Lectura del Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2020

Avui fa un any que, a aquesta hora, centenars de persones es congregaven a la rambla de Girona per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest any, la Covid-19 no ens ho permet, però avui i a aquesta hora, en Miquel, acompanyat per en Pau i en Jordi, fa la lectura del Manifest 2020 per una “Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc”. Escolteu-lo.

 

Salut mental per a tothom. Major inversió – Major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc

Segons l’OMS, prop de 1.000 milions de persones viuen amb un trastorn mental, 3 milions de persones moren cada any pel consum nociu d'alcohol i una persona se suïcida cada 40 segons. A aquestes dades generals s’hi suma ara l’afectació mundial de la pandèmia de la Covid-19 en la salut mental de les persones, encara per quantificar la seva magnitud. Per a l’OMS només una major inversió en els sistemes de salut mental per incrementar recursos accessibles per a tothom podrà garantir el dret humà que és la salut mental de totes les persones, sigui quina sigui la seva raça, gènere, condició social o pensament.

L'Associació Família i Salut Mental, la Fundació Drissa, l'Institut d'Assistència Sanitària i Support-Girona, referents en els diferents àmbits de l’atenció a la salut mental: suport familiar, inserció laboral, atenció a la salut i acompanyament jurídic i social, s’han fet seu l’enunciat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per posar l’accent en la necessitat d’invertir i d’avançar en l’atenció a la complexitat i el seguiment individualitzat de les persones amb un problema de salut mental, allà on viuen, en la comunitat. Els casos de salut mental d’alta complexitat són aquells casos en què la persona té trastorns mentals greus amb necessitats complexes d’atenció sanitària i social. De fet, les entitats organitzadores estan treballant amb la Generalitat de Catalunya en diferents grups per al desplegament del Programa interdepartamental d’abordatge integral sobre els casos de salut mental d’elevada complexitat, l’objectiu del qual és aconseguir una actuació més eficaç en prevenció, assistència, benestar, rehabilitació, integració i inclusió social d’aquestes persones, que viuen socialment estigmatitzades, desvinculades del sistema  i, per tant, de l’atenció comunitària en salut mental i de qualsevol tipus de recurs social.

 

SALUTMENTAL
Dissabte, 10 Octubre 2020