L’atenció a les persones drogodependents durant la pandèmia Covid-19

Punt de dispensació de metadona al centre de Girona

El centre d’atenció a les drogodependències de Girona registra més de 1.200 seguiments telefònics a les persones usuàries i 100 casos nous en menys de dos mesos

L’any 2019, el 47% dels casos nous comptabilitzats a les comarques gironines (1.340 persones) han estat atesos per dependència a l’alcohol, seguits dels casos per consum de cocaïna (28%) i cànnabis (13%)

La pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat la vulnerabilitat de les persones que tenen una addicció a substàncies abús a causa principalment de les complicacions orgàniques que presenten de base, la problemàtica sociosanitària associada al trastorn addictiu i de la pròpia situació de confinament.

Des dels centres d’atenció i seguiment a les drogodependències de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines s’ha fet durant els dos últims mesos un seguiment telefònic exhaustiu dels pacients dels centres, així com visites presencials i domiciliàries quan els casos ho han requerit segons el criteri de l’equip mèdic.

Concretament, des del 16 de març, el centre de Girona ha fet més de 1.200 seguiments telefònics i ha atès prop de 100 persones que no havien assistit mai al centre per la seva addicció. S’ha fet un seguiment telefònic estret dels pacients vinculats a la xarxa d’addiccions per veure com es trobaven respecte a l'abstinència de substàncies d’abús o craving (ganes intenses de consumir), com portaven el confinament a casa (sols o amb la família), per resoldre els dubtes que poguessin tenir, repassar les rutines diàries, atendre a l'ansietat derivada de la situació de confinament o seguiment del dol, en el cas d’un decés d'algun familiar o persona propera. També s’han fet els grups de teràpia que es tenien organitzats prèviament a l’estat d’alarma a través de la vídeotrucada.

Ampliació d’horaris per cobrir la demanda

D’altra banda, el centre ha ampliat l’horari d’infermeria per a l’entrega i supervisió de la medicació i per cobrir l’augment de la demanda degut a l’afectació del confinament en la distribució de substàncies il·legals, fet que ha generat un increment de l’atenció urgent a pacients que no estaven vinculats a la xarxa d’atenció a les addiccions. S’ha continuat amb el programa d'administració de metadona i d’altres fàrmacs i s'ha ampliat d’un a dos els punts de dispensació, així com els horaris a causa d’un increment en la freqüentació i per agilitzar la sala d’espera. En el cas de tractar-se d’un usuari afectat per la Covid19 i per tant, en aïllament, els professionals han portat la medicació a domicili.

Des del centre també s’ha fet un treball intens per assegurar l’atenció als pacients sense llar, amb  presència dels professionals del CAS als dos espais habilitats per confinament sensellarisme de Girona, amb seguiment telefònic i consells als professionals i voluntaris que han estat atenent a aquestes persones. En el cas que ha estat necessari una atenció més continuada d'alguna persona, se l'ha atès al centre de manera presencial les vegades que ha estat necessari. Així mateix, s’ha  treballat en coordinació estreta amb altres dispositius que deriven pacients al CAS per un trastorn per consum de substàncies d’abús, trucant a les persones que podien necessitar visita immediata i valorant amb el pacient i el professional derivant la idoneïtat de fer una primera visita telefònica o presencial.

Repunt en l’alcoholisme durant el confinament

L’any 2019, els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) van atendre 4.616 persones, xifra que equival a una prevalença atesa del 0,98 i representa un 4% més que a l’any 2018. Del conjunt de pacients, un 76% van ser homes i un 24% van ser dones. La mitjana d’edat va ser 43 anys.

Si observem les dades registrades l’any 2019, la droga que propicia la demanda més elevada continua sent l’alcohol en un 47% dels casos nous comptabilitzats a les comarques gironines (1.340 persones) , seguida de la cocaïna en un 28%, el consum de cànnabis en un 13% i l’heroïna en un 7%. Segons expliquen els professionals del CAS de Girona, s’ha detectat un repunt en l’atenció a les primeres visites en els dos últims mesos, degut a les recaigudes durant el període de confinament de persones que havien tingut una addicció a l’alcohol. Dels casos nous tractats als CAS durant el 2019, un 79% van ser homes (10.56) i un 21,5% dones (289).

En relació amb l’activitat assistencial, els CAS de comarques gironines van fer l’any passat 74.275 visites, un 5% més que l’any 2018 (70.739 visites). En relació amb la tipologia de visites, el 43% (31.892) corresponen a visites d’acollida o per inici de tractament, primeres visites i visites successives. El 39% (28.733) correspon a control de tòxics i un 13% (9.900) a dispensació de metadona. El 5% restant (3.750) correspon a teràpies de grup.

En l’anàlisi de dades fet al 2019, s’observa que la mitjana general de visites rebudes pels pacients és de 5 visites l’any, però aquesta varia en funció de la dependència: 8 visites l’any si l’addicció té a veure amb els sedants i 7 visites si es tracta d’una addicció a l’acohol o a la cocaïna.

La Dra. Begoña Gonzalvo, cap de la Xarxa d'Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària i coordinadora del centre de Girona, explica en aquest vídeo com s'han organitzat els serveis i quina atenció s'ha dut a terme per cobrir les necessitats de salut i socials de les persones usuàries.

Descàrrega de fotografies. Autor. IAS

Vídeo d'Ivette Sabater i David Losada, dos residents de psiquiatria de l'Institut d'Assistència Sanitària que estan fent unes setmanes de rotació al Centre de Seguiment i Atenció a les Drogodependències de Girona per donar suport a l'increment de demanda del centre, en el context de la pandèmia Covid-19. Expliquen la seva experiència.

SALUTMENTAL
Dimarts, 12 Maig 2020