Simulacre d’incendi al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

 

L’exercici ha consistit en un incendi en una habitació de la llar residència La Maçana amb un ferit per intoxicació de fum i amb l’evacuació de tot l’edifici
El simulacre, organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Salt, ha posat a prova el Pla d’autoprotecció (PAU) del complex sanitari

La Llar residència ‘La Maçana’ del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ha estat escenari aquesta tarda d’un simulacre d’incendi amb un ferit per intoxicació i l’evacuació de tot l’edifici, una trentena de persones entre personal sanitari i residents.

El simulacre ha servit per comprovar l’operativitat del Pla d’Autoprotecció (PAU) del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt; practicar els temps de reacció dels treballadors al detectar l’emergència; valorar el traspàs d’informació als mitjans externs a la seva arribada, i valorar el punt de trobada pels evacuats.

Un cop detectada l’emergència s’ha iniciat el protocol de les trucades al telèfon d’emergències 112, a la Policia Local de Salt i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.

El cap de l’emergència de l’IAS ha activat el PAU i ha coordinat les primeres accions per part del personal. El punt de recepció de l’ajuda externa s’ha ubicat a la caseta d’entrada al parc hospitalari. En aquest punt hi havia l’auxiliar de serveis de seguretat que ha indicat l’accés cap a l’edifici a Policia Local i Mossos d’Esquadra. Posteriorment ha acompanyat als Bombers de la Generalitat fins al punt de l’emergència.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat tres camions d’aigua, l’autoescala i un vehicle lleuger de comandament i coordinació. A l’arribada dels efectius, han treballat en les tasques d’extinció de l’incendi i en el rescat, dins de la zona de seguretat, d’una persona ferida. L’han evacuat fora de la zona calenta des d’on els efectius sanitaris de l’equip de primers auxilis del propi centre hospitalari (EPA) han efectuat el seu trasllat al servei d’urgències de l’Hospital Santa Caterina. Paral·lelament a l'arribada, han confirmat que l’IAS havia activat el seu pla d’autoprotecció i s’havien seguit els protocols d’actuació. Han comprovat també que la gent havia estat evacuada als punts establerts.

Un cop feta l’extinció de l’incendi han procedit a ventilar les instal·lacions per tal de retornar la normalitat a l’edifici.

Els Mossos d’Esquadra han coordinat el grup d’ordre, i s’han encarregat juntament amb la Policia Local de Salt del control d’accessos a la zona, i han estat en contacte amb el cap de l’emergència (cap de Bombers) per establir el perímetre de seguretat i reservar un espai com àrea general d'operacions per tots els grups de treball. El grup d’ordre ha estat format per una patrulla dels Mossos d’Esquadra i una patrulla de la Policia Local amb dos agents respectivament.

A l’exercici també hi han participat els membres de la Comissió d’Emergències de l’Institut d’Assistència Sanitària, i els tècnics dels serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat a Girona. Per part de l’IAS hi ha hagut observadors tant dins de la llar residència com en el centre de control, urgències i entrada del parc hospitalari, amb l’objectiu de veure l’evolució del simulacre i la seqüència de les actuacions.

La Maçana és un dispositiu residencial, amb 29 places, dirigit a persones amb trastorn mental sever (TMS) que no disposen de recursos econòmics ni familiars i què necessiten de suport per a les activitats de la vida diària. La llar residència així com els pisos amb suport (ubicats a les diferents comarques),  ofereixen un lloc de vida a persones amb TMS. L’objectiu dels recursos residencials és oferir un lloc on treballar la millora de l’autonomia de la persona i que aquesta pugui tornar a viure a la comunitat, el més a prop del seu lloc de vida habitual i amb el mínim suport possible.

Descàrrega de fotos. Diferents moments de l'exercici

Foto 1 - Foto 2

 

IASGIRONA
Dimecres, 21 Novembre 2018