Alerten de l’infradiagnòstic dels trastorns de salut mental en persones amb discapacitat intel·lectual

Moment de l'acte de lliurament del material per part de dues testimonis al director de Salut Mental
  • Granés Fundació, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, amb la col·laboració de l’IAS, presenten una publicació sobre els trastorns de salut mental en persones amb discapacitat intel·lectual
  • La publicació recull les aportacions de la 1a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual 
  • Dos testimonis han escenificat l’entrega del material divulgatiu a un representant dels professionals de l’àmbit sanitari i la salut mental 

Granés Fundació, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, amb la col·laboració de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), han presentat la publicació “Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual” en un acte retransmès des del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Una publicació que neix amb la voluntat d’eradicar el desconeixement que, encara avui dia, hi ha entorn els trastorns de salut mental en persones amb discapacitat intel·lectual, un fet que porta a infradiagnòstics i tractaments poc adequats.

Aquest llibret, que és el segon número de la col·lecció Diàlegs Granés, inclou el recull d’aportacions fetes a la 1a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, que va tenir lloc el 14 de maig de 2021 i que va comptar amb la participació de professionals de la xarxa especialitzada en salut mental i discapacitat intel·lectual d’arreu del territori català. Durant la la jornada, que va comptar amb més de tres-cents inscrits, tots ells professionals d’entitats del tercer sector, serveis socials, salut i educació, es va constatar que els problemes de salut mental en les persones amb discapacitat ha estat històricament infradiagnòsticats, tot i que diferents estudis indiquen que una de cada tres persones amb discapacitat pateixen algun tipus de problema de salut mental.  Segons el Dr. Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, “el diagnòstic dual dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual, sovint no ha estat reconegut, quasi sempre infradiagnosticat i, conseqüentment, no tractat”. Encara que en l'actualitat hi ha pocs estudis rigorosos que facin comparacions directes d'incidència i prevalença de malaltia mental entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual, les dades epidemiològiques apunten que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida”.
 
En aquesta línia les dades que es disposa mostren que fins a un 41% de persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics, si s'exclouen problemes de conducta aquest percentatge es redueix al 28%, i si també s’exclou el trastorn de l'espectre autista la xifra se situa en un 22,4%. També cal tenir en compte que la prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual

Després de la presentació, a càrrec de la directora gerent de Granés Fundació, Laura Masferrer, la presidenta de la SCPiSM, Gemma Parramon, i el director de Dincat, Carles Campuzano, s’ha escenificat l’entrega del material divulgatiu per part de quatre testimonis, Carmen Flores, Judith Joyera, Irene Tohà i Gerard Ayats, al director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, Dr. Claudi Camps, en representació de tots els professionals de l’àmbit sanitari i específicament dels de l’àmbit de la salut mental.

La presentació de la publicació ha anat a càrrec del Dr. Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Finalment ha clos l’acte Antoni Vilà, vicepresident de Granés Fundació.

Continguts de la publicació
La publicació recull les ponències, reflexions i aportacions en la matèria, així com els enllaços en format vídeo dels ponents que van intervenir a la jornada.  

El llibret inclou les ponències “La salut mental en les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual (TDI): un procés d’atenció integral”, “Model català d’atenció a les persones amb TDI i trastorn mental i/o de conducta”, “Salut en persones amb discapacitat intel·lectual, POMONA-ESP”; “Fenotips cognitius conductuals en persones amb DI”; “Catatonia i discapacitat intel·lectual”; “La malaltia mental en el TDI: trastorns psicòtics i trastorns afectius”; i “La malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual: conductes repetitives”.

Fulletó “La salut mental és cosa de tothom”
L’altre publicació que s’ha presentat és la que ha elaborat Dincat en col·laboració amb l’IAS titulada “La salut mental és cosa de tothom” i que recull un seguit de consells i recomanacions per a professionals sanitaris, sobre què fer i com tractar a les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de salut mental.

La voluntat dels organitzadors amb aquestes iniciatives és poder avançar cap al ple assoliment del dret a la salut per a tota la ciutadania, i conseqüentment avançar cap a la plena inclusió.

Descàrregues: Llibret  - fulletó

Fotografies 

Presentació a càrrec dels organitzadors de la jornada 
Entegra del material divulgatiu per part de dues testimonis, Carmen Flores, Judith Joyera, al director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, Dr. Claudi Camps
Intervenció del Dr. Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat de l'IAS

 

 

SALUTMENTAL
Dijous, 27 Gener 2022