L’Equip Guia d’atenció a l’alta complexitat atén més de 30 joves en dos anys a la Regió Sanitària Girona

L’Equip Guia de la Regió Sanitària de Girona, al Parc Hospitalari Martí i Julià. D’esquerra a dreta: Anna López, infermera; Aida Hernández, psicòloga clínica; Sara Armengol, psiquiatra; i Marina Rísquez, treballadora social.

Els professionals constaten que la intervenció en el lloc de vida de la persona i les decisions compartides amb aquesta promouen la seva recuperació

A finals de 2021, el Departament de Salut posa en marxa a Catalunya deu equips comunitaris d’atenció intensiva a la complexitat a Catalunya, un programa dirigit a la població d’entre 12 i 25 anys, amb un trastorn mental i de conducta disruptiu, i acompanyat habitualment d’un problema d’addicció a substàncies. El Guia és un equip pluridisciplinari integrat a la xarxa de salut mental i addiccions de cada territori, que es caracteritza per una accessibilitat ràpida i atenció en el lloc de vida de la persona. Concretament, a comarques gironines, l’equip ha atès 32 joves fins a la data d’avui, onze dels quals han estat donats d’alta.

A la Regió Sanitària de Girona, l’Equip Guia, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), està integrat per una psiquiatra, una psicòloga clínica, una treballadora social i una infermera especialitzada en salut mental. Després de dos anys en funcionament, els professionals constaten que la intervenció en l’entorn natural de la persona i les decisions compartides amb aquesta promouen la seva recuperació. Segons l’equip, aquesta aproximació permet “entendre millor les necessitats, valors i creences dels joves i de les seves famílies”. L’equip destaca que l’acompanyament “proper i respectuós” obre la porta al canvi, i assegura que el fet de compartir els objectius de recuperació amb els adolescents promou que siguin actius en el seu procés terapèutic. “Els empodera i impulsa la seva resiliència”, afirmen els professionals.

La intervenció de l’equip Guia en cada cas pot anar des de dos mesos i fins a un any aproximadament. L’equip realitza de cada persona un pla terapèutic individualitzat que contempla el tractament mèdic i psiquiàtric, el treball sobre el vincle relacional i suport psicològic, la intervenció familiar, la intervenció en els episodis de crisi i la reducció de riscos, la intervenció en el medi social, educatiu o laboral de la persona atesa i la seva recuperació funcional i inclusió en els diferents entorns (educatiu, laboral i social). En aquest pla hi participen tant el pacient com la seva família i els diferents professionals de la xarxa social, educativa o judicial. Des d’aquesta perspectiva, els professionals de l’equip subratllen que el treball coordinat amb tots els recursos permet millorar les diferents línies d’intervenció, i ofereix un sentiment d’unitat entre equips. El treball conjunt interdepartamental “ens enriqueix, evita la duplicitat i fomenta un ús més eficient dels recursos públics, i sobretot la qualitat de l’atenció”.

Tots els casos, que poden arribar fins a un màxim de 25 alhora, són prèviament valorats i aprovats per la Comissió tècnica i operativa (CTO) de la Regió Sanitària de Girona. Aquesta comissió està integrada per professionals de l’atenció a la salut mental i les addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) representants dels serveis de Salut, Drets Socials, Educació, Justícia i les entitats Support-Girona i Comunitat Terapèutica del Maresme. La comissió és responsable de mobilitzar els recursos que necessita el jove o l’adolescent al territori.

El perfil de les persones incloses al programa són joves o adolescents sense un projecte vital, amb un diagnòstic clínic de trastorns del neurodesenvolupament (trastorn de l’espectre de l’autisme, síndrome alcohòlic-fetal o TDAH), trets disfuncionals de la personalitat (trastorn límit i trastorn dissocial en persones menors de 18 anys) o funcionament intel·lectual límit i trastorn mental i de conducta. Són adolescents i joves amb alta comorbiditat (trastorn de conducta amb intensitat clínica moderada-greu i/o trastorn relacionat amb el consum de substàncies) i tenen conductes transgressores que causen una gran alarma en l’entorn social, familiar, educatiu o laboral. Tot això fa que les seves necessitats d’atenció siguin complexes i que requereixin d’un abordatge per part dels serveis socials, sanitaris, educatius, judicials, penitenciaris, policials i laborals. Solen ser casos en què els pares o tutors es troben desbordats per la situació i ni la família o la xarxa educativa disposen d’alternatives per donar-los suport; es produeix en aquest context un aïllament social, abandonament escolar, inadaptació a l’entorn o incapacitat per seguir un tractament.

Específicament a comarques gironines, un 31% dels joves tractats per l’equip respon a un trastorn de la personalitat i a un trastorn de l’espectre autista a parts iguals; un 16% està diagnosticat d’un trastorn afectiu (ansietat/depressió), i un 13% de trastorn de conducta. El 9% restant són persones amb un trastorn per abús de substàncies, síndrome alcohòlic-fetal o valorats amb un estat mental d’alt risc (EMAR). La majoria de joves inclosos al programa han estat derivats pel seu centre de salut mental (adults o infantojuvenils). Un 55% són dones i 45% homes.

Els equips guia són una de les actuacions contemplades en el Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mentals i addiccions de la Generalitat de Catalunya i les prioritats del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental i addiccions d’elevada complexitat (PAICSAMAEC). 

Descàrrega de fotografies. Autor IAS 

L’Equip Guia de la Regió Sanitària de Girona, al Parc Hospitalari Martí i Julià. D’esquerra a dreta: Anna López, infermera; Aida Hernández, psicòloga clínica; Sara Armengol, psiquiatra; i Marina Rísquez, treballadora social.

L'Equip Guia fent domiclis - Foto 2

 

SALUTMENTAL
Dimarts, 6 Febrer 2024