La Universitat de Girona (UdG), l’associació La Processó de Verges, l’empresa de serveis funeraris Àltima i la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària han formalitzat avui el conveni per la creació de la Càtedra Dansa de la Mort: perspectiva psicològica i antropològica de la mort.
La trobada, celebrada a l’edifici del Rectorat de la UdG, ha reunit el rector de la UdG, Quim Salvi; la vicerectora de Territori i Compromís Social, Sílvia Llach; la presidenta del Consell Social, Assumpció Vila, i els representants de les altres tres entitats.
L’acord té per objectiu principal l’estudi multidisciplinari de la mort des d’una mirada psicològica, mèdica i antropològica, amb voluntat clara de transferència de coneixement cap a la societat. La càtedra tindrà la seu al carrer Eiximenis de Girona i serà dirigida per la professora de la UdG i investigadora del Grup de Recerca en Llenguatge i cognició Nuria Mallorquí.
Des de les entitats impulsores s’ha volgut remarcar la importància de trencar el tabú de la mort i obrir espais per parlar-ne obertament, amb rigor i sensibilitat, a partir de disciplines que la mirin de cara però també de contextos culturals com el de la nostra festa.
Amb aquest gest, les entitats signants han volgut reconèixer i posar en valor la Dansa de la Mort de Verges, que dona nom a la càtedra i que representa un dels símbols més antics, únics i vius de la cultura popular catalana.
A la tardor es preveu un acte públic de presentació oficial de la càtedra, obert a tothom.