AM ABLE, la cervesa solidària a favor de la recerca en l'autisme

Imatge de la cervesa AM ABLE
  • Conesa Beer Barcelona, local especialitzat en cervesa artesana, acull la presentació de la cervesa “AM AMBLE”, que recollirà fons per a l’Institut d’Assistència Sanitària, centre de referència en el tractament de l’autisme. 
  • La cervesera catalana l’Espiga ha estat la responsable de la seva creació, conjuntament amb la cervesera valenciana Zeta Beer.

“Un regal de Nadal”. Així han qualificat la cervesa solidària AM ABLE el doctor Ramon Novell, cap de Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), i el doctor Jordi Cid, coordinador de Programes de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. Tots dos han expressat el seu agraïment durant la presentació de la cervesa AM ABLE que recollirà fons perquè l’IAS, i en concret l’equip del doctor Ramon Novell, segueixin les seves investigacions sobre l’autisme i la discapacitat intel·lectual. Precisament d’investigació n’ha parlat Jordi Cid, qui ha deixat molt clar que “ens interessa fer recerca per tenir coneixement i transmetre’l a totes les persones implicades; en realitat, l’objectiu és la recerca aplicada per millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb autisme”. Respecte el projecte liderat per Conesa Beer Barcelona, ha volgut deixar molt clar que “no hi ha accions solidàries com aquesta i ajudarà molt a assentar els projectes de recerca”. Durant la seva intervenció, el doctor Ramon Novell ha explicat que “una de cada 100 persones té autisme”. Una xifra que permet deduir la gran diversitat de perfils amb TEA que existeixen. Sobre la feina de l’IAS, el doctor Novell ha destacat “l’orgull de formar part d’aquest equip i en realitat jo només sóc un director d’orquestra de molts bons músics”. Finalment ha fet referència al nom de la cervesa, “una paraula, amable, que es pot llegir igual en català, en castellà i en anglès” i que fa referència a la campanya -I AM- que s’utilitza a alguns països per visualitzar l’autisme i les persones que el tenen.

Menció especial mereix la història de l’autisme a Catalunya que ha fet Maria Antònia Serra, mare del Lluís Conesa -amb autisme- i la Montserrat Conesa, responsable del projecte i del Conesa Beer Barcelona. En pocs minuts ha explicat les peripècies i centres que han ajudat a construir durant anys a Catalunya i, especialment, per la zona de Girona.

A l’acte s’hi han vist algunes cares conegudes com l’exconseller Santi Vila i l’artista Joan Spin. AM ABLE està a la venda al Conesa Beer Barcelona (carrer Casanova, 62. Barcelona).

L'autisme

Els Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA), comprenen un grup de trastorns del neurodesenvolupament que comencen a les primeres etapes de la vida, i que es caracteritzen per un desenvolupament anormal de les relacions i de la comunicació social, així com la presència d’un repertori extremament restringit d’activitats i interessos. Aquestes manifestacions poden variar molt en funció del grau de desenvolupament i de l’edat cronològica, però sempre estan presents en el diagnòstic d’autisme. Actualment es disposa d’una considerable quantitat de literatura, recerca i provisió de suports relacionats amb el TEA, si bé en la majoria dels casos està dirigida a l’etapa infantil i quasi inexistent en l’etapa adulta.

Per altra banda, un dels principals reptes a fer front és la idea, sovint promoguda per alguns professionals i sobretot pels mitjans de comunicació, que els casos genuïns de TEA són els que no presenten una discapacitat intel·lectual associada, creença que significa prendre una part pel tot i referir-se al subgrup de TEA amb intel·ligència normativa com a representatius de tot l'espectre. Aquesta idea contradiu la concepció actual del TEA, entès com un espectre, amb graus molt diversos d'afectació i que constitueix un perill real per a les persones afectades de TEA amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, les quals poden patir una certa marginació, tant en l'àmbit de la recerca com de la intervenció.

Un altre repte que cal tenir en consideració és l’evidència que aproximadament un 70% de les persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme experimenten problemes de salut mental com depressió i ansietat que sovint es mostren en forma de greus alteracions de la conducta. Malauradament, encara no se sap perquè les persones autistes tenen un risc més elevat de problemes de salut mental que les que no són autistes. El que sí es coneix és que quan es dóna aquesta doble condició, la qualitat de vida dels que la pateixen i la de les seves famílies es veu molt afectada. 

