El Rotary Club del Ripollès dona un vehicle de nou places al Servei de Rehabilitació Comunitària de la comarca

La donació es farà avui en un acte participat per l’equip i persones usuàries del servei, rotaris de les comarques gironines, l’Ajuntament de Ripoll i entitats i empreses implicades en la 1a Marató Solidària del Ripollès 
 
Avui a les set de la tarda, el Rotary Club del Ripollès farà entrega de la donació d’un vehicle de nou places a l’Institut d’Assistència Sanitària per al Servei de Rehabilitació Comunitària de la comarca (SRC). L’acte, que es durà a terme a la seu del centre (Pl. Gonçal Cutrina 2, de Ripoll), comptarà amb la participació de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el president del Rotary Club del Gironès, Josep Sevila, i el director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, Claudi Camps. A més de l’equip de professionals del centre i persones usuàries hi assistirà una àmplia representació dels rotaris de les comarques gironines, entitats i empreses que han fet possible la “1a Marató solidària del Ripollès”, una iniciativa liderada pel club del Ripollès, que ha permès recollir el finançament necessari per a l’adquisició del vehicle i per a l’organització d’una sortida lúdica a la Vall de Núria de les persones residents en geriàtrics. 
 
Concretament hi han col·laborat el Girotary (RC Banyoles; RC Blanes Costa Brava Sud; RC Costa Brava; RC Girona; RC Olot-Garrotxa; RC Roses Empuriabrava i RC Ripollès), la Fundació Rotària, a més de diferents associacions, comerços, empreses, entitats i ajuntaments del Ripollès. 
 
Un vehicle per a l’atenció domiciliària i el programa d’oci i integració
 
El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) del Ripollès és un espai terapèutic de la Xarxa pública de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, gestionada per l’IAS. Està dotat de 25 places i ofereix atenció a persones majors de setze anys. El servei està dirigit a la recuperació psicosocial de persones amb trastorns mentals greus i atén una mitjana d’entre 60-70 persones a l’any. De cada persona usuària es fa un Programa Individual acordat amb la persona i la seva família. En aquest programa es recullen els objectius que es treballaran i a quines activitats terapèutiques i/o ocupacionals participarà la persona (promoció de la salut i benestar, autonomia personal i social, les emocions i les relacions, la inserció laboral o la rehabilitació cognitiva, entre d’altres) per facilitar el desenvolupament del seu projecte de vida. A l’any 2021, l’SRC del Ripollès va atendre 66 persones i va fer més de 1.150 activitats i 160 visites assistencials.
 
El vehicle, de nou places, s’utilitzarà d’una banda per a l’atenció domiciliària i seguiment de persones usuàries que viuen als diferents municipis de la comarca i que tenen dificultats en desplaçar-se als serveis per diferents causes (problemes de mobilitat, falta de recursos econòmics, etc.). Aquest seguiment a domicili evita el risc d’aïllament i exclusió social i afavoreix la integració de les persones en el seu entorn, la relació terapèutica amb els professionals i la vinculació al servei. 
 
D’altra banda, el vehicle servirà per poder dur a terme els desplaçaments previstos en el Programa d’oci i integració del centre que forma part del programa integral de rehabilitació. Les persones usuàries del servei disposen de molt temps lliure i aprendre a gestionar aquest temps suposa una oportunitat d’integració social i comunitària que s’ha d’aprofitar. Aquest programa d’activitats millora les expectatives dels pacients respecte a la seva recuperació ja que relativitzen l’impacte negatiu que la malaltia té en el desenvolupament de la seva vida diària.  El programa inclou sortides setmanals per l’entorn més proper; tallers lúdics i visites i activitats culturals i estades curtes de tres o quatre dies. Les activitats, conduïdes pels professionals, augmenten el grau d’independència i l’autoestima dels pacients, milloren les relacions interpersonals de les persones usuàries i incrementa la seva motivació per tenir un paper més actiu dins la societat. Per l’equip del centre és “molt important” continuar treballant aquesta àrea perquè genera un espai que afavoreix la desestigmatització de les persones amb una malaltia mental crònica, i ajuda a mantenir a les persones amb diagnòstic de trastorn mental a la comunitat i de manera autònoma”.
 
 
 
 
SALUTMENTAL
Dilluns, 13 Juny 2022