El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) és un espai terapèutic dirigit a la rehabilitació psicosocial de persones majors de 18 anys diagnosticades de trastorn mental greu
Els Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines van atendre el 2024, 654 persones, un 13% més que el 2023 (580). D’aquests, 284 van ser nous pacients atesos. En el seu conjunt, els SRC van realizar 54.150 actuacions (suma de diferents activitats). Totes les persones ateses compleixen els criteris de Trastorn Mental Greu, amb trastorn psicòtic com a diagnòstic principal, seguit dels trastorns de l’estat de l’ànim i de la personalitat.
El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) és un espai terapèutic dedicat a la rehabilitació psicosocial de persones majors de 18 anys diagnosticades amb trastorn mental greu. L'objectiu del servei és afavorir la recuperació de les persones mitjançant estratègies que fomenten la seva autonomia, la construcció d'un projecte personal i una bona integració social.
La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la Regió Sanitària de Girona, gestionada per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), disposa d’un SRC a cada comarca. En el sector de la Selva, hi ha dos SRC: un a la Selva interior (Santa Coloma de Farners) i un a la Selva marítima (Blanes).
Les activitats realitzades es divideixen en quatre programes bàsics: el programa d’activitats funcionals, que inclou activitats dirigides a la millora de l’estat psicològic i emocional, l’autonomia, la cognició i la salut i benestar de les persones usuàries; el programa d’intervenció comunitària, que abraça les activitats orientades a la inserció comunitària, el treball sobre el projecte de vida i la vinculació amb altres serveis; el programa individual, que acull les activitats de procés d’acollida i vinculació als serveis, així com el seguiment individualitzat per part dels professionals; i el programa familiar, que té a veure amb la intervenció familiar, tant individual com grupal.
Des dels SRC es treballen diferents àrees de la persona atesa, com les habilitats socials, el cos, les habilitats cognitives, les habilitats ocupacionals, l’organització de l’oci i el temps de lleure, els hàbits saludables, la salut o l’àmbit familiar, entre altres. Els serveis inclouen tallers d’habilitats socials i personals, activitats ocupacionals i prelaborals, psicoeducació per a usuaris i famílies, acompanyament individualitzat i coordinació amb altres serveis de salut mental, serveis socials i educatius. Tot això amb l’objectiu de millorar l’autonomia personal i social de les persones usuàries, potenciar les seves capacitats i habilitats per a una vida el més autònoma possible, fomentar la participació en activitats comunitàries, afavorir la inserció laboral i formativa quan sigui possible, i treballar conjuntament amb les famílies i la comunitat.
Pilar Planas, psicòloga clínica i coordinadora del Servei de Rehabilitació Comunitària del Gironès-Pla de l’Estany, destaca que aquests serveis són una eina “clau” per donar suport a les persones amb trastorn mental greu en el seu camí cap a una vida “més autònoma i plena”. Planas explica que “treballem des del respecte, l’acompanyament i la confiança en les seves capacitats” i assegura que l’atenció que s’ofereix és possible “gràcies a la implicació d’equips multidisciplinaris que treballen amb una mirada compartida: la recuperació i el benestar global de la persona, incloent-hi la seva xarxa familiar i social”
Un model preventiu, participatiu i comunitari per recuperar el projecte vital
Els SRC de les comarques gironines despleguen el nou paradigma de la recuperació i atenció comunitària. Aquest inclou tres eixos: el model preventiu que emfatitza el focus d’atenció en les fases inicials dels trastorns mentals, el model participatiu, que implica un model de relació entre els agents que implica la presa de decisions compartides i per últim, un eix basat en la recuperació, que posa en valor les capacitats i el desenvolupament de noves habilitats de la persona afectada per un trastorn mental. La recuperació promou el projecte vital de la persona i emfatitza la possibilitat de viure una vida satisfactòria. Es fomenta l’apoderament de la persona usuària.
Una atenció individualitzada de la rehabilitació cognitiva consolidada
El projecte Innobrain, liderat per l’Institut Guttmann, en el què també hi participa l’Institut d’Assistència Sanitària s’ha consolidat als Servei de Rehabilitació Comunitària, amb la posada en marxa a cada centre d’ordinadors per poder fer aquesta activitat presencialment al centre. El programa té per objectiu aplicar les noves tecnologies en la rehabilitació i estimulació cognitiva de pacients amb ictus, demència, dany cerebral, trastorn bipolar i esquizofrènia. El projecte ha treballat en l’aplicació de la intel·ligència artificial per crear models de predicció i de prescripció que permetin millorar la personalització dels tractaments i el seguiment continuat de l’evolució dels pacients. D’aquesta manera, s’ha treballat en la combinació d’algoritmes d’aprenentatge automàtic per recollir dades dels pacients tractats amb anterioritat i extreure’n informació que permetin elaborar hipòtesis terapèutiques que es validaran en els tractaments successius per el benefici ofert a cada nou pacient.