Banyoles acull la presentació del llibret "Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual/2"

Conjunt de vuit persones que han intervingut en l'acte mostren la publicació dretes

Granés Fundació, l'Institut d'Assistència Sanitària i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, amb la col·laboració de Dincat, presenten una publicació sobre les bones i males pràctiques en l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que recull les aportacions de la 2a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual

L'acte ha comptat amb la participació de testimonis en primera persona

Aquest dijous 1 de febrer s’ha presentat a Banyoles el llibret “Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual/2”, impulsat per Granés Fundació, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i amb la col·laboració de Dincat. La publicació recull els continguts de la 2a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, sobre bones i males pràctiques en l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que es va celebrar el 19 de maig de 2023, al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

La presentació del llibret s’ha realitzat a la seu de Granés Fundació de Banyoles i també s’ha pogut seguir en streaming pel canal de Youtube de l'entitat. L'acte ha començat amb les intervencions de Laura Masferrer, directora gerent de Granés Fundació; Claudi Camps, director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d'Assistència Sanitària; Gemma Parramon, presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental; i Israel Belchi, responsable dels Projectes de Salut i de Vida Independent de Dincat. Seguidament, Aida Palacín, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l'IAS, ha presentat els continguts del llibret, i després s’ha donat pas a les intervencions de diferents testimonis en primera persona: Irene Tohà i Gerard Ayats. La cloenda ha anat a càrrec de Maria Pallisera, membre del Consell Assessor de Granés Fundació. L'acte ha estat conduït per la periodista Berta Artigas.

Continguts de la publicació

Aquest llibret, que és el tercer número de la col·lecció Diàlegs Granés, pretén ser un recurs de formació a professionals dels àmbits de la salut, social i sanitari i també un material divulgatiu per a famílies i persones amb discapacitat intel·lectual i la ciutadania en general, pel que fa a les bones i males pràctiques en l'atenció sanitària i social de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. La publicació recull la informació dels temes clau que es van tractar a la jornada, entre altres, l’excés generalitzat de la prescripció farmacològica del col·lectiu. Les dades indiquen que gairebé la totalitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (94%) pren fàrmacs de tipus psiquiàtric, amb una mitjana de 3,74 fàrmacs diaris. També conté un capítol dedicat a la reducció de les pràctiques restrictives en els entorns hospitalaris com podrien ser les contencions físiques o l'aïllament, així com apartats que recullen bones pràctiques a comarques gironines. En aquest punt destaca la proposta Fàcil-IAS, un projecte en desenvolupament que busca fer més accessible la transmissió de la informació rellevant entre els professionals i les persones usuàries dels serveis durant qualsevol acte mèdic. També ofereix la informació dedicada a les persones amb Funcionament Intel·lectual Límit.

Enllaç a la publicació

Vídeo resum de la jornada 19/05/2023

Directe de l'acte de presentació de la publicació 02/02/2024

 

 

SALUTMENTAL
Dijous, 1 Febrer 2024