L'any 2003, per tal de millorar l'atenció oferta als centres de Salut Mental de la xarxa genèrica, es van posar en marxa els primers equipaments especialitzats en l'atenció a les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual amb malaltia mental i/o un trastorn de conducta afegit, els Serveis Especialitzats en Salut Mental per a Discapacitats Intel·lectuals (SESM-DI) i les Unitats Hospitalàries Especialitzades per a Discapacitats Intel·lectuals (UHE-DI).

Paral·lelament es van dur a terme programes específics de formació sobre salut mental i discapacitat intel·lectual, finançats i coordinats des de l'administració pública, i finalment la discapacitat intel·lectual va ser considerada de forma específica en el Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya (2006) i es van establir indicadors específics d'atenció a aquest grup poblacional.

L'atenció a la discapacitat intel·lectual s'ha incorporat al Pla d'Atenció Integrada per a persones amb trastorn mental, per possibilitar un sistema de gestió territorial integrada, mitjançant la creació de grups d'estudi i derivació per a persones amb discapacitat intel·lectual (GED-DI) a tot el territori. 

Posteriorment, l’any 2012 va veure la llum el Pla d’Atenció Integral a les Persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme i a les seves famílies, que estableix un circuit per millorar la detecció precoç de l’autisme, el tractament especialitzat, el model organitzatiu assistencial i el sistema de derivació amb la posada en marxa de les Unitats Funcionals. També va crear un marc d’actuació per facilitar la cohesió i complementarietat entre els diversos serveis dels què disposa la Generalitat de Catalunya per atendre a les persones afectades de TEA i les seves famílies.

Model d'atenció a les persones amb trastorn del desenvolupament intel·lectual a l'IAS

El model d’atenció integral a les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual de l’IAS es va iniciar ara fa 16 anys i es fonamenta en la coordinació entre els serveis sanitaris, socials i cívics implicats en l’atenció a les persones amb discapacitat i les seves famílies per garantir la continuïtat de l’atenció en tots els camps que afecten la vida de les persones afectades.

Com a part de la Xarxa, el servei especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual consta d'un Centre de Salut Mental Comunitari (SESMDI), amb responsabilitat sobre un total de 1.000.000 de persones entre la demarcació de Girona i la comarca d’Osona, on un 0,8% dels quals presenta trastorn del neurodesenvolupament. L'equip està format per psiquiatres, psicòlegs, neuropsicòlegs, diplomats en infermeria i treball social tots ells especialitzats en el coneixement i suport a persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual, incloent TEA. La majoria d'intervencions es realitzen allà on apareixen els problemes, desplaçant-se constantment a les diferents entitats i domicilis per avaluar sobre el terreny tots aquells factors que poden influir sobre el comportament o la malaltia mental.

Per a això s’utilitzen sistemes de diagnòstic i avaluació adaptats i validats per al col·lectiu. Totes les intervencions es regeixen per una visió integrada bio-psico-social centrant-se en les necessitats de la persona i des de la perspectiva de l’Atenció Centrada en la Persona i el model de Suport Conductual Positiu.

La UHEDI, o Unitat Hospitalària Especialitzada per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, disposa de 12 llits i cobreix l'àmbit geogràfic de Girona més Alt Maresme i Osona. A la UHEDI són ateses persones adultes amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual que presenten greus problemes del comportament o malaltia mental que requereix d'un ingrés temporal. Tot i ser una unitat hospitalària, el model de treball sempre té el punt de mira enfocat cap a la comunitat, de manera que la majoria de processos terapèutics i intervencions es duen a terme en entorns naturals amb l'objectiu de situar a la persona el més ràpidament possible en ells.

Completen el servei especialitzat les tres unitats residencials per a deu persones a cadascuna d'elles. Hi viuen persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual adultes amb greus problemes de conducta i/o malaltia mental que, a causa de la cronicitat i gravetat, difícilment poden residir en entorns més comunitaris.

L’IAS dedica una part important de la seva activitat a la investigació. Constituït com a Grup de Recerca en Trastorns del Neurodesenvolupament en el sí de l’IDIBGI (Institut de Recerca Biomèdica de Girona), les principals línies d’investigació estan relacionades amb la genètica i la salut mental, la cognició, l’envelliment i els models i suports a les persones i les seves famílies. En l’àmbit docent, formen part del Consell Assessor de la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona.

Doctor Ramon Novell

Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en psiquiatria. Màster (UAB) en Discapacitat Intel·lectual i Diplomat de Postgrau en psicogeriatria i rehabilitació geriàtrica per la Universitat Complutense de Madrid. Com a professional especialitzat en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual, la seva àmplia experiència inclou l’abordatge dels problemes de la conducta i les malalties mentals més freqüents en aquestes persones, sent especialista en tècniques d’intervenció conductual ABA (Anàlisi Aplicada de la Conducta) i utilització de psicofarmacs. Actualment és el cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona.

Imparteix cursos regularment com a professor convidat a la Universitat de Salamanca, la Universitat Catòlica de València, la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona i diferents centres públics i privats a España, Europa i la resta del món. Assessor i consultor per diferents associacions de persones amb discapacitat intel·lectual com Plena Inclusión, DinCat, AETAPI, Down España i altres.

Sobre Conesa Beer Barcelona

Conesa Beer Barcelona neix de la passió de dos germans: Juan Manuel Conesa, amant de la cuina; i Montse Conesa, amant de la cervesa. Després de 25 anys dedicats a el disseny de  bijuteria artesana, aquests dos germans han convertit el seu local en una cerveseria artesanal. Conesa Beer Barcelona està situat al centre de l'Eixample, el local encara conserva l'essència del que va ser un taller artesà i de la època modernista de Barcelona, les taules, les cadires, els tamborets i les barres estan dissenyades i fetes per la família Conesa. A més, la bona distribució del seu interior compta amb una sala preparada per veure partits de futbol i realitzar events, i està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Oferim una Cervesa local acompanyada de tapes i racions amb els millors productes de proximitat.

Sobre l’Espiga

Cervesa Espiga elabora cerveses artesanes vives al cor del Penedès guiats per la passió i la vocació. La passió de crear una cervesa diferent, natural i de proximitat. I la vocació de dos biòlegs per donar vida a una cervesa amb personalitat i caràcter especial. De qualitat, única. Cervesa Espiga és un dels màxims exponents de la cervesa artesana catalana. Cinc anys de cerveses de culte els ha convertit en un dels grans referents també a Espanya.

Sobre l’IAS

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) és una empresa pública que forma part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT) de la Generalitat de Catalunya. L’IAS disposa d’una plantilla equivalent de més de 1.500 professionals i gestiona un pressupost anual de cent deu milions d’euros. La tasca dels professionals gira al voltant de les persones i l’atenció a la seva salut, i es presta de manera integral, amb continuïtat i de forma coordinada entre els diferents nivells d’atenció desplegats en el territori: primari, hospitalari, salut mental, sociosanitari i social.L’IAS està acreditat com a unitat docent multiprofessional per a la formació de metges interns residents en psiquiatria (MIR), psicòlegs interns residents (PIR), infermeria especialitzada en salut mental, llevadores i metges de família en rotació hospitalària. Concretament i en l’àmbit de l’atenció a la salut mental i discapacitat, l’IAS gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la Regió Sanitària de Girona, model de referència a Europa i únic a Catalunya. Es tracta d’un model sense llarga estada psiquiàtrica, amb recursos a prop de les persones, capaç de garantir l’accés a les intervencions en psicoteràpia, la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus i promotor de l’accés a un habitatge digne, a una feina i a l’oci.

El model es fonamenta en una xarxa integrada i coordinada de les diferents organitzacions que comparteixen processos d’intervenció en l’atenció a la salut mental de les persones: salut, escola, justícia, serveis socials, inclusió laboral, família, protecció jurídica i acompanyament social, amb els suports adequats, entre d’altres. Es tracta d’un enfocament integrat que té en compte els tres nivells d’atenció: prevenció, atenció i rehabilitació, des d’una visió multidimensional de la persona: biològica, psicològica i social.

Descàrrega de fotografies. Autor. Conesa Beer

D'esquerra a dreta, el doctor Ramon Novell i la Montse Conesa durant l'acte de presentació 
Ambient de l'acte de presentació de la cervesa AM ABLE
Diferents imatges de producte - foto 1-  foto 2 - foto 3 - foto 4 - foto 5

 

 

SALUTMENTAL
Divendres, 13 Desembre 2019