Support-Girona i l'IAS es reuneixen amb el conseller de Drets Socials per tractar reptes del sector de la discapacitat

Aquest divendres, la gerència i la direcció de Salut Mental de l'Institut d'Assistència Sanitària, s'han reunit amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en una visita que el títular del Departament ha fet a Support-Girona per conèixer de primera mà l’entitat i la pràctica que duu a terme en el suport jurídic i social de les persones amb discapacitat, en estreta aliança amb l’IAS, i entitats del territori.

Durant la reunió de treball, la direcció de Support-Girona, el seu patronat i els representants de l’IAS, han traslladat al titular de Drets Socials els reptes del sistema per complir amb el marc legal internacional (Art. 19 de la CDPD*). La norma diu que s’ha de garantir que les persones amb discapacitat puguin decidir el seu lloc de residència, on i amb qui viure, amb les mateixes condicions que la resta de ciutadans. L’articulat també identifica la necessitat d’aquest col·lectiu de poder accedir a una varietat de serveis d’assistència domiciliària i a altres serveis de suport professional dins la comunitat, incloent-hi l’assistència personal que sigui necessària per facilitar la seva inclusió en la comunitat i evitar l’exclusió social. 

En aquest context, Support-Girona i l’IAS han exposat al conseller la necessitat d’avançar en la transformació del sistema residencial actual per a persones amb discapacitat per un model que faci possible la vida independent, a la comunitat, amb els suports adequats. En aquest sentit, han explicat com fa vint anys va ser possible, a comarques gironines, procedir al tancament de la llarga estada psiquiàtrica, i com, recentment, s’han posat en marxa experiències innovadores al territori, dirigides a la inclusió social de persones en risc greu d’exclusió. Entre d’altres accions, les iniciatives es concreten en projectes d’èxit, com l’Espai obert, un servei alternatiu als recursos existents dirigit a persones amb una discapacitat psicosocial, en situació extrema d’exclusió social, en què s’ofereix un suport de salut i social basat en el pacte i en la voluntat de les persones usuàries; i la Comissió d’habitatge, a través de la qual es fa possible que les persones puguin viure en la comunitat, amb l’estudi de possibles grups de convivència, i amb el suport adequat a les seves necessitats, d’acord amb el seu projecte de vida i preferències. Ambdues experiències han estat reconegudes internacionalment amb els premis Zero Project.

El director de Support-Girona, Josep Maria Solé, ha informat al conseller d’UNIC, un projecte en fase de desenvolupament final (finançat pel Fons Social Europeu), que té com a objectiu la transformació de l’actual sistema de finançament públic de l’atenció social de llarga durada a Europa, cap a models d’assignació pressupostària individualitzada que permetin el dret a escollir del ciutadà sobre com organitzar els suports que precisa. El projecte posa l’accent en la individualització dels suports i en la disponibilitat de serveis en l’entorn comunitari finançats públicament a partir d’un pressupost personal, en substitució de les actuals formes d’assignació pública de serveis que primen l'atenció residencial.

*CDPD: Convenció Internacional de les Persones amb Discapacitat

SALUTMENTAL
Dissabte, 11 Febrer 2023