L’IAS rep el premi 2015 d’AMPANS i Althaia pel model d’atenció integral i recerca realitzada en el camp de la discapacitat intel•lectual

L’Institut d’Assistència Sanitària ha rebut el màxim reconeixement d’AMPANS i Althaia, dues de les organitzacions de més dimensió a Espanya dedicades a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel•lectual i malaltia mental. El guardó, lliurat divendres en el marc del III Congrés Estatal sobre alteracions de conducta celebrat a Manresa, ha premiat l’IAS pel seu model d’atenció integral i la recerca realitzada en el cap de la discapacitat intel•lectual i malaltia mental.

El model d’atenció integral a les persones amb discapacitat intel•lectual de l’IAS es va iniciar ara fa 13 anys i es fonamenta en la coordinació entre els serveis sanitaris, socials i cívics implicats en l’atenció a les persones amb discapacitat i les seves famílies per garantir la continuïtat de l’atenció en tots els camps que afecten la vida de les persones que tenen una discapacitat intel•lectual. El Servei de Discapacitat de l’IAS va posar en pràctica des del seu naixement la filosofia de l’actual Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS).

En el camp de la recerca destaquen les línies d’investigació centrades en la genètica de la discapacitat intel•lectual i en la creació i validació d’escales per valorar amb una major precisió el tipus de discapacitat intel•lectual de cada persona.

El Servei de Discapacitat Intel•lectual de l’IAS, situat a l’Edifici Els Til·lers del Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt) acull una Unitat d'Hospitalització Especialitzada (UHEDI), un Centre de Salut Mental especialitzat (SESMDI) de caràcter ambulatori, i una llar Residència, Els Til·lers, resultat de la transformació progressiva de la Unitat de Llarga Estada de Discapacitat Intel•lectual (ULLEDI) en un servei residencial. El Servei atén persones amb discapacitat intel•lectual de tots els nivells (discapacitat profunda, lleu i funcionament intel•lectual límit) i de totes les edats.

La Unitat d’Hospitalització, amb 12 places, està dirigida a persones amb discapacitat intel•lectual que presenten trastorns mentals i/o de conducta. Aquesta unitat és la de referència per a comarques gironines i algunes comarques de Barcelona (Osona, Bages, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Maresme nord). El SESMDI ofereix atenció especialitzada a les persones amb discapacitat intel•lectual i patologia psiquiàtrica i/o trastorns de la conducta, des d’una  perspectiva multidisciplinària i comunitària i actualment porta a terme el seguiment de dues mil persones. La seva àrea d’influència són les comarques gironines i Osona.

La Residència Til•lers és un recurs residencial per a persones amb discapacitat intel•lectual i trastorns de conducta amb una capacitat per a 30 usuaris. S’ofereix als residents una programació diària d’activitats (habilitats de la vida diària, activitats ocupacionals i de lleure) amb la finalitat de potenciar i millorar l’adquisició de capacitats per al seu funcionament. Així mateix, es treballa el control dels problemes conductuals des de la vessant del suport conductual positiu; potenciant l’adquisició de conductes alternatives que substitueixin les conductes problema. La seva àrea d’influència són les comarques gironines i s’hi accedeix a través de la Secretaria d’Inclusió Social i Promoció de l’Autonomia Personal de Girona.

S'estima que a Catalunya entre un 8 i un 10% de la població pot presentar necessitats d'atenció complexes de l'àmbit social i de l'àmbit sanitari de forma concurrent. 

AMPANS, en aliança amb Althaia, organitzen de forma bianual el Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta, que reuneix a la comarca del Bages (Barcelona) a destacats especialistes d'àmbit nacional i internacional, per millorar el coneixement, la innovació i la recerca, buscant resposta a les necessitats de les persones que presenten alteracions de conducta en la infància i adolescència. El congrés d’enguany va reunir més de 700 professionals.

 

SALUTMENTAL
Dilluns, 16 Novembre 2015