La meitat dels pacients dels centres d’atenció i seguiment de drogodependències de comarques gironines són tractats per alcoholisme

El consum abusiu d'alcohol és un problema de salut a tot el món. A Espanya es calcula que l'alcohol és el causant, entre la població de 15 i 64 anys, del 8,4% de les morts prematures en dones, i del 12,3% en els homes. A la demarcació de Girona, segons dades del conjunt de Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la meitat dels pacients atesos són tractats per problemes d’alcoholisme i el 75% d’aquests són homes.

L’alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris genera. Per evitar l'aparició de problemes associats al consum d'alcohol es recomana en general beure'n menys i sempre per sota dels nivells considerats de risc. Hi ha malalties directament associades al consum excessiu d'alcohol (malalties de l'aparell digestiu, fetge i pàncrees, i del sistema nerviós)  i malalties que poden tenir un control defectuós degut al consum d'alcohol (hipertensió arterial, depressió, diabetis, i gota).

Segons informa el coordinador dels CAS, el doctor Jordi Costa, les causes per les quals es fa demanda de tractament d'alcohol en aquests centres d’atenció especialitzada són els problemes laborals que fan referència a l’incompliment en la feina; els problemes familiars, que tenen a veure principalment amb discussions i agressions; els problemes econòmics, quan el consum de l’alcohol implica realitzar despeses per sobre dels ingressos; els problemes legals, como ara retirada de permís de conduir o el maltractaments; i els problemes de salut, vinculats a les malalties associades.

Del 9 al 15 de novembre, setmana de sensibilització

Del 9 al 15 de novembre, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) està impulsant la campanya “Veus el que beus” per sensibilitzar la població sobre el riscos de consumir alcohol. En el marc d’aquesta setmana, de dilluns a divendres, els professionals dels equips d’atenció primària de la ciutat de Girona (Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi / Vila-roja i Taialà) duran a terme diferents activitats per fomentar el consum responsable d'alcohol i alertar sobre els seus efectes. D’una banda, es faran enquestes als pacients que vagin a consulta per conèixer els seus hàbits de consum d'alcohol i donar un consell breu. També es farà difusió de bons hàbits i dels riscos de l'alcohol amb un vídeo informatiu a les pantalles dels centres i material escrit disponible per a tothom. D’altra banda a l’edifici de la Generalitat Girona es sensibilitzarà als seus treballadors a través del programa A la feina alcohol 0,0 de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Així mateix, el dijous 12, de 08.00 a 20.00 hores, es muntarà a l'entrada dels centres d’atenció primària de Girona, una taula informativa on també es recolliran enquestes, es faran tests de dependència alcohòlica i tallers per saber si els usuaris coneixen les unitats d'alcohol que porten els diferents tipus de consumicions (vi, cervesa, conyac, combinat...).

La setmana de sensibilització sobre els riscos de consum d'alcohol vol apropar a tothom coneixement i reflexió sobre aquest problema. Segons explica Jordi Costa, la valoració dels pacients que tenen una situació de risc en relació amb el consum d'alcohol (bevedors de risc) es realitza preferentment des dels centres d'assistència primària, però en termes generals, es pot considerar que la persona que consumeixi per sobre de les 3 o 4 copes de vi o cervesa al dia o el seu equivalent amb destil•lats (2 al dia), o el consum de diversos destil•lats i/o cerveses o vi en un dia, es pot catalogar com un bevedor de risc. En les dones les quantitats se situen al voltat dels 2/3 dels homes.

Els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) són centres públics i gratuïts d'atenció de les persones drogodependents. A comarques gironines formen part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública sanitària de la Generalitat de Catalunya. S'hi realitza el procés rehabilitador dels pacients amb problemes d'addicció a l'alcohol, cocaïna, èxtasi, heroïna i altres substàncies addictives amb un suport sanitari, psicològic i social. L’any 2014, els CAS van atendre un total de 1.196 pacients nous i van realitzar 23.654 visites successives i 738 sessions grupals. Del conjunt dels pacients tractats, el 50% són per consum d’alcohol, el 20% per cocaïna, el 13% per cànem, el 10% per opiacis i un 2% per tabaquisme, corresponent el 5% resta a altres.

 

 

SALUTMENTAL
Dijous, 5 Novembre 2015