El Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental a domicili atén un 31% més d'usuaris

Reunió de l'equip d'atenció a la crisi infantil i juvenil del CSMIJ de l'Alt Empordà

El programa d’atenció a domicili, dirigit  a nens i joves d’entre 6 i 17 anys, té com a  l’objectiu d’abordar casos vulnerables agreujats per complexitat social que necessiten una intervenció intensiva i de proximitat

L’atenció de l’equip multidisciplinar és flexible i s’adapta a l’evolució de les necessitats de cada infant o jove i el seu entorn

El programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions va atendre l’any 2024 187 persones, un 31,7% més que l’any 2023. D’aquests, un 39,51% van rebre un diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), seguit pel trastorn d’ansietat, amb un 17,90% i el trastorn de conducta amb un 10,49%. Els segueixen el trastorn d’adaptació (9,26%), TDHA (6,79%), trastorn depressiu (3,70%) i trastorn d’aprenentatge (1,85%). Un 47,06% dels usuaris son dones i un 52,94% son homes.

Aquest 2024, s’han realitzat 2.676 sessions, un 26,2% més que el 2023. El nombre total de prestacions ha augmentat un 27,1%, passant de 2.671 a 3.395.

El programa és un pla d’acció d’intervenció de la crisi a domicili, iniciat a finals de 2022 i dirigit a la població de 6 a 17 anys, en una situació de complexitat, ja sigui per la seva vulnerabilitat sociofamiliar o pel seu estat psicopatològic. L’objectiu del programa és abordar els casos que necessiten d’una intervenció intensiva però que per aquesta situació de complexitat, els pacients i les seves famílies tenen dificultats per visitar-se als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) o anar als hospitals de dia, que són els recursos que cobririen aquest tipus de necessitat, juntament amb les unitats d’hospitalització. Està centrat en l’entorn natural de la persona, per a infants i joves amb trastorn mental i que viuen situacions de risc psicosocial que els impedeixen l’ús dels recursos i dispositius d’atenció dels que es disposava fins ara.  Aquesta forma de treballar proporciona agilitat per atendre les necessitats del pacient i la família o entorn, i permet coordinar tots els recursos amb els que està vinculat l’infant o jove, en la seva globalitat. Dona resposta resolutiva i de proximitat a les necessitats de pacients amb trastorn mental i redueix la hospitalització.  

Hi ha equips a totes la comarques de la demarcació de Girona: Gironès-Pla de l’Estany, Selva interior, Garrotxa i Ripollès, Alt i el Baix Empordà i la Selva Marítima.    

Gemma Jordi, coordinadora del CSMIJ de l’Alt Empordà, explica que el programa té com a objectiu principal “evitar la hospitalització i per tant, el  treball intens que dura entre 8 i 12 setmanes, on treballem de forma interdisciplinar tots els professionals del CSMIJ hem aconseguit parar aquestes fases de crisi més aguda i per tant, l’objectiu s’aconsegueix. La hospitalització disminueix, les famílies se senten molt acompanyades podent treballar en el domicili, amb els instituts, treballem amb tot el conjunt de la família durant aquestes 8-12 setmanes”.

Atenció a casa i en la comunitat des de 2022

L’objectiu i l’aposta del programa és que els infants i joves rebin una atenció comunitària i de proximitat, intensiva, accessible i continuada, a càrrec d’equips especialitzats. Aquests equips, que depenen de cada Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) comarcal de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), estan integrats per un psiquiatre infantil, un psicòleg clínic, un infermer especialitzat en salut mental, un educador social, un treballador social i un terapeuta ocupacional, a més del referent administratiu.  

Els equips, que treballen coordinadament amb els professionals del CSMIJ de referència del qual depenen, atenen els infants o joves i les seves famílies en els aspectes psicosocials individuals i familiars fins que aquestes persones assoleixin l’estabilitat clínica suficient per poder assistir a un recurs d’atenció comunitària existent (centre de salut mental o hospital de dia).

L’equip multidisciplinar estableix un pla terapèutic individualitzat per a la persona i ajustat al seu entorn específic, treballant els aspectes pràctics de la seva vida quotidiana; d’aquí els diferents perfils professionals dels equips. L’atenció és flexible i s’adapta a l’evolució de les necessitats de cada persona i els equips gestionen, si fa falta, l’atenció coordinada amb altres dispositius sanitaris i socials i d’atenció urgent del territori.

Xavier Solench, treballador social del CSMIJ del Baix Empordà,  a nosaltres un dels punts forts del programa és la flexibilitat comunitària que porta. És un tipus d’intervenció que permet que davant de determinades situacions de malestar que sovint es veuen agreujades per complexitat social l’equip tingui la suficient flexibilitat i proactivitat per desplaçar-se al context de la persona i donar una atenció de proximitat i intensitat. Això permet fer un vincle molt fort i arribar a aquells joves que han tingut un trencament amb la seva vida i que mica en mica s’han anat tancant al domicili fins aïllar-se. Aquesta flexibilitat ens ha permès acostar-nos a molts joves i a reprendre els seus projectes de vida”.

Un dels element centrals del programa és la participació dels joves en el procés d’atenció i de la seva recuperació i empoderament. La intervenció de l’equip de professionals reforça les capacitats i potencialitats dels joves i el desenvolupament del seu projecte de vida. Com a objectius complementaris, el programa busca promoure i facilitar la vinculació als recursos de la comunitat; oferir una atenció a altres aspectes de la salut (dieta, abús de substàncies, malalties desateses, etc.); detectar situacions disfuncionals en el nucli familiar; reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social, així com l’absentisme escolar, a més i en la mesura que sigui possible, els ingressos hospitalaris i les visites als serveis d’urgències. 

 

 

Fotografies 

Equip d'atenció a la crisi infantil i juvenil del CSMIJ Alt Empordà

Equip d'atenció a la crisi infantil i juvenil del CSMIJ del Baix Empordà 

Professionals del CSMIJ del Baix Empordà dirigint-se a un domicili . Imatge d'arxiu 

Professionals de l'equip del CSMIJ del Gironès-Pla de l'Estany sortint del centre per fer visites a domicili . Imatge d'arxiu

 

Declaracions

Declaracions de Gemma Jordi, coordinadora del CSMIJ de l'Alt Empordà

Declaracions de Xavier Solench, treballador social del CSMIJ del Baix Empordà 

SALUTMENTAL
Dijous, 6 Març 2025