Èxit de la I Jornada de Teràpia Ocupacional a la Regió Sanitària de Girona que posa en relleu aquesta figura clau per millorar l’atenció integral de les persones

Taula inaugural de la Jornada

A la jornada, hi han participat un centenar de professionals

És una professió emergent que dona resposta a noves necessitats socials i que és present en totes les etapes de la vida i en tots els entorns d’atenció

Segons dades del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya, el nombre de professionals col·legiats ha augmentat un 44,6% els últims 5 anys

A l’Institut d’Assistència Sanitària hi treballen 21 terapeutes ocupacionals, el 85% dels quals dedicats a Salut Mental

Aquest dissabte ha tingut lloc, a la Sala d’Actes de l’Hospital Santa Caterina de Salt, la I Jornada de Teràpia Ocupacional sota el lema "Una atenció integral a la Regió Sanitària de Girona". La jornada, organitzada per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i pel Grup Territorial de Girona del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC) ha aplegat un centenar de professionals d’àmbits molt diversos.

La jornada ha posat de manifest la diversitat i la qualitat dels serveis de teràpia ocupacional, així com el seu potencial transformador en la promoció de la salut, la inclusió i el benestar. Ha estat una oportunitat per donar visibilitat a la tasca d’aquests professionals i per posar en valor la seva productivitat en tots els àmbits on l’ocupació significativa pot generar impacte positiu. 

El programa ha inclòs cinc taules temàtiques dedicades a infància i adolescència, atenció primària, salut mental, rehabilitació física i neurològica, i serveis socials i geriatria, amb la participació de més de 25 professionals experts en les seves respectives àrees. També s’ha destacat la prescripció ocupacional en l’àmbit de l’atenció primària i l’ús d’enfocs innovadors com la integració sensorial i el treball en entorns naturals.

Durant la presentació de la jornada, Jaume Heredia, gerent de la Regió Sanitària de Girona ha posat en relleu la figura del terapeuta ocupacional. “Els terapeutes ocupacionals realitzen una feina cabdal pels pacients, retornant la dignitat a les persones. Amb jornades com aquesta, posem al centre una professió essencial per construir projectes de vida. És una professió que entronca perfectament amb la transformació del sistema de salut de Catalunya”.

Per la seva banda, Àngels Morales, gerenta de l’Hospital Trueta i de l’Institut d’Assistència Sanitària, ha destacat que “la teràpia ocupacional juga un paper clau en l’atenció integral de les persones, especialment en l’àmbit de la salut mental i la rehabilitació funcional. Aquesta jornada reflecteix el compromís del territori amb una atenció centrada en la persona, i evidencia la necessitat de seguir treballant conjuntament per estendre la presència d’aquests serveis.”

Carme Olivera, degana del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC), ha remarcat la importància d’aquesta jornada i la necessitat de continuar generant espais de trobada i coneixement compartit com aquest, que contribueixin a enfortir la xarxa de professionals i a consolidar la presència de la teràpia ocupacional en totes les fases de la vida i en tots els entorns d’atenció. “És un treball en xarxa essencial per transformar realitats. Es tracta d’una atenció integral i integrada”.

 

El terapeuta ocupacional, una professió emergent

Durant la jornada, s’han presentat els resultats d’un mapeig visual que mostra la presència de terapeutes ocupacionals a la Regió Sanitària de Girona. Fa uns anys, el seu paper era més desconegut però ara, a causa de les necessitats socials, la figura del terapeuta ocupacional està emergint amb força i és cada vegada més essencial per a l’atenció integral de les persones. És una figura que dona resposta  a nous reptes de la societat, com l’envelliment de la població, l’increment de problemes de salut mental.

Segons dades del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC), el nombre de professionals ha anat augmentat. Mentre que fa cinc anys (2020) hi havia un total de 689 terapeutes ocupacionals col·legiats, el 2024 es va tancar amb un total de 996 col·legiats, un 44,56% més. El 92% dels terapeutes ocupacionals són dones.

Concretament, a l’Institut d’Assistència Sanitària hi treballen 21 terapeutes ocupacionals. D’aquests, el 85% estan dedicats a l’atenció en Salut Mental.

Una figura multidisciplinar necessària per a l’atenció integral de les persones

El terapeuta ocupacional és un professional sanitari que treballa per afavorir l’autonomia i la qualitat de vida de les persones. Intervé en àmbits com la salut mental, l’atenció primària, la geriatria, la rehabilitació física i neurològica, o la discapacitat. Acompanya les persones a recuperar o mantenir habilitats funcionals, adaptar entorns i promoure una vida activa, participativa i plena.

Tenen un paper fonamental en la salut i el benestar de les persones. La seva tasca principal és ajudar les persones a desenvolupar, recuperar o mantenir les habilitats necessàries per fer activitats de la vida diària especialment quan han patit una malaltia, una lesió, o tenen una discapacitat. Fomenten l’autonomia personal, ajudant els pacients a recuperar o millorar la seva independència en activitats com vestir-se, menjar, banyar-se o desplaçar-se; treballen en la rehabilitació física i cognitiva (recuperació de moviments, força, coordinació, memòria o atenció segons les necessitats de cada persona); donen suport emocional i treballen amb col·lectius diversos, des de persones gran o amb discapacitats físiques així com amb infants amb trastorns de desenvolupament, persones amb problemes de salut mental o pacients que es recuperen d’accidents entre altes.

 

Fotografies: IAS

Imatge general de la jornada

Exposició sobre Teràpia Ocupacional 

IASGIRONA
Dissabte, 26 Abril 2025