L’alcohol, primer motiu de tractament als centres d’atenció a les drogodependències de Girona

Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències del Gironès-Pla de l'Estany
  • El 48% dels pacients atesos per primera vegada, 1.345 a l’any 2018, inicien el tractament a causa d’aquest problema
  • Amb motiu del Dia sense Alcohol, que se celebra anualment el 15 de novembre, els professionals dels Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) insisteixen en la magnitud del problema

L'alcohol és una substància psicoactiva amb propietats causants de dependència. Es tracta de la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i una de les que genera més càrrega sanitària, social i econòmica. El consum d'alcohol és, segons l’Organització Mundial de la Salut, un factor causal en més de 200 malalties i trastorns. Està associat amb el risc de desenvolupar problemes de salut com ara trastorns mentals i comportamentals, inclòs l'alcoholisme, importants malalties no transmissibles com ara la cirrosi hepàtica, alguns tipus de càncer i malalties cardiovasculars, així com traumatismes derivats de la violència i els accidents de trànsit.

Amb motiu del Dia sense Alcohol, que se celebra anualment el 15 de novembre, la Xarxa Pública de Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), insisteix en la magnitud del problema. Les causes per les quals es fa la demanda de tractament d'alcohol en els centres gironins responen a problemes laborals, familiars i/o econòmics, a banda dels problemes legals que tot sovint queden associats als efectes de l’alcohol i dels  problemes de salut, vinculats a les malalties associades. La taxa d’inici de tractament per alcohol a la Regió Sanitària de Girona se situa en un 9,3, mentre que la mitja de Catalunya és de 7,8 (per cada 10.000 habitants).

A la demarcació de Girona, segons les dades registrades al 2018 als centres d’atenció a les drogodependències, el 48% dels pacients atesos per primera vegada (1.345,) van iniciar el tractament per problemes d’addicció a d’alcohol. Aquesta dependència és el diagnòstic més prevalent en un 33,6%, percentatge que equival a 1.251 casos. El tractament genera un mitjana de visites de 6.69 l’any. Les altres drogues que propicien la demanda són la cocaïna en un 26% dels casos nous, seguida del cànnabis (12%) i heroïna (6%). L’any 2018, els CAS de la demarcació de Girona van atendre un total de 4.456 pacients.

A Catalunya, segons l’informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya 2018, l’alcohol és en un 42,2% el motiu d’inici de tractament en els centres especialitzats d’atenció i seguiment de les drogodependències de Catalunya. Aquest percentatge correspon a 5.879 casos sobre un total de 13.944, per davant de la cocaïna (23,9%), el cànnabis (13,8%), l’heroïna (11,5%) o el tabac (3,7%). Del total casos, un 74,3% són homes i és en un 65,9% la droga que motiva la demanda entre la franja d’edat dels 51 i 60 anys. L’edat mitjana se situa entre els 47 i 48 anys. L’informe subratlla que el 57,8% de total de casos ha consumit a diari 30 dies abans d’iniciar el tractament. En relació amb la situació laboral, només un 42,3% treballa, i si s’analitza aquest factor per sexe, aquest percentatge baixa encara més el cas de les dones (38,9%) però puja en el cas dels homes (43,4%). El 33,8% dels casos, els pacients són derivats des del centre d’atenció primària primària, cosa que demostra la importància del cribratge i la tasca psicoeducativa en les primeres fases de consum abusiu que es realitza a centre de salut.

El mateix informe diu que la intoxicació per alcohol representa el 42,6% del total d’ingressos a urgències per drogues a Catalunya (17.477), un total de 7.443 casos. La franja d’edat de 18 a 25 anys és la més nombrosa: 913 homes (57,7%) i 726 dones (44.3%).

Segons l’enquesta de salut de Catalunya de 2018, la prevalença del consum de risc d’alcohol en la població de 15 anys i més és del 4,0% (6,4% els homes i 1,7% les dones) i és superior en les persones de 15 a 44 anys (6,2%).

En el marc del Dia sense Alcohol la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa, aquest any 2019, per sisè any consecutiu la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol del 11 al 17 de novembre. D’aquesta manera se suma a la mobilització de la societat civil europea AwarenessWeek Alcohol RelatedHarm.

Els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) són centres públics i gratuïts d'atenció de les persones drogodependents. A comarques gironines formen part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública sanitària de la Generalitat de Catalunya. S'hi realitza el procés rehabilitador dels pacients amb problemes d'addicció a l'alcohol, cocaïna, cànnabis, heroïna i altres substàncies que generen dependència, tòxiques o no, amb un suport sanitari, psicològic i social.

Descàrrega de fotografia. Autor. IAS
Centre d'Atenció i Seguiment a les drogodependències de Girona

SALUTMENTAL
Dijous, 14 Novembre 2019