Accessibilitat i flexibilitat, claus de l’èxit del CAS Jove La Garrotxa en el tractament de les addiccions

El doctor Sacristán amb una persona usuària a la consulta del CAS Jove La Garrotxa

El 54% del joves atesos ha deixat de consumir o ha disminuït el consum i el 32% ha aconseguit millorar en formació, vida laboral i familiar

El CAS Jove de la Garrotxa ha esdevingut un model d’èxit en l’atenció als joves i adolescents amb problemes d’addicció a substàncies. La clau es troba en la manera en com els professionals es relacionen amb les persones usuàries, basada en l’accessibilitat i la flexibilitat.

La iniciativa arrenca a l’any 2005, quan el Centre d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) de la Garrotxa, gestionat actualment per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) —empresa pública que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines— va incorporar la figura de l’educador social, en Xavier Tolaguera, a l'equip de professionals del CAS de la comarca. L’equip del CAS Jove, liderat per la psicòloga Carme Cunillera, coordinadora del servei, i el psiquiatre Eduardo Sacristán, van crear un lloc d’atenció, al centre d’Olot, amb una metodologia poc convencional, on l’educador social és clau. Les cites programades van ser substituïdes per l’atenció “al peu del canó, segons presència de menors, sense agenda prèvia”, explica Tolaguera. “Una persona jove no parla dels seus pitjors fantasmes, pors i angoixes quan una institució li programa, sinó en el moment escollit per ella”, aclareix. “La flexibilitat temporal, limitada pels horaris d'atenció i no d'agenda, amb el complement de les activitats adients no programades, sinó espontànies en la seva majoria, han permès trobar aquest moment personal de vinculació amb les persones”, afirma la coordinadora.

El CAS Jove es va concebre per oferir atenció als joves consumidors de substàncies exclosos del sistema públic d’atenció a la salut per causes socials i familiars: joves que no acudien a cap centre de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, joves amb famílies que no podien sostenir el tractament, joves tutelats sense família, joves amb pares o tutors amb problemes de salut mental atesos al centre especialitzat de la comarca amb dificultats per sostenir la seva pròpia vida, etc.

El primer contacte amb aquests joves es va propiciar per la demanda derivada dels instituts d’educació Secundària (IES) o de les unitats d’escolarització compartida (UEC), on es feia un primer vincle amb visites dels professionals al centre docent.

El 54% del joves atesos ha deixat de consumir o ha disminuït el consum

Segons un estudi fet per l’equip durant un període de quatre anys (2015-2018) i sobre una mostra de 103 joves, es constata que després de les intervencions realitzades, un 24% dels joves atesos ha deixat de consumir, el 30% ha disminuït el consum i el 32% ha aconseguit millorar en diferents àmbits de la seva vida (laboral, familiar, formatiu, etc.). Un 10% continua amb el mateix nivell de consum. Del 25% no es disposa d’informació contrastada.

Les intervencions dutes a terme per l’equip durant aquest període de temps i sobre aquesta mostra han estat principalment psicoterapèutiques (52%), i de tipus socioeducatiu (45%) però també sobre qüestions d’inserció laboral (11%) i familiars (14%).

L’estudi també constata que el 57% dels casos havia anat al centre sol o amb amics, el 38% acompanyat d’un familiar i el 5% restant, amb un professional. D’aquesta mostra, l’equip va arribar a conèixer els antecedents del 72%, i en base a aquesta informació, s’observa que en el 33% dels casos els progenitors consumien drogues i el 2% tenia problemes de salut mental. La substància majoritària consumida per les persones usuàries de la mostra analitzada és el cànnabis en un 72%.

El CAS Jove La Garrotxa està format per un nucli de professionals (educador social, psiquiatre, una integradora social amb coneixement de la llengua àrab, i psicòloga) que rep el suport de l’equip de psicologia i d’infermeria del Centre d’atenció i seguiment a les drogodependències de l’IAS a la Garrotxa. L'educador social Xavier Tolaguera i el psiquiatre Eduardo Sacristán  subratllen que el CAS Jove “és un lloc que permet als joves tenir el seu temps per decidir què fer en relació amb el seu consum i sentir-se acompanyats en el seu trànsit cap al benestar emocional”.

Descàrrega de fotografies. Autor. IAS

Diferents moments d'una persona usuària a la consulta: foto 1 - foto 2 - foto 3

SALUTMENTAL
Dimarts, 27 Juliol 2021