Especialistes en psiquiatria infantil es reuniran a Girona per avançar en el diagnòstic precoç de l’autisme i dels trastorns mentals complexos

El proper divendres 16 d'octubre, la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil durà a terme al Palau de Congressos de Girona la seva 11ena reunió anual, amb el suport de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). La jornada se centrarà enguany en aquelles síndromes o casos de difícil diagnòstic como ara els trastorns obsessius, la psicosi i l'autisme; també es parlarà de l'efecte de l'alcohol en el neurodesenvolupament; i de les dificultats o resistència a les intervencions. Destaca en la present edició la participació del referent mundial en la investigació de l’autisme, Ami Klin, director del Marcus Autism Center d'Atlanta i de l'Escola Universitària de Medicina d'Emory, centre pioner en l’atenció clínica de nens autistes. L'activitat de Klin se centra en la detecció precoç del trastorn. Està demostrat que una intervenció precoç millora el seu pronòstic. Segons els últims estudis, la prevalença dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) és d’1 per cada 120 habitants.

La jornada començarà a les 08.30 hores, amb l’acte inaugural presidit per la directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Cristina Molina, acompanyada per la presidenta de la societat científica, Montserrat Pàmias, i el director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, Claudi Camps.

La primera taula estarà dedicada a la complexitat dels diagnòstics en diferents trastorns. Astrid Morer, cap de secció del servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Institut Clínic de Neurociències de l’Hospital Clínic de Barcelona, centrarà la seva intervenció en el diagnòstic dels trastorns obsessius com ara la síndrome de Tourette, trastorn neuropsiquiàtric que apareix en la infància i que es caracteritza por múltiples tics físics (motors) i vocals (fònics). Anna Sintes, psicòloga clínica del servei de Psiquiatria i Psicologia Infanto-Juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu. parlarà sobre els símptomes psicòtics; i Núria Gómez, del Servei de Psiquiatria de la Vall d’Hebron, oferirà una ponència sobre la síndrome alcohòlica fetal. El consum d’alcohol i drogues durant l’embaràs condueix a comorbilitats psiquiàtriques en els nens tant de tipus conductuals com cognitives.
La segona taula estarà centrada en el tractament de trastorns complexos. Itziar Flamarique, de l’Hospital Clínic de Barcelona, exposarà en quines situacions es fa necessari recórrer al tractament l’electroconvulsiu (ETC) per abordar les depressions durant l’època adolescent quan aquestes no responen ni al tractament psiquiàtric ni al farmacològic; Rosa Calvo, del mateix centre, incidirà en l’abordatge de la sexualitat de la població infantil amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), que inclou els trastorns que tenen a veure amb problemes d’interacció social i comunicació com ara l’autisme amb discapacitat intel·lectual o els trastorns en persones amb un alt nivell intel·lectual com l’Asperger. Joaquim Puntí, psicòleg clínic de la Corporació Sanitària Parc Taulí, tancarà la taula amb una exposició sobre el tractament psicològic transdiagnòstic, una modalitat psicoterapèutica innovadora que consisteix en treballar el problema psiquiàtric a partir del símptoma.

La jornada també comptarà amb una taula de debat centrada en el consum del cànem. Intervindran Joan Colom, sotsdirector general de Drogodependències del departament de Salut; Javier Goti, psiquiatre de l’Hospital Clínic de Barcelona i el doctor en psicologia social de la Universitat Autònoma de Barcelona, David-Pere Martínez. S’estima que el consum de cànnabis entre la població de 14 a 18 anys arriba al 22%. Aquest consum, en funció de la seva intensitat, pot repercutir en la patologia psiquiàtrica d’aquest col·lectiu.

En el marc de la trobada es presentarà el llibre “Tratado de psiquiatria del niño y del adolescente”, de la doctora María Jesús Mardomingo, pionera en la creació d’una unitat de psiquiatria infantil a Espanya, a l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

Les taxes de prevalença dels trastorns de salut mental en la població de fins a 18 anys són d’un 10% en els nens i d’un 20% en els adolescents. S’estima que un 60% de les malalties psiquiàtriques de l'adult comencen a la infància i que moltes vegades no s'han diagnosticat amb greu perjudici per al pacient ja que l'evolució és molt pitjor. Un exemple és la depressió, el TDAH o el trastorn obsessiu-compulsiu.
A comarques gironines, els diagnòstics en els pacients menors de 18 anys, segons dades d’activitat dels centres de salut mental infantojuvenils a la Regió Sanitària de Girona, són en un l’11% trastorn mental greu; un 5,5% trastorn de comportament; un 15,6% dèficit d’atenció; un 5,6% trastorn de l’espectre autista; i un 5,9% trastorn de conducta alimentària. El 56,4% restant respon a una àmplia amalgama de diagnòstics. L’any 2014, els centres de salut mental infantojuvenils van atendre un total de 5.096 pacients i van realitzar 25.859 visites. 

Document Adjunt: 

SALUTMENTAL
Dimecres, 14 Octubre 2015