L’IAS dobla el nombre de llits per a l’atenció psiquiàtrica infantil a la Regió Sanitària de Girona

La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil (URPI) disposa de nous equipaments al Parc Hospitalari Martí i Julià i passa de cinc a deu llits

A la URPI s’hi tracten els pacients menors de 18 anys que presenten inicis de patologia mental greu. S’hi ingressen entre 50 i 60 pacients de mitjana l’any

Des d’aquest mes de desembre, la Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil (URPI), unitat d’hospitalització dirigida a menors que presenten inicis de patologia mental greu principalment, compta amb uns nous equipaments dins el Parc Hospitalari Martí i Julià. Aquestes noves instal•lacions han permès doblar el nombre de llits destinats a l’hospitalització infantojuvenil de referència a la Regió Sanitària de Girona, passant de cinc a deu, amb previsió de poder obrir-ne quatre més en un futur per als pacients més crítics, en cas que fossin necessaris. Amb les noves instal•lacions, el Departament de Salut, a través del contracte amb l’empresa pública sanitària l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), dóna resposta a l’increment de la demanda d’hospitalització a la Regió Sanitària de Girona de les franges d’edat d’entre 8 i 17 anys, atès l’augment de la població infantojuvenil en els últims deu anys (150.000 habitants, l’any 2015) i la demanda.

Concretament, la URPI, ubicada des de l’any 2004 i fins a aquest mes de novembre, a una de les plantes d’hospitalització de l’Hospital Santa Caterina, s’ha emplaçat a l’antiga unitat de llarga estada de psiquiatria (SALT3), a l’edifici anomenat TMS del Parc Hospitalari. Amb la reconversió d’aquesta unitat (SALT3), que havia quedat en desús en tancar-se per sempre més la llarga estada de psiquiatria l’any 2004, la URPI no només ha doblat la seva capacitat, sinó que ha guanyat substancialment en espai destinat tant a les activitats pròpies que s’hi realitzen amb els pacients, com les destinades a l’ús dels professionals, de manera que s’ha millorat de forma notable la qualitat assistencial que s’hi ofereix.

Els espais, reconversió dels equipaments

Amb el canvi d’ubicació s’ha incrementat l’espai de la unitat en més de 800 m2. Sobre una superfície actual de gairebé 1.000 m2, la URPI compta ara amb quatre habitacions dobles, quatre habitacions individuals (dues destinades als pacients amb trastorn de conducta alimentària i dues per a usuaris que requereixin d’un aïllament puntual), una habitació de contenció i 4 banys. Les habitacions s’han distribuït en funció dels diferents perfils d’usuaris, necessitats i vulnerabilitats, amb l’objectiu de garantir la millor atenció personal integral possible. Els espais de dia i nit queden clarament diferenciats. L’espai diürn disposa d’una sala d’espera per a familiars, un ampli menjador, sala d’estar i sala d’activitats (tallers de diferents tipus i sessions d’estudi), i d’un pati exterior de 130 m2, on es poden dur a terme les activitats de lleure com ara ping-pong o bàsquet.

Pel que fa a l’àrea assistencial, s’ha equipat la unitat amb controls específics de nit i de dia, sala de cures, consultes de psiquiatria i de psicologia i despatx polivalent; a més de les àrees especifiques per a ús privat del personal sanitari, neteja i emmagatzematge.

Equip multidisciplinar en xarxa

La unitat és atesa per un equip multidisciplinar de psiquiatres, psicòlegs, diplomats i auxiliars en infermeria especialitzats en l'atenció de la salut mental infantojuvenil i treballadors socials, que es coordinen amb la resta de recursos comunitaris de la Xarxa de Salut Mental que tenen a veure amb l’usuari ingressat, així com amb la resta de recursos adients a cada cas per assegurar la rehabilitació del pacient (els serveis socials, l’atenció primària, l’escola, etc.)

Patologia mental greu

La unitat atén principalment menors que presenten inicis de patologia mental greu. Les patologies més tractades són trastorns de la conducta alimentària, trastorns de l’espectre autista amb comorbiditat psiquiàtrica afegida, trastorns afectius i risc d'autolesió, trastorn per consum de substàncies i alteracions conductuals, estats mentals d'alt risc amb símptomes psicòtics, i persones amb discapacitat intel•lectual, amb alteracions conductuals (amb o sense símptomes psicòtics).

La unitat tancarà l’any amb una previsió de pacients atesos de 60 menors. Els diàgnostics més freqüents hauran estat en un 30% trastorns psicòtics; un 30% trastorns afectius i la resta, en un 15%, trastorns adaptatius; un 13,5%, trastorns de conducta alimentària, i un l’11,5%, trastorns de conducta i de les emocions. Segons edats, el 80% dels pacients se situa en el tram dels 12 als 14 anys, sent més freqüents les noies que els nois. Aquest fet es capgira en els trams d’edat inferiors i superiors. La mitjana d’estada a la unitat és de quatre setmanes.

El perfil de pacients de la unitat ha evolucionat des que aquesta es va posar en funcionament a l’hospital comarcal de Santa Caterina ara fa dotze anys. S’atenen ara dues franges d’edat, la franja de nois més petits, de 8 i 9 anys, amb molta complexitat, i els nois/noies adolescents, majors de 15 anys, amb quadres habituals.

Com arriben els pacients a la Unitat?

La URPI és un dispositiu assistencial que forma part de la Xarxa de Salut Mental Infantojuvenil de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). La sol•licitud d’ingrés la realitza el professional referent del cas, des dels centres de salut mental infantojuvenil o de l’Hospital de Dia d'Adolescents, quan la situació del menor requereix una atenció més intensiva que no es pot donar a nivell ambulatori. L’ingrés també pot procedir del Servei d’Urgències.

Salut Mental: eix del Pla de Salut 2016-2020

El Pla de salut 2016-2020 pretén donar resposta als principals reptes de salut que té la societat, treballant per la consolidació d’un sistema sanitari amb uns principis bàsics: públic, universal, just i centrat en les persones. Per això, el Pla de salut 2016-2020 prioritza l’abordatge dels determinants socials de la salut a través de dues vessants: la consolidació de l’enfocament interdepartamental i contemplant actuacions preferents sobre poblacions més vulnerables, com són els infants, la gent gran o l’abordatge dels problemes de salut mental. En aquest últim sentit, pren el model desenvolupat per la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS com a referent, un model basat principalment en el desplegament dels recursos comunitaris, promovent l’accés a les intervencions en psicoteràpia i garantint la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus, facilitant l’accés a un habitatge digne, a una feina i a l’oci en aquells usuaris en que aquest comporta un impacte funcional com a conseqüència d’un trastorn mental greu. Aquest model comunitari es fonamenta en una xarxa integrada d’atenció a la salut mental per a adults i joves; a les addiccions, a la rehabilitació; i al desplegament de programes específics per a problemes concrets: ludopaties, trastorns de conducta alimentària, psicosi incipient, cooperació amb els centres d’educació especial d’Ensenyament, cooperació amb Justícia (presons i justícia juvenil), suport a la llar, cooperació amb la xarxa de serveis socials i d’inserció laboral, i suport a l’atenció primària, entre d’altres. Es tracta d’un enfocament integrat de l’atenció que té en compte els tres nivells d’atenció: prevenció, atenció i rehabilitació, des d’una visió multidimensional de la persona: biològica, psicològica i social.

I la gestió des del territori, fomentant el desenvolupament de cada sector comunitari (comarques) i el treball coordinat i integrat per facilitar la continuïtat assistencial real, tant entre els diferents serveis de l’Institut d’Assistència Sanitària com amb les diferents tipus d’organitzacions amb les quals es comparteixen processos d’intervenció dels usuaris: l’escola, els serveis socials, l’atenció primària, les famílies, etc.

Fotografies

Reunió d'equip 
La unitat és atesa per un equip multidisciplinar de psiquiatres, psicòlegs, diplomats i auxiliars en infermeria especialitzats en l'atenció de la salut mental infantojuvenil i treballadors socials. A la imatge, part de l'equip.

Visita a la unitat (1), durant la roda de premsa
V
isita a la unitat (2), durant la roda de premsa

SALUTMENTAL
Dimarts, 27 Desembre 2016