitat de vida: les dades mostren un augment substancial en percepcions com salut, seguretat, relacions familiars i satisfacció vital.
• Augment de l’autonomia funcional: Els usuaris van mostrar millores evidents en habilitats domèstiques, autocura i competències comunitàries.
• Estabilitat a llarg termini: 13 de les 15 persones de l’estudi viuen actualment de forma autònoma a pisos en la comunitat.
Un model integrat i territorialitzat
Aquest programa destaca perquè és el propi equip de salut mental del CSMA i SRC referent del territori, qui gestiona el recurs i acompanya el procés de recuperació, integrant la part clínica, psicològica, educativa i social en l’entorn de vida comunitària, afavorint la continuïtat assistencial i un vincle terapèutic sòlid.
El model inclou un estret i intens treball en xarxa amb les entitats Fundació Support-Girona, referents de suport a la capacitat jurídica, i també Fundació Drissa i Fundació Astres per l’accés al Programa de Suport a l’Autonomia a la Llar (PSALL) en el moment del pas a pisos comunitaris, oferint una atenció flexible, adaptada i respectuosa amb l’autonomia de la persona.
El programa de llars amb suport de la Selva Interior no només ha estat un recurs efectiu per a les persones amb un trastorn mental sever, sinó també un referent del potencial transformador del model comunitari d’atenció a la salut mental. Demostra que és possible viure plenament amb un trastorn mental sever si es disposa dels suports adequats, un entorn pròxim i una xarxa professional compromesa.
Fotografies